Khamis, 17 Mac 2011

Edisi Semasa

Edisi Semasa


Kosmo Online

Posted: 17 Mar 2011 07:45 AM PDT

Kosmo Online


Kes curi: 13 termasuk anggota polis ditahan

Posted:

Kes curi: 13 termasuk anggota polis ditahan

Kes curi: 13 termasuk anggota polis ditahan

17/03/2011 7:46pm

KUALA TERENGGANU – Polis menahan 13 orang termasuk seorang Lans Koperal polis kerana dipercayai terlibat dalam sindiket mencuri kereta untuk diambil bahagian tertentu dan dijual sebagai alat ganti.

Ketua Polis Terengganu, Datuk Jamshah Mustafa berkata, hasil serbuan di beberapa buah bengkel kereta dan rumah orang perseorangan pada 8 Mac lepas, seramai 11 orang berjaya ditahan.

"Pada awalnya kita tahan 11 orang dan semalam kita menahan dua orang lagi termasuk seorang anggota polis berpangkat L/Koperal yang bertugas di Ibu Pejabat Polis Marang," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Katanya, dalam serbuan itu polis turut merampas 10 buah kereta, selain menemui komponen kereta seperti pintu, enjin, nombor casis, badan kereta serta peralatan yang digunakan untuk memotong kereta.

Beliau berkata, mereka yang ditahan berumur antara 30 hingga 40 tahun dan kebanyakan mereka bekerja sebagai mekanik di bengkel yang tidak mempunyai lesen perniagaan.

Manakala anggota polis berumur 43 tahun itu yang ditahan di Marang malam tadi sudah berkhidmat dengan polis sejak 21 tahun lalu dan suspek telah diserahkan kepada polis Subang Jaya berhubung kes kecurian kereta di sana. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Ummi Hafilda kemuka saman fitnah RM100j

Posted:

Ummi Hafilda kemuka saman fitnah RM100j

Ummi Hafilda kemuka saman fitnah RM100j

17/03/2011 6:38pm

KUALA LUMPUR – Ahli perniagaan Ummi Hafilda Ali memfailkan saman fitnah di Mahkamah Tinggi di sini hari ini melibatkan tuntutan ganti rugi RM100 juta terhadap bekas rakan perniagaannya dan laman berita Malaysiakini.

Ummi Hafilda, 43, memfailkan saman tersebut melalui Tetuan Sahrihan & Hamdan di kaunter Mahkamah Sivil dengan menamakan Nor Azman Abdullah @ Baginda Minda sebagai defendan pertama dan Mkini Dotcom Sdn Bhd yang menyelenggarakan laman berita Malaysiakini sebagai defendan kedua.

Ummi Hafilda dalam saman pemula tersebut mendakwa defendan dalam satu temu ramah di lobi Bangunan Parlimen telah mengeluarkan kenyataan bersifat fitnah dan menyerangnya secara peribadi.

Beliau mendakwa kenyataan yang dikeluarkan oleh Nor Azman adalah semata-mata untuk memalukannya dan bermotifkan niat jahat.

Ummi Hafilda juga mendakwa defendan kedua pula telah secara cuai membenarkan penerbitan, penulisan dan penyiaran artikel bersifat fitnah tersebut di web portalnya pada 15 Mac lalu. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Rakyat Malaysia hadapi hukuman penjara

Posted:

Rakyat Malaysia hadapi hukuman penjara

Rakyat Malaysia hadapi hukuman penjara

17/03/2011 6:32pm

MELBOURNE – Seorang rakyat Malaysia mengaku bersalah di Mahkamah Agung Sydney semalam atas tuduhan "perniagaan dalaman" di mana dia menggunakan pengetahuannya mengenai dagangan akan datang dalam sekuriti dan kontrak perbezaan untuk didagangkan demi faedah sendiri.

Oswyn de Silva,37, menjalankan kegiatan itu melalui akaun pesisir pantai rahsianya menggunakan komputer di sebuah kafe dalam lingkungan bangunan Bank Macquarie, lapor Sydney Morning Herald (SMH).

De Silva, 37, bekas pengurus portfolio dan pengarah bersekutu dengan Kumpulan Pengurusan Dana Macquarie, ditahan semalam sebelum satu hukuman penjara diputuskan oleh Mahkamah Agung New South Wales, akhir bulan ini.

Mahkamah itu diberitahu bahawa Macquarie tidak menyedari mengenai kegiatan De Silva yang dijalankan antara 20 Disember 2006 dan 26 April 2007, dan tertuduh terus bekerja untuk kumpulan bank itu di Sydney sehingga Ogos 2007 - di mana dalam tempoh itu dia mendapat bonus A$575,000 dan bayaran ex-gratia A$900,000.

De Silva bekerja dalam bidang sekuriti berkaitan hartanah di rantau Asia untuk pengurus dana dan bertanggungjawab menentukan jumlah dan harga dagangan bagi menyeimbangkan pelaburan dana dengan modelnya. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Harian Metro: Mutakhir

Posted: 17 Mar 2011 07:20 AM PDT

Harian Metro: Mutakhir


Susahnya hidup makan roti dan nasi Afrika

Posted: 17 Mar 2011 06:48 AM PDT

KUALA LUMPUR: "Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Malaysia dan Biro Aduan Komuniti Pemuda Umno kerana bersusah payah untuk membebaskan saya. Buat masa ini saya mahu bertenang dahulu dan menghabiskan masa bersama keluarga.

"Pengalaman dalam penjara bersama tahanan lain akan saya kenang sampai bila-bila termasuk makan roti dan nasi Afrika. "Setiap hari saya menangis kerana memikirkan masa depan. Waktu itulah saya teringatkan keluarga di Malaysia terutama masakan ibu. "Saya rasa menyesal, serik dan tidak sanggup untuk menempuh keadaan sebegitu lagi," kata Nur Dhiya Ain Rosman, 20, yang menjadi mangsa sindiket penyeludupan dadah antarabangsa dan ditahan di Pusat Tahanan Ravensmead,Cape Town.


Menurutnya, keadaan menjadi lebih memilukan Ramadan kerana berjauhan daripada keluarga sedangkan dalam masa sama, dia masih keliru dengan nasib menimpanya kerana langsung tidak menyangka akan ditahan sebegitu lama di negara orang.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Mangsa kedua jangkitan Adenovirus

Posted: 16 Mar 2011 11:47 PM PDT

KUALA LUMPUR: Seorang pelatih Pusat Latihan Polis (Pulapol), di sini, meninggal dunia di Hospital Kuala Lumpur, hari ini, akibat jangkitan Adenovirus, mangsa kedua yang meninggal dunia akibat serangan virus itu bulan ini.

Inspektor pelatih Mohd Redzuan Ishak, 26, yang menerima rawatan sejak seminggu lalu, meninggal dunia pada 4.20 pagi ini, demikian menurut polis dalam satu kenyataan menerusi Facebook.


Jenazah Allahyarham dibawa ke Bandar Sungai Buaya di Rawang pagi ini untuk dikebumikan.

Adenovirus mula dikesan menyerang Pulapol pada 4 Mac lalu.


Mangsa pertama, seorang konstabel pelatih lelaki berusia 21 tahun berasal dari Kuala Kangsar, meninggal dunia pada 9 Mac lalu.


Sehingga 8 pagi semalam, 34 pelatih dirawat di HKL dan enam di Hospital Sungai Buloh.- Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Utusan Online - Selatan

Posted: 17 Mar 2011 03:34 AM PDT

Utusan Online - Selatan


Medan selera dinaik taraf

Posted:

Medan selera dinaik taraf

Medan selera dinaik taraf

Oleh NAZARUDIN SHAHARI
nazarudin.shahari@utusangroup.com.my


MOHAMAD Hasan beramah mesra dengan sebahagian peniaga serta pengunjung ketika mengadakan lawatan di sekitar Pasar Tani Ampangan, Seremban, kelmarin. - UTUSAN/Abd. Razak Aid


SEREMBAN 16 Mac - Medan Selera Ampangan dekat sini akan dinaik taraf bagi meningkatkan imejnya dan menawarkan keselesaan yang lebih baik kepada para pengunjung.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, sudah sampai masanya kerja naik taraf itu dilakukan memandangkan prasarana sedia ada sudah lama dan uzur serta tidak sesuai dengan perkembangan semasa.

Beliau berkata, kerajaan negeri telah berbincang dengan Majlis Perbandaran Seremban (MPS) mengenai usaha itu dan berharap kerja menaik taraf dapat dilakukan secepat mungkin.

"Struktur kawasan itu tidak akan diubah kerana kerajaan negeri tidak bercadang membina bangunan yang tinggi sebaliknya memadai kawasan sedia ada dinaik taraf seperti membesarkan ruang dan memasang jubin serta beberapa kemudahan tertentu.

"Kerja-kerja ini akan menjadikan medan selera ini cantik sekali gus menarik kedatangan pengunjung. Apa yang lebih penting ialah ia dapat menjamin kualiti dan kebersihan yang lebih baik," katanya di Pasar Tani Mega Ampangan di sini semalam.

Mohamad berkata, sementara kerja naik taraf itu dilakukan, lebih 20 peniaga yang beroperasi di medan selera itu akan dipindahkan ke tapak yang sesuai.

Beliau berharap para peniaga berkenaan akan memberi kerjasama kerana projek tersebut adalah untuk kebaikan mereka sendiri dan masyarakat setempat di Ampangan.

Sementara itu, Mohamad berpuas hati dengan keadaan pasar tani itu yang diuruskan dengan baik selain gerai yang tersusun dan bersih.

Beliau berharap tahap kebersihan itu dapat dikekalkan kerana ia akan meningkatkan keyakinan pengguna untuk datang dan membeli-belah di pasar tani.

Katanya, lokasi pasar tani itu yang strategik memudahkan masyarakat membeli aneka jenis keperluan harian seperti sayur-sayuran, ulam-ulaman, ikan, daging, ayam dan rempah ratus.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

24,000 lagi lampu jalan dipasang seluruh NS

Posted:

24,000 lagi lampu jalan dipasang seluruh NS

24,000 lagi lampu jalan dipasang seluruh NS

SEREMBAN 16 Mac - Kerajaan negeri akan melaksanakan projek dasar pencahayaan yang masuk fasa kedua dengan pemasangan 24,000 lagi kemudahan lampu jalan di sekitar negeri ini tidak lama lagi.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, inisiatif itu bertujuan bukan sahaja bagi menjamin keselamatan pengguna jalan raya, malah mampu mengurangkan kadar indeks jenayah di negeri ini.

"Ini terbukti melalui kejayaan pelaksanaannya pada fasa pertama apabila kes kemalangan serta jenayah jalanan seperti ragut dan kecurian menurun daripada statistik yang diterima.

"Contohnya, jika kawasan terang, mungkin tidak lagi menjadi tumpuan penjenayah untuk menjalankan kegiatan haram mereka. Ini juga memudahkan pihak Rukun Tetangga untuk menjalankan rondaan demi memastikan kesejahteraan penduduk," katanya.

Mohamad berkata demikian selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di Wisma Negeri di sini hari ini.

Jelasnya lagi, buat masa ini, kemudahan itu akan diselaraskan di semua jenis jalan di seluruh negeri ini termasuk jalan persekutuan, perbandaran, negeri, kampung dan juga kawasan penempatan penduduk.

"Projek ini akan dijalankan dalam tempoh terdekat dan kita akan pastikan ia diselaraskan secara menyeluruh di semua laluan berkenaan termasuk persimpangan di kampung," katanya.

Tambah Mohamad, pihaknya kini sedang menjalankan perbincangan dengan pelbagai pihak seperti Majlis-Majlis Perbandaran serta Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah bagi mengkaji dan mengenal pasti lokasi pelaksanaannya.

"Ini penting kerana kemudahan ini akan diuruskan dan diselenggara oleh pihak yang bertanggungjawab berpandukan jenis jalan.

"Kita tidak mahu apabila dipasang kelak, ia tidak diselenggarakan dengan baik," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

MPHTJ guna kaedah baru tangkap kucing liar

Posted:

MPHTJ guna kaedah baru tangkap kucing liar

MPHTJ guna kaedah baru tangkap kucing liar


PEGAWAI MPHTJ memberi penerangan kepada sekumpulan pengunjung mengenai kaedah Smart Catcher Cat bagi menangkap kucing-kucing liar di Melaka, kelmarin.


MELAKA 16 Mac - Jabatan Penguat Kuasa Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya (MPHTJ) memperkenalkan kaedah baru dalam menangkap kucing liar yang banyak menimbulkan rungutan di kalangan pengunjung medan selera.

Kaedah yang dikenali Smart Catcher Cat itu merupakan idea kakitangan penguat kuasa, Muhammad Munir Sharabuddin yang menggunakan sebuah tong terpakai bagi memerangkap dua ekor kucing dalam satu masa.

Yang Dipertua MPHTJ, Sapiah Haron berkata, penggunaan kaedah baru itu menunjukkan hasil yang baik malah kucing liar yang ditangkap ditempatkan di kawasan lebih selamat.

Menurutnya, sebagai permulaan, pihaknya menguna pakai alat tersebut di sekitar kawasan Medan Selera Ayer Keroh.

"Kita yakin usaha ini mampu mengurangkan rungutan orang ramai mengenai kehadiran kucing liar yang didakwa sering berkeliaran pada waktu sarapan, tengah hari atau makan malam di kawasan medan selera sekitar MPHTJ," katanya ketika ditemui di pejabatnya di sini semalam.

Menurut Sapiah, pihaknya menyasarkan enam ekor kucing berjaya ditangkap melalui kaedah baru itu dalam tempoh seminggu.

"Kita percaya Smart Catcher Cat ini secara tidak langsung boleh mengurangkan kos, menjimatkan tenaga anggota yang bertugas dan mengurangkan aduan orang ramai mengenai gangguan kucing liar," katanya.

Menurut beliau, dengan reka bentuk Smart Catcher Cat yang dianggap fleksibel itu, alat tersebut dilihat memudahkan anggota penguat kuasa menangkap kucing liar tanpa menganggu ketenteraman orang awam.

Katanya, kucing liar yang ditangkap akan dihantar ke pusat penjagaan di Bukit Jelutong yang berfungsi sebagai lokasi kawasan landskap di bawah pengurusan MPHTJ.

Jelas beliau, anggota MPHTJ yang bertanggungjawab akan menjaga kucing liar yang ditangkap demi memastikan haiwan tersebut hidup dalam persekitaran yang selamat.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Utusan Online - Dalam Negeri

Posted: 17 Mar 2011 03:29 AM PDT

Utusan Online - Dalam Negeri


Arab Saudi kongsi kepakaran menerusi MATOC

Posted:

Arab Saudi kongsi kepakaran menerusi MATOC

Arab Saudi kongsi kepakaran menerusi MATOC


Hishammuddin Tun Hussein berbincang dengan Putera Nayef Abdulaziz Al-Saud di Riyadh, baru-baru ini.


PUTRAJAYA 16 Mac - Malaysia dan Arab Saudi bersetuju memperkukuhkan hubungan kerjasama dengan berkongsi kepakaran dan pengalaman dalam menangani jenayah rentas sempadan menerusi penubuhan Akademi Jenayah Rentas Sempadan (MATOC) di Langkawi.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, ia hasil pertemuan beliau dengan Timbalan Menteri Dalam Negeri Arab Saudi, Putera Mohamed yang merupakan anak kepada Timbalan Perdana Menteri Kedua dan Menteri Dalam Negeri Arab Saudi, Putera Nayef Abdulaziz al-Saud.

Sehingga kini, katanya, Arab Saudi telah menerima baik pelawaan Malaysia untuk turut terlibat dalam penubuhan MATOC.

Menurut beliau, kepakaran dan pengalaman yang bakal dikongsi kelak pastinya boleh melebarkan sayap kerjasama antara kedua-dua negara dan serantau.

''Dalam pertemuan bersama Putera Nayef pula kali ini, beberapa perkara pokok yang menyentuh isu keselamatan serantau turut dibincangkan.

''Kami juga berpeluang bertukar-tukar pandangan tentang dunia Islam dan semasa serta kepentingan untuk mempertahankan hubungan sesama ummah dalam konteks landskap yang berubah-ubah," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau yang berada di Arab Saudi selama dua hari sejak semalam berkata, perkara-perkara itu perlu dibincangkan secara terus agar pandangan dan pendirian Malaysia dapat dinyatakan dengan jelas demi kepentingan kedua-dua negara.

Menurutnya, pertemuan kali ini amat bermakna kerana rangka persefahaman yang sebelum ini dipersetujui untuk ditandatangani sebagai memorandum persefahaman (MoU) dalam soal keselamatan antara Malaysia dan Arab Saudi, akan ditingkatkan isi kandungannya dan bakal dimeterai sebagai satu perjanjian.

''Komitmen ini akan menjadikan hubungan baik antara kedua-dua negara bertambah erat dan kukuh. Perjanjian berkenaan dijadualkan ditandatangani oleh Putera Nayef dan saya pada satu majlis di Arab Saudi bulan depan," katanya.

Hishammuddin menegaskan, kerjasama dan persefahaman yang terjalin itu akan membantu Malaysia terus berada pada posisi yang baik dalam menangani kegiatan dan gerakan-gerakan pengganas.

Perkara itu, katanya, penting bagi memastikan negara tidak tercicir daripada arus cabaran serta sebarang ancaman bentuk baru keganasan yang mungkin dihadapi.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Pengaruh buku setanding teknologi digital

Posted:

Pengaruh buku setanding teknologi digital

Pengaruh buku setanding teknologi digital


Ahmad Hisham Kamaruddin menunjukkan buku bertajuk From Alma Baker Mansion to Ombak di Carcosa Seri Negara semalam.


KUALA LUMPUR 16 Mac - Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, buku tetap berpengaruh serta mampu menandingi keupayaan teknologi digital masa kini dalam mendidik, menghibur serta memberi rangsangan kepada pemikiran rakyat.

Timbalan Perdana Menteri berkata, peranan buku tidak akan ada galang gantinya walaupun sesetengah orang mendakwa televisyen dan radio lebih berpengaruh serta mempunyai khalayak yang lebih luas.

Menurut beliau, ini kerana buku bukan sekadar instrumen yang hanya merekodkan memori dan imaginasi malah mampu mengubah dunia, memperbaiki kehidupan serta menjadi laluan kepada masyarakat yang berilmu.

"Memang benar sesetengah orang berpendapat televisyen, radio dan teknologi digital lebih berpengaruh daripada buku.

"Tetapi pada kebanyakan orang termasuk saya sendiri, percaya buku tetap penting dan tiada galang ganti," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap melancarkan buku Datuk Ahmad Hisham Kamaruddin bertajuk From Alma Baker Mansion to Ombak di Carcosa Seri Negara di sini hari ini.

Buku yang menceritakan kisah mengenai perpindahan rumah berusia 120 tahun kepunyaan rakyat New Zealand bernama Charles Alma Baker dari Lembah Kinta, Perak ke Terengganu itu akan menjadi rujukan kepada orang ramai di perpustakaan.

Rumah tinggal tersebut yang kini dimiliki oleh Ahmad Hisham dibeli pada 2004 dan dicerai-ceraikan serta dibawa ke Terengganu sebelum dibina semula mengikut bentuk asal.

Dalam pada itu Muhyiddin berkata, buku From Alma Baker to Ombak merupakan peristiwa penting dalam penerbitan seni bina warisan negara.

Ujar beliau, buku tersebut merupakan bukti kepada semangat untuk mempertahankan dan menyumbang kepada pengetahuan pemuliharaan warisan di negara ini.

"Justeru Jabatan Warisan Negara disaran untuk membantu menggalakkan usaha memelihara warisan di kalangan rakyat negara ini," katanya.

Sementara itu, Zuraina berkata, sebanyak 100 buah bangunan bersejarah telah dipulihara oleh jabatan itu sejak lima tahun lalu.

Kata beliau, pihaknya gembira kerana orang ramai termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO) telah memulakan usaha untuk memelihara warisan seni bina negara.

"Pada masa yang sama kita juga mencuba yang terbaik untuk menggalakkan kesedaran di kalangan generasi muda tentang kepentingan menjaga dan memulihara seni bina yang menjadi warisan negara," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Yang di-Pertuan Agong lancar buku Kegemilangan Raja-Raja Melayu

Posted:

Yang di-Pertuan Agong lancar buku Kegemilangan Raja-Raja Melayu

Yang di-Pertuan Agong lancar buku Kegemilangan Raja-Raja Melayu

KUALA LUMPUR 16 Mac - Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin hari ini berkenan melancarkan buku bertajuk Kegemilangan Raja-Raja Melayu yang mengisahkan sejarah Kesultanan Melayu di negara ini.

Buku setebal 409 muka surat itu yang diterbitkan oleh Leone Communications Sdn Bhd turut memaparkan salasilah kesemua sembilan raja-raja Melayu di negara ini.

Selain itu buku itu juga menceritakan latar belakang darjah kebesaran, bintang dan pingat Persekutuan.

Sementara itu, Pengerusi Leone Communications Datuk Zakaria Husain memberitahu pemberita, buku itu selain dijadikan bahan rujukan untuk universiti dan penyelidik, ia boleh digunakan sebagai cenderahati kerajaan kepada negara luar.

Sebanyak 10,000 naskhah akan dicetak dalam setahun, dan untuk permulaan pihaknya sudah mencetak kira-kira 200 buah buku yang dijual dengan harga RM450 senaskhah.

Turut hadir Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd. Nazri Abdul Aziz, Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek serta sejarahwan Tan Sri Prof Emeritus Khoo Kay Kim, yang juga penasihat kepada penerbitan buku itu. - BERNAMA

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Utusan Online - Utara

Posted: 17 Mar 2011 03:25 AM PDT

Utusan Online - Utara


Super Kinta bakal dihidupkan semula

Posted:

Super Kinta bakal dihidupkan semula

Super Kinta bakal dihidupkan semula

Oleh AMIZUL TUNIZAR AHMAD TERMIZI
utusanperak@utusan.com.my


PASAR raya Super Kinta yang terletak di bahagian bawah bangunan Pasar Besar Ipoh pernah menjadi tumpuan ramai suatu ketika dahulu.


IPOH 16 Mac - Lebih 10 tahun lalu, kompleks membeli belah Super Kinta di sini merupakan pasar raya paling popular dan menjadi tumpuan orang ramai di bandar raya ini.

Ini kerana kedudukannya yang strategik di tengah-tengah pusat bandar dan terletak di bangunan Pasar Besar Ipoh yang turut menempatkan perniagaan pasar basah serta pelbagai gerai jualan lain.

Namun, entah di mana silapnya, Super Kinta terpaksa 'gulung tikar' lapan tahun lalu berikutan kemunculan beberapa kompleks membeli belah yang lebih besar dan moden di bandar raya ini.

Dalam tempoh lapan tahun itu, ada beberapa syarikat pelabur, termasuk dari luar yang berminat memajukan bangunan Super Kinta itu, tetapi tiada satu pun yang menjadi kenyataan sehingga kini.

Kini, harapan penduduk bandar raya ini untuk melihat bangunan berusia 29 tahun itu kembali beroperasi mungkin menjadi realiti setelah Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) Perak dan Persatuan Komputer dan Digital Perak berminat untuk memajukannya.

Baru-baru ini, rombongan DPMM yang diketuai oleh Yang Dipertuanya, Datuk Muhammad Muhiyuddin Abdullah mengadakan lawatan ke bangunan Super Kinta untuk melihat keadaan serta potensinya.

Ketika ditemui selepas lawatan itu, Muhammad Muhiyuddin berkata, pihaknya berminat untuk memajukan bangunan Super Kinta sebagai tempat menjual produk-produk tempatan.

"Ramai peniaga kecil, terutama Melayu meminta DPMM 'menghidupkan' semula bangunan itu supaya mereka mendapat tempat untuk berniaga.

"Ini kerana ramai peniaga kecil tidak mendapat peluang untuk berniaga di pasar raya besar," katanya.

Menurut Muhammad Muhiyuddin, berdasarkan pemerhatian awal pihaknya, bangunan tersebut memerlukan kos ubah suai antara RM4 hingga RM5 juta sebelum dapat beroperasi.

"Kita harap kerajaan negeri dapat membaik pulih bangunan itu, termasuk membaiki sistem pendingin hawa, pendawaian elektrik dan tangga bergerak.

"Sekiranya kerajaan negeri bersetuju, DPMM Perak akan membuat kajian dan menyerahkan permohonan untuk memajukan bangunan ini kepada kerajaan negeri awal Jun ini," katanya.

Pengerusi Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Melayu Perak, Datuk Omar Ahmad turut menyokong inisiatif DPMM Perak untuk memajukan bangunan itu dan berharap kerajaan negeri dapat mengeluarkan sedikit peruntukan bagi tujuan baik pulih.

"Tidak ramai peniaga Melayu yang mendapat tempat di pasar raya besar dan ini merupakan peluang mereka untuk berniaga di lokasi strategik di tengah pusat bandar," katanya.

Sementara itu Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Kerajaan Tempatan, Alam Sekitar, Pengangkutan Awam, Hal Ehwal Pengguna dan Hal Ehwal Bukan Islam negeri, Datuk Dr. Mah Hang Soon berkata, Persatuan Komputer dan Digital Perak ada menyatakan cadangan menjadikan bangunan itu sebagai pusat teknologi maklumat dan komunikasi (ICT).

Katanya, kerajaan negeri bersedia mengenakan kadar sewaan minimum kepada pihak yang berminat, asalkan bangunan tersebut tidak dibiarkan kosong.

"Walaupun perkara ini masih di peringkat cadangan, saya harap Persatuan Komputer dan Digital Perak dapat bergabung dengan persatuan-persatuan lain bagi memajukan kompleks Super Kinta.

"Selain memanfaatkan bangunan yang tidak berpenghuni itu, ia dapat meningkatkan nilai hartanah dan menghidupkan kawasan itu dan sekitarnya," ujarnya.

Sementara itu Datuk Bandar Ipoh, Datuk Roshidi Hashim berkata, pihaknya bersedia memenuhi kehendak pelabur untuk menaik taraf bangunan itu sekiranya ada yang berminat menyewanya.

"Sebenarnya, bangunan itu sudah dibaik pulih dengan peruntukan RM5 juta daripada kerajaan Persekutuan pada 2007.

"Jika ada yang berminat menyewanya, kita akan bekerjasama dengan mereka untuk menjadikan kawasan itu kembali ceria seperti ketika wujudnya pusat membeli belah Super Kinta dahulu," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Bangunkan semula sebagai destinasi pelancongan popular

Posted:

Bangunkan semula sebagai destinasi pelancongan popular

Bangunkan semula sebagai destinasi pelancongan popular


Muhammad Muhiyuddin Abdullah (kiri) berbual dengan ahli-ahli DPMM Perak semasa mengunjungi bangunan Super Kinta di Ipoh, baru-baru ini.


IPOH 16 Mac - Penduduk bandar raya ini sangat berharap bangunan Super Kinta di Pasar Besar Ipoh dapat dibangunkan semula agar dapat menjadi destinasi pelancongan popular di negeri ini.

Menurut mereka, kedudukan bangunan itu strategik kerana terletak di tengah pusat bandar dan rugi sekiranya ia terus terbiar kosong tidak berpenghuni.

Kebanyakan mereka mahu lokasi tersebut dimajukan sebagai pusat jualan produk tempatan seperti Pekan Rabu di Alor Setar, Kedah dan Pasar Chowrasta di Pulau Pinang serta Pasar Payang di Terengganu.

Seorang pekerja swasta, Zulfilda Salleh, 40, dari Simpang Pulai berkata, bangunan itu sesuai dijadikan sebagai pusat jualan produk negeri ini kerana Perak belum ada tempat seperti itu.

''Sebelum ini, saya ada dengar orang hendak jadikan bangunan Super Kinta itu sebagai pusat jualan barangan teknologi maklumat dan komunikasi.

''Namun, saya rasa tempat itu lebih sesuai dijadikan pusat jualan negeri untuk jualan barangan seperti cencaluk, labu sayung, tenunan dan sebagainya," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Seorang kakitangan badan berkanun, Mohd. Ismail Mohd. Azhari, 53, berkata, tempat itu boleh dijadikan pusat jualan pakaian lelaki, perempuan dan kanak-kanak.

''Sebelum ini, tempat itu begitu popular sehingga malam pun masih ramai orang pergi ke sana.

''Kalau tempat itu dimajukan semula, saya yakin masih ramai akan pergi ke sana kerana terdapat pasar basah di situ," ujarnya.

Seorang peniaga di Pasar Besar Ipoh, Farah Mohd. Zahari, 26, pula berkata, jika bangunan Super Kinta dimajukan semula, peniaga-peniaga kecil di Pasar Besar Ipoh juga akan mendapat manfaat dengan kebanjiran orang ramai.

Katanya, ini kerana tidak ramai orang mengunjungi gerai-gerai jualan barangan kering di Pasar Besar Ipoh pada hari biasa.

''Biasanya, orang ramai pergi beli-belah di Pasar Besar Ipoh. Kalau ada bangunan Super Kinta dijadikan Bazar 1Malaysia, saya yakin ramai yang akan datang ke sini," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Projek Sulihh belum dilaksana

Posted:

Projek Sulihh belum dilaksana

Projek Sulihh belum dilaksana

Oleh MOHD. SHARIZA ABDULLAH
utusankedah@utusan.com.my


Ahmad Bashah (kiri) menyampaikan sumbangan wang tunai kepada wakil tiga keluarga yang terlibat dalam kebakaran di Gurun beberapa bulan lepas di Dewan Balai Bomba Sukarela, Padang Lembu, Gurun, kelmarin.


JERAI 16 Mac - Status projek Hab Hidrokarbon Sungai Limau (Sulihh) di Yan dekat sini yang ingin dibangunkan oleh kerajaan Pas Kedah kini menjadi persoalan kerana sehingga kini tiada tanda projek itu akan bermula.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Ahmad Bashah Md. Hanipah berkata, sudah tiga tahun berlalu sejak pakatan pembangkang mengambil alih pemerintahan negeri ini, namun status projek tersebut masih menjadi tanda tanya.

Menurut beliau, sebelum ini kerajaan Pas Kedah memberikan pelbagai alasan mengenai penangguhan pelaksanaan projek berkenaan yang dianggar melibatkan pelaburan RM35 bilion.

"Pada awalnya kerajaan negeri kata ada masalah teknikal, selepas itu mereka kata ada masalah dengan pelaburan dan sekarang projek itu terus senyap tanpa sebarang perkembangan.

"Saya yakin kalau BN yang memerintah, projek itu sudah berjalan," katanya pada Program Juara Rakyat anjuran Barisan Nasional (BN) Jerai di Dewan Balai Bomba Sukarela, Padang Lembu di sini malam tadi.

Pada majlis itu, Ahmad Bashah menyampaikan sumbangan wang tunai RM5,000 kepada tiga keluarga yang kehilangan rumah dalam kebakaran di Gurun beberapa bulan lalu, serta menyampaikan sumbangan kepada golongan veteran yang merupakan ahli MCA dan MIC dalam Bahagian Jerai.

Projek Sulihh yang dulunya dikenali sebagai Zon Industri Petroleum Yan (ZIPY) diumumkan pada 2007 hasil perancangan rapi kerajaan BN semasa memerintah negeri ini.

Mengikut rancangan, projek itu melibatkan pembinaan kilang penapisan minyak yang memproses minyak mentah dari Asia Barat sebelum dijual ke negara-negara Asia Timur.

Selepas pakatan pembangkang mengambil alih pentadbiran Kedah pada Pilihan Raya Umum Ke-12, kerajaan Pas Kedah bersetuju meneruskan projek itu dengan menggunakan kaedah lain iaitu menambak laut bagi memberikan laluan kepada pelaksanaannya.

Menurut laporan akhbar, projek itu dijangka siap pada 2013 dan apabila beroperasi nanti ia dapat menjana pendapatan RM400 juta setahun kepada kerajaan negeri.

Ahmad Bashah berkata, penangguhan pelaksanaan Sulihh merupakan satu kerugian besar kepada rakyat, kerana projek berkenaan dapat menjana pendapatan lumayan kepada negeri ini.

Kata beliau, projek impak besar itu dijangka dapat menyumbangkan pendapatan ratusan juta ringgit setahun kepada akaun kerajaan negeri jika ia dapat dilaksanakan mengikut perancangan.

Katanya, jumlah berkenaan cukup besar bagi kerajaan negeri untuk melaksanakan agenda pembangunan dan memastikan rakyat menikmati taraf hidup yang lebih baik.

"Dengan pendapatan kerajaan negeri beratus juta ringgit menerusi projek itu, banyak yang dapat dilaksanakan seperti meningkatkan kemudahan infrastruktur, menyediakan lebih banyak biasiswa dan membantu lebih ramai orang susah.

"Namun, apabila ia sehingga kini masih tertangguh, yang menanggung rugi adalah seluruh rakyat negeri ini dan generasi akan datang kerana Kedah akan terus statik daripada segi pembangunan," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Harian Metro: Setempat

Posted: 17 Mar 2011 03:21 AM PDT

Harian Metro: Setempat


Kekal ciri rumah unik

Posted: 16 Mar 2011 11:57 AM PDT

KUALA LUMPUR: Pemilik rumah atau bangunan yang mempunyai reka bentuk bersejarah digalak mendapatkan nasihat penjagaan serta mengekalkan ciri unik itu daripada Jabatan Warisan Negara (JWN).

Pesuruhjaya Warisan JWN, Prof Emeritus Datuk Zuraina Majid, berkata dalam tempoh lima tahun lalu, sebanyak 100 bangunan, rumah dan bilik dikategorikan mempunyai warisan bernilai kepada masyarakat.


"Sehubungan itu, kami amat menggalakkan orang ramai mempunyai kediaman yang masih mengekalkan reka bentuk sejarah mendapatkan nasihat kami.

"Perkara sedemikian amat berguna kepada generasi akan datang yang mahu melihat identiti warisan kita," katanya yang ditemui selepas majlis pelancaran buku 'From Alma Baker Mansion To Ombak' di sini, semalam.


Pelancaran buku itu disempurnakan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Hadir sama, Timbalan Pesuruhjaya Tinggi New Zealand ke Malaysia, Brian Smythe dan penulis buku itu, Datuk Ahmad Hisham Kamaruddin.


Zuraina berkata, pihaknya amat gembira dengan inisiatif diambil Ahmad Hisham yang membeli banglo Alma Baker yang dibina di Batu Gajah, Perak pada 1894 dan memindahkannya ke Setiu, Terengganu selain mengekalkan ciri kolonial itu.

"Ini usaha baik bagi menjaga warisan kita supaya tidak tenggelam oleh masa," katanya.


Sementara itu, Muhyiddin dalam ucapannya berkata, buku yang diterbitkan JWN memberi pengetahuan mengenai penjagaan warisan di Malaysia.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Mati ditetak depan rumah

Posted: 16 Mar 2011 11:55 AM PDT

KAJANG: Seorang lelaki berusia 25 tahun maut selepas ditetak sekumpulan empat lelaki di hadapan rumahnya di Taman Jasmin, di sini, kelmarin.

Selain mangsa, seorang mekanik yang membaiki kereta mangsa di hadapan rumah itu turut terkena 'amukan' kumpulan lelaki terbabit.


Dalam kejadian kira-kira jam 10 malam itu, mangsa bersama mekanik yang berusia 42 tahun berkenaan berada di hadapan rumah sebelum dihampiri sebuah kereta.

Pemangku Ketua Polis Kajang, Superintendan Azman Ayob, berkata suspek yang menaiki kereta berhenti sebelum tiga suspek keluar dari kereta sambil memegang senjata dipercayai parang lalu menyerang mangsa.


"Suspek menyerang mangsa menyebabkan mangsa parah di badan selain tangan kanannya hampir putus.


"Malah, mekanik terbabit turut diserang kumpulan suspek menyebabkan dia parah di tangan dan belakang," katanya ketika dihubungi, semalam.

Menurutnya, sejurus menetak mangsa dan mekanik itu, suspek melarikan diri.


Difahamkan, keluarga mangsa yang berada dalam rumah berkenaan mendengar bunyi bising keluar rumah dan terkejut sebaik melihat keadaan mangsa serta rakannya itu berlumuran darah.

"Bapa mangsa yang berusia 50-an membawa mangsa dan rakannya ke hospital berhampiran.


"Mangsa meninggal dunia akibat kecederaan parah. Bagaimanapun, mekanik berkenaan berjaya diselamatkan dan menerima rawatan lanjut," katanya.


Azman berkata, siasatan lanjut berhubung kejadian itu masih diteruskan dan kes itu disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.


"Usaha mencari suspek masih diteruskan. Siasatan awal mendapati motif kejadian kerana dendam," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

The Malaysian Insider :: Bahasa

Posted: 17 Mar 2011 01:48 AM PDT

The Malaysian Insider :: Bahasa


Pelajar asing belajar bahasa Melayu guna siri Upin dan Ipin

Posted: 17 Mar 2011 01:23 AM PDT

KUALA TERENGGANU, 17 Mac — Siri animasi kanak-kanak di televisen tempatan Upin dan Ipin menjadi bahan berkesan mempelajari bahasa Melayu di kalangan pelajar asing di Beijing Foreign Studies University (BFSU) dan University of Peking, China.

"Siri ini telah membantu mempermudahkan lagi penguasaan komunikasi bahasa Melayu di Beijing dan ia menjadi antara rancangan yang disukai oleh pelajar asing di China," kata Penyandang Kursi Pengajian Bahasa Melayu di BFSU, Profesor Dr Awang Sariyan.
Upin dan Ipin mula disiar di TV9 pada bulan Ramadan 2007 yang bertujuan mendidik kanak-kanak tentang ibadah berpuasa.
Ia kini memasuki musim keempat yang rancangannya boleh turut diikuti dalam bentuk DVD dan penstriman video melalui Internet dan berjaya dipasarkan ke Indonesia.
Di atas kejayaan menambat hati penonton serantau, siri ini disenarai dalam Malaysia Book of Records tahun ini sebagai "Animasi Paling Berjaya".
Awang berkata banyak VCD Upin dan Ipin didapati dimiliki oleh pelajar di BFSU yang kebanyakannya mereka perolehi dengan cara membeli terus dari pengedar di Malaysia.
Sehubungan iu beliau menggesa penerbit filem animasi di negara ini supaya memperbanyakkan lagi penerbitan mereka kerana pembelajaran bahasa Melayu melalui VCD kini semakin popular dan mempermudahkan pelajar asing menguasainya.
"Usaha menerbitkan perisian komputer, komik, video dan seumpamanya dalam semua bidang ilmu perlu dilakukan manakala seni dipergiatkan lagi bagi mengembangkan budaya belajar melalui wahana teknologi maklumat dan komunikasi," katanya kepada Bernama di sini.
Beliau berkata usaha seumpama itu sesuai dengan resolusi Seminar Antarabangsa Pendidikan Bahasa Melayu 2011 yang berakhir di sini hari ini.
Awang berharap kegiatan kebahasaan yang kreatif dan inovatif bagi memupuk kecintaan terhadap bahasa Melayu terutama kepada generasi muda diperhebat dan diperbanyakkan dalam memastikan bahasa Melayu terus mekar dan terus maju. — Bernama

 

 

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Muhyiddin: Interlok kekal, kaum India panel bebas pun kekal

Posted: 17 Mar 2011 12:42 AM PDT

KUALA LUMPUR, 17 Mac — Novel kontroversial Interlok akan tetap digunakan sebagai buku teks sastera tingkatan lima, kata Timbalan Perdana Menteri  Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini.

Sehubungan itu, Menteri Pelajaran turut menafikan wakil kaum India akan bertindak keluar daripada panel bebas yang diadakan untuk mengesyorkan pindaan ke atas novel karya Sasterawan Negara Datuk Abdullah Hussain.

"Mereka tidak akan bertindak keluar, hanya salah faham. Datuk G Palanivel (Presiden MIC) akan memujuk mereka (ketiga-tiga wakil) agar kekal. 

"Saya sudah dimaklumkan apa yang berlaku malam tadi dan kami telah menyelesaikan isu ini," kata beliau.

Muhyiddin berkata tiada sebab untuk menggugurkan novel itu daripada digunakan sebagai sebahagian sukatan peperiksaan dan kebanyakan bantahan yang dibangkitkan dalam panel bukan "isu-isu serius."

"Novel ini adalah novel yang baik. Ramai orang telah membaca dan ia tidak harus menjadi satu masalah.

"Isu mengeluarkannya tidak timbul," katanya lagi.

Dalam satu kenyataan pagi tadi, Palanivel berkata MIC mahu Kementerian Pelajaran mencari jalan penyelesaian terbaik berhubung novel Interlok yang dilihat boleh menyebabkan perpecahan kaum berlaku.

Kata Palanivel, Interlok akan menjadi satu perkara yang serius dan boleh memecahkan perpaduan antara kaum sekiranya Kementerian Pelajaran tidak mempunyai satu pendirian tetap dalam perkara itu.

"Melainkan Kementerian Pelajaran mengambil satu pendirian tetap dalam isu Interlok kerana setiap perkara dalam perkara ini sangat emosional.

Beliau berkata tiga wakil kaum India dalam panel bebas yang mengkaji pindaan novel kontroversi Interlok menarik diri selepas satu pertemuan semalam kerana setiap pindaan yang dicadangkan mendapat bantahan wakil Dewan Bahasa dan Pustaka.

Palanivel berkata bantahan itu hanya oleh wakil dari Dewan Bahasa dan Pustaka manakala ahli panel lain bersetuju dengan cadangan untuk meminda perkataan sensitif yang berkaitan dengan kasta.

"Ahli panel lain bersetuju dengan pindaan terhadap perkataan sensitif yang berkaitan dengan kasta.

"Yang mana wakil kaum India telah mencadangkan banyak pindaan yang dianggap sensitif dan menyinggung  kaum India," katanya.

Ketiga-tiga wakil kaum India itu adalah penulis Uthaya Sankar, Pengarah Pusat Pendidikan Global Aminuddin Baki Universiti Pendidikan Sultan Idris, Prof Dr N.S Rajendran dan bekas pegawai Kementerian Pelajaran, G Krishnabahawan.

Ketiga-tiga mereka memutuskan demikian - keputusan yang mengejutkan ramai dan disifatkan sebagai tamparan dalam menyelesaikan isu itu - selepas pertemuan khas tergempar yang diadakan di bangunan Parlimen petang ini, yang sebahagiannya dipengerusikan oleh Muhyiddin sendiri, meminta agar berkompromi dan mengurangkan jumlah pindaan kepada perkataan "paria" sahaja.

Panel bebas yang mengadakan mesyuarat akhir 4 Mac lalu sebulat suara bersetuju agar 100 pindaan dibuat.

Beliau berkata telah berbincang dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Muhyiddin sejak "krisis" panel bebas itu tercetus semalam.

"Pagi ini Timbalan Perdana Menteri memaklumkan ahli panel bebas ini akan dipanggil untuk perbincangan di pejabat Perdana Menteri," katanya.

Panel itu dipengerusikan oleh Prof Datuk Shamsul Amri Baharuddin dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), yang sekarang berada di luar negara.

Ahli lain panel itu ialah Datin Siti Saroja Basri, isteri kepada Abdullah, Prof Madya Dr Lim Swee Tin dari Jabatan Bahasa Melayu Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi Universiti Putra Malaysia, Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka Datuk Termuzi Abdul Aziz dan Pengarah Akademi Pengajian Melayu Universiti Malaya Prof Datuk Zainal Abidin Borhan.

Kelmarin, Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata pindaan dalam novel Interlok menunjukkan kemajuan menggalakkan walaupun beliau belum menerima butiran terperinci daripada panel bebas yang diketuai oleh Shamsul Amri.

Beliau berkata, selepas menerima butiran terperinci terhadap bentuk pindaan yang dibuat dalam beberapa hari lagi, perkara itu akan dimaklumkan kepada pemimpin masyarakat India bagi memastikan semua pihak berpuas hati dan menerimanya sebulat suara.

Pada 27 Januari lepas, Muhyiddin dipetik berkata novel Interlok, yang mencetuskan kontroversi kerana mengandungi beberapa perkataan yang tidak disenangai masyarakat India, akan terus digunakan sebagai teks komponen sastera bagi mata pelajaran Bahasa Malaysia untuk murid Tingkatan Lima di Zon 2 iaitu di Kuala Lumpur, Putrajaya, Selangor dan Negeri Sembilan.

Bagaimanapun, kerajaan telah bersetuju untuk membuat pindaan pada bahagian yang dianggap sensitif oleh masyarakat India dalam novel itu.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Berita Harian: Wilayah

Posted: 17 Mar 2011 01:33 AM PDT

Berita Harian: Wilayah


Wilayah: Ketagih 'crazy'

Posted: 16 Mar 2011 12:26 PM PDT

Wilayah

KAKI judi tergamam ketika diserbu polis dan penguat kuasa MPK dalam Ops Dadu di Kuantan.

KAKI judi tergamam ketika diserbu polis dan penguat kuasa MPK dalam Ops Dadu di Kuantan.

Polis, penguat kuasa MPK serbu premis judi dalam Ops Dadu di Kuantan

KUANTAN: Seramai 20 'kaki judi' termasuk dua warga tua yang leka berjudi tergamam dan tidak sempat meloloskan diri apabila selepas premis kafe siber yang bertukar menjadi pusat perjudian, diserbu sepasukan anggota polis dan Majlis Perbandaran Kuantan (MPK), malam kelmarin.

Dalam serbuan dua premis berasingan di Jalan Tun Ismail dan Jalan Setali, dekat sini, hampir 21 set komputer yang sudah diubah suai untuk menarik orang ramai berjudi, dirampas dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD), Kuantan untuk pemeriksaan. Ops Dadu selama dua jam itu yang berakhir jam 11 malam, membabitkan 15 anggota dari Cawangan Perjudian, Kongsi Gelap, Maksiat (D7), Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) dan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) serta turut mendapat kerjasama 20 Penguat Kuasa MPK.

Dalam operasi terbabit, anggota polis mengepung premis terbabit di pintu belakang bagi mengelak kaki judi terbabit melarikan diri selepas melihat kehadiran polis melalui rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang dipasang di premis.

Difahamkan, ada pelanggan cuba melarikan diri melalui pintu belakang, namun gagal dan berlaku pergelutan dengan anggota polis sebelum pelanggan terbabit merayu dilepaskan kerana bimbang akan dimarahi keluarga jika pecah tembelang.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (II), Superintendan Mohd Haris Daud, berkata dalam operasi terbabit, polis turut menahan dua lelaki berusia 50-an yang juga penjaga premis terbabit.
Beliau berkata, pihaknya turut merampas kerusi dan meja yang kemudiannya dibawa ke IPD Kuantan untuk dijadikan bahan bukti kes.

Katanya, susulan serbuan itu, polis kemungkinan akan meminta bantuan Tenaga Nasional Berhad (TNB) serta Jabatan Bekalan Air (JBA) untuk memotong elektrik dan bekalan air selepas mendapati premis terbabit melanggar syarat lesen.

Mohd Haris berkata, semua kaki judi berusia 25 hingga 50 tahun yang ditahan itu kemudian dibawa ke IPD Kuantan untuk mengambil keterangan lanjut berhubung kejadian terbabit.

"Kita dapati pemilik premis terbabit mengubah suai komputer itu menjadikan sebagai perjudian 'crazy' dan hanya memerlukan modal RM10 untuk mendapatkan 500 kredit sebelum memulakan perjudian.

"Pelanggan yang mengumpul lebih banyak kredit selepas berjudi walaupun hanya bermodalkan RM10, layak menerima hadiah wang tunai mengikut kredit yang dikumpul.

"Jika kalah, pelanggan terpaksa mengeluarkan sekali lagi modal untuk terus berjudi," katanya ketika ditemui, di sini, malam kelmarin.

Katanya, polis masih meneruskan siasatan lanjut berhubung kejadian terbabit mengikut Seksyen 4 a (b) Akta Rumah Judi Terbuka Pindaan 1953.

INFO: Ops Dadu

 • Dua premis di Jalan Tun Ismail dan Jalan Setali, Kuantan diserbu dalam operasi selama dua jam babitkan 15 anggota dari Cawangan Perjudian, Kongsi Gelap, Maksiat , Ibu Pejabat Polis Kontinjen dan Ibu Pejabat Polis Daerah serta 20 Penguat Kuasa MPK.
 • Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Sentral: Serpihan batu cemari Blue Lagoon

  Posted: 16 Mar 2011 12:23 PM PDT

  Wilayah

  PENGUNJUNG menunjukkan serpihan batu di Pantai Batu 9, Port Dickson.

  PENGUNJUNG menunjukkan serpihan batu di Pantai Batu 9, Port Dickson.

  Penduduk tempatan dakwa angkara pekerja binaan di kawasan berhampiran

  PORT DICKSON: Bahaya menanti pengunjung yang berkelah di Pantai Batu 9 atau lebih lebih dikenali sebagai Blue Lagoon di sini, berikutan kewujudan serpihan batu konkrit yang didakwa dibuang oleh pekerja pembinaan sejak tiga tahun lalu.

  Keadaan lebih bahaya ketika air pasang kerana serpihan batu itu ditenggelami air, yang sukar dilihat pengunjung sekali gus boleh menyebabkan mereka cedera jika terpijak serpihan berkenaan. Malah, kalangan peniaga kecil dan pekerja hotel berdekatan mendakwa ada pengunjung cedera menyebabkan Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD) didesak mengambil tindakan segera membuang serpihan batu itu bagi mengelak kejadian lebih serius berlaku.

  Pengunjung dari Kuala Lumpur, Faiz Zaini, 20, berkata serpihan batu itu boleh mencederakan mereka yang mandi atau berjalan di tepi pantai berkenaan, jika tidak berhati-hati.

  "Saya bernasib baik kerana ketika datang ke sini, air baru pasang dan sempat mengetahui kedudukan serpihan batu itu.

  "Bagaimanapun, bagi mereka yang pertama kali datang dan tidak dimaklumkan berhubung serpihan batu konkrit itu, mungkin akan terpijak dan cedera," katanya kepada Sentral.
  Beliau berharap MPPD membuang serpihan batu itu secepat mungkin kerana pantai itu kini menjadi tumpuan ramai, terutama pada hujung minggu.

  Penduduk tempatan, Baharuddin Osman, 41, mendakwa serpihan batu itu dibuang pekerja pembinaan yang membina gerai di kawasan berhampiran.

  "Mereka mengambil jalan mudah membuang sisa binaan berkenaan kerana tidak memikirkan keselamatan pengunjung di situ.

  "Anak saya pernah luka selepas terpijak serpihan konkrit itu ketika mandi. Jika saya ada di tepi pantai, saya akan maklumkan pengunjung supaya berhati-hati ketika mengharungi air.

  "MPPD perlu membuang segera sisa konkrit itu demi keselamatan pengunjung. Jika berlaku kemalangan, yang mendapat nama buruk ialah Port Dickson dan MPPD," katanya.

  Sementara itu, Yang Dipertua MPPD, Abdul Wahab Shamsuddin, ketika dihubungi memberi jaminan akan menjalankan siasatan dan mengambil tindakan segera menangani masalah itu.

  "Kami sentiasa mengambil berat keselamatan pengunjung pantai peranginan di sini dan akan menghantar kakitangan untuk menjalankan siasatan," katanya
  "Jika dakwaan pengunjung benar, sisa bahan binaan itu akan dibuang segera," katanya.


  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Utusan Online - Muka Hadapan

  Posted: 17 Mar 2011 01:30 AM PDT

  Utusan Online - Muka Hadapan


  Mahkamah, polis digesa guna kuasa

  Posted:

  Mahkamah, polis digesa guna kuasa

  Mahkamah, polis digesa guna kuasa

  Oleh ASSIM HASSAN dan RAFIE AZIMI
  pengarang@utusan.com.my


  Mohd. Mustaffa Hamzah (kanan) melahirkan rasa kesal terhadap Anwar Ibrahim kerana enggan menyerahkan sampel DNA kepada mahkamah pada sidang akhbar Gabungan NGO Malaysia di Kuala Lumpur, semalam.


  KUALA LUMPUR 16 Mac – Desakan agar Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim menyerahkan sampel asid deoksiribonukleik (DNA) secara sukarela bagi menyelesaikan misteri lelaki 'Y' terus disuarakan lebih 30 wakil pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang berhimpun di Hotel Grand Seasons, di sini hari ini.

  Malah, kesemua yang hadir pada perhimpunan anjuran Gabungan NGO Malaysia (GNM) itu turut sependapat meminta mahkamah serta Polis Diraja Malaysia (PDRM) menggunakan kuasa bagi mendesak Ketua Pembangkang tersebut berbuat demikian sekiranya beliau masih berdegil.

  Menjelaskan desakan NGO-NGO itu, Ahli Majlis Tertinggi Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah (Pekida) Malaysia, Syahril Abdul Aziz berkata, ia bukan bertujuan melangkaui kehakiman negara.

  "Kami pelik kerana seakan-akan ada kekebalan pada Anwar. Mengapa susah hendak mendapatkan sampel DNA daripadanya. Kalau individu biasa rasanya tidak sesukar begitu.

  "Kalau dibiarkan begini, maka akan ada ramai pesalah liwat dan rogol pada masa hadapan yang tidak akan membenarkan DNA mereka diambil bagi menyelesaikan kes. Alasannya kerana Anwar juga tidak beri," katanya.

  Antara wakil NGO yang hadir ialah Ketua Wira Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Arman Azha Abu Hanifah, Naib Presiden Pertubuhan Alumni Belia 4B Malaysia, Razali Latif serta Presiden Pertubuhan Profesional Melayu dan Pewaris Bangsa (ProWaris), Feriz Omar.

  Sementara itu, Pengerusi GNM, MD. Radhi Daud meminta Anwar agar tidak menyukarkan perkara yang sememangnya mudah untuk diselesaikan.

  "Pepatah mengatakan berani kerana benar. Jadi Anwar tidak perlu takut kerana dia mendakwa difitnah. Berilah sampel DNA agar segala persoalan terjawab dalam waktu yang singkat.

  "Usahlah berpolitik 24 jam sehari hingga hujung tahun. Ini adalah petanda yang tidak baik. Kita faham perkara termaktub dalam undang-undang dan disebabkan itu, ia tidak perlulah dipolitikkan," katanya.

  Bagi Pegawai Kerja Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Mohd. Mustaffa Hamzah tindakan Anwar yang enggan berbuat demikian hanya menambah kesangsian rakyat terhadap beliau.

  "Jika sebelum ini dia berpidato tentang keadilan dan menyatakan kerajaan sekarang tidak mengamalkan keadilan, maka hari ini kami warga marhaen menuntut keadilan ke atas bekas pembantu Anwar, Mohd. Saiful Bukhari Azlan.

  "Kenapa perlu takut jika beliau tidak melakukan perkara itu? Kami berhimpun bukan atas dasar kepentingan peribadi tetapi untuk 'menyekolahkan' Anwar bagi menegakkan keadilan," katanya.

  Ditanya tidakkah para pemimpin NGO berkenaan gentar dengan tindakan peguam Anwar, Karpal Singh membuat permohonan agar dikenakan tindakan menghina mahkamah terhadap mereka yang mendesak Ketua Pembangkang itu menyerahkan DNA baru-baru ini, Arman berkata:

  "Sebelum ini bukankah Anwar kononnya memperjuangkan keterbukaan, kebebasan bersuara dan berhimpun.

  "Apabila isu kena padanya, beliau hendak suruh tangkap pula. Apakah beliau hanya memperjuangkan retorik selama ini? Mengapa hendak dihalang kebebasan berhimpun rakyat marhaen seperti kami," soalnya.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Kerajaan siap sedia - Anifah

  Posted:

  Kerajaan siap sedia - Anifah

  Kerajaan siap sedia - Anifah

  Oleh MOHD. ASRON MUSTAPHA
  mohdasron.mustapha@utusan.com.my

  KUALA LUMPUR 16 Mac - Kerajaan pada bila-bila masa sahaja akan menggerakkan misi membawa pulang rakyat Malaysia dari Jepun ekoran krisis nuklear yang semakin meruncing di negara itu.

  Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman memberitahu, kerajaan sudah bersedia untuk menggerakkan operasi menyelamat dalam skala besar seperti 'Ops Piramid' melibatkan penduduk Malaysia di Mesir sebelum ini.

  Katanya, negara kini hanya menunggu laporan daripada pihak berkuasa Jepun berhubung status risiko keracunan radiasi akibat letupan loji nuklear Fukushima sebelum operasi menyelamat dilaksanakan.

  "Buat masa ini belum ada keputusan lagi tetapi kita memang sudah bersedia pada bila-bila masa sahaja. Jika keadaan memerlukan, kita akan bertindak serta-merta.

  "Kita sedang menunggu laporan daripada pihak berkuasa Jepun sama ada keadaan terkini berbahaya atau tidak, tetapi keracunan radiasi ini memang kerajaan pandang serius.

  "Buat masa ini pihak berkuasa Jepun hanya mengeluarkan arahan larangan keluar dari rumah bagi penduduk dalam radius 30 kilometer, tetapi tiada rakyat kita yang berada dalam lingkungan 50 kilometer (dari loji itu)," katanya.

  Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai status terkini pelan kecemasan kerajaan bagi membawa keluar rakyat Malaysia dari Jepun, di lobi Parlimen hari ini.

  Semalam, Perdana Menteri Jepun, Naoto Kan menyifatkan krisis nuklear di negara Matahari Terbit itu sebagai paling serius sejak malapetaka Chernobyl di Ukraine pada 1986.

  Ia berikutan paras radiasi didapati meningkat ke tahap membahayakan kesihatan setelah beberapa reaktor nuklear meletup dalam tempoh empat hari akibat gempa bumi kuat berukuran 9 pada skala Richter, Jumaat lalu.

  Sehubungan itu, beliau menyeru penduduk yang tinggal sekitar 30 kilometer dari loji nuklear Fukushima yang terletak 240 kilometer ke utara Tokyo, supaya tidak keluar rumah dan menjimatkan elektrik.

  Mengulas lanjut, Anifah berkata, kerajaan dari semasa ke semasa sentiasa berhubung dengan Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang sudah berada di Jepun bagi memantau keadaan bencana.

  "Kita sentiasa memantau keadaan ini melalui MKN dan juga kerajaan Jepun bagi sebarang kemungkinan," ujarnya.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Tidak jejas pasaran saham - PM

  Posted:

  Tidak jejas pasaran saham - PM

  Tidak jejas pasaran saham - PM

  Oleh MOHAMAD SHOFI MAT ISA
  pengarang@utusan.com.my

  KUALA LUMPUR 16 Mac - Dakwaan berlakunya kepincangan dalam pasaran saham yang disebabkan pelantikan Pengerusi Felda, Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad adalah tidak berasas dan tidak relevan sama sekali.

  Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, sebagai contoh, Indeks Komposit (IK) pada 30 Disember tahun lalu ditutup pada paras 1518.91 mata dan telah didagangkan dalam jajaran 50 mata pada suku tahun keempat.

  Pada awal Januari lalu pula, kata beliau, IK telah dibuka pada paras 1524.53 mata dan ditutup pada paras 1533.42 mata, meningkat 14.51 mata berbanding pada akhir Disember tahun lalu.

  "Oleh demikian, adalah tidak benar pelantikan Mohd. Isa sebagai Pengerusi Felda akan menjejaskan pasaran saham dan ia tidak ada kaitan dengan jatuh naik pasaran saham," katanya dalam jawapan bertulis kepada Lim Lip Eng (DAP-Segambut) pada sidang Dewan Rakyat hari ini.

  Lip Eng mahu kerajaan nyatakan rasional pelantikan Mohd. Isa sebagai Pengerusi Felda sedangkan kredibiliti beliau telah tercemar kerana didapati bersalah menggunakan politik wang dan adakah nama baik Felda akan terjejas serta mengakibatkan kebimbangan pasaran saham.

  Perdana Menteri berkata, pada masa kini juga, tiada anak-anak syarikat Felda yang tersenarai dalam pasaran saham.

  Walaupun begitu katanya, rakan perniagaan Felda dalam dan luar negara seperti Pakistan, India, Singapura, Mesir, Perancis, China, Hong Kong, Sri Langka, Bangladesh, Afrika Selatan dan negara Asia Barat terus memberi sokongan kepada aktiviti perniagaan Felda.

  "Permintaan terhadap komoditi utama Felda iaitu keluaran sawit terus kukuh dan berdaya saing di pasaran antarabangsa," katanya.

  Perdana Menteri berkata, pelantikan Mohd. Isa sebagai Pengerusi Felda yang baru adalah berdasarkan kepada pengalaman luas beliau dalam bidang pentadbiran, pengurusan, kepimpinan dan mempunyai hubungan baik dengan rakyat.

  "Pengalaman Mohd. Isa dalam bidang pentadbiran, politik dan pembangunan komoditi adalah menepati kriteria sebagai Pengerusi Felda yang secara langsung terlibat dalam urusan pembangunan Felda dan urusan peneroka," katanya.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Utusan Online - Timur

  Posted: 17 Mar 2011 01:24 AM PDT

  Utusan Online - Timur


  Berkongsi ilmu fotografi

  Posted:

  Berkongsi ilmu fotografi

  Berkongsi ilmu fotografi

  Oleh YATIMIN ABDULLAH
  utusankelantan@utusan.com.my


  ANTARA gambar berkonsepkan human interest yang dihasilkan oleh seorang peserta program di Kuala Abang, Kuala Terengganu, baru-baru ini.


  KOTA BHARU 16 Mac – Kita ada mendengar ungkapan yang mengatakan 'sekeping gambar boleh membawa seribu satu cerita.'

  Ungkapan itu menggambarkan bahawa sekeping gambar sudah cukup bagi menyampaikan mesej dan impak berbanding penggunaan kata berjela-jela, yang ada ketikanya hilang arah.

  Pada sudut lain pula, penggunaan gambar akan menguatkan lagi impak atau emosi sesuatu cerita yang dihasilkan. Sebagai contoh, gambar-gambar bencana gempa bumi dan tsunami yang melanda Jepun.

  Bagaimanapun, untuk menghasilkan sekeping gambar yang memberi impak besar, bukan mudah. Ia bukan sahaja bergantung kepada teknologi kamera yang digunakan, tetapi juga kemahiran dan seni fotografi yang dimiliki oleh seseorang jurugambar.

  Menyedari perkara itu, Kelab Karyawan Lensa Negeri Kelantan (Klik) baru-baru ini telah menganjurkan program di beberapa lokasi menarik di Kuala Terengganu.

  Program itu dianjurkan dengan kerjasama Kelab Facebook Amazing Malaysia dan disertai oleh ahli kelab termasuk jurugambar bebas.

  Antara lokasi menarik yang diterjah adalah pantai Kuala Abang, Hutan Lipur Jambu Bongkok, Pantai Pandak dan Seberang Takir.

  Program sehari bermula pukul 6.30 pagi sehingga 7.30 petang itu diadakan secara percuma.

  Ia disertai kira-kira 130 peserta dari Klik, Kelab Facebook Amazing Malaysia, Group Luar Biasa dari Pahang dan seorang jurugambar bebas dari Melaka.

  Timbalan Presiden Klik, Raja Nor Kamal Raja Hussin berkata, program itu diadakan sebagai proses pembelajaran berterusan, sekali gus menilai kemampuan serta pengetahuan peserta daripada segi teknikal kamera dan kemahiran masing-masing.

  Katanya, program itu juga bertujuan memupuk minat peserta terhadap bidang fotografi selain mengeratkan silaturahim sesama mereka.

  "Selain itu, program ini juga dapat memberi pendedahan kepada peserta mengenai kebudayaan rakyat negeri Terengganu dan memberi peluang kepada jurugambar yang lebih berpengalaman berkongsi ilmu serta kemahiran kepada peserta baru.

  "Antara teknik yang diaplikasikan adalah slow shutter shots dan creative lighting system melibatkan pemandangan waktu senja, matahari terbit, human interest dan potret," katanya kepada Utusan Malaysia, di sini baru-baru ini.

  Raja Nor Kamal yang juga pengarah program memberitahu, pada sesi pertama tugasan peserta dikehendaki bangun awal dan bertolak ke pantai Kuala Abang bagi merakamkan gambar suasana matahari terbit.

  Katanya, perjalanan dari tempat penginapan mereka di Dungun untuk sampai ke Kuala Abang mengambil masa kira-kira setengah jam.

  "Di situ peserta dibantu dua jurugambar berpengalaman iaitu Hafsham Ibrahim dari Klik dan Mohd. Azli Yah dari Kelab Facebook Amazing Malaysia," katanya.


  SEBAHAGIAN peserta program anjuran Kelab Karyawan Lensa Negeri Kelantan merakam gambar landskap di Pantai Pandak, Kuala Terengganu, baru-baru ini.


  Menurutnya, selepas menikmati sarapan pagi, peserta dikehendaki merakam gambar human interest melibatkan aktiviti penduduk setempat seperti menjala ikan.

  "Pada sebelah petang, peserta bergerak ke Hutan Lipur, Jambu Bongkok untuk merakamkan gambar potret berkonsepkan tiga budak lelaki sedang bermain-main dengan aksi bersahaja di dalam hutan belantara.

  "Selama tiga jam berada di Hutan Lipur, Jambu Bongkak, peserta mengembara pula ke Pantai Pandak, Kuala Terengganu untuk merakamkan gambar landskap," katanya.

  Tambahnya, mereka kemudian bergerak ke Seberang Takir untuk sekali lagi merakamkan gambar human interest, sementara menunggu matahari terbenam bagi menyelesaikan tugasan terakhir.

  Menurut Raja Nor Kamal, program tersebut merupakan kali ketiga dianjurkan oleh Klik dengan kerjasama Kelab Facebook Amazing Malaysia selepas kali pertama di Kelantan melibatkan kawasan Kota Bharu, Pantai Sri Tujoh dan Pantai Mek Mah di Tumpat.

  Sementara itu, edisi kedua program diadakan di Selangor melibatkan Kampung Kuala Kubu Baru dan Pantai Baru Kelanang.

  Katanya, pihaknya bercadang untuk menganjurkan program yang sama pada April depan bertempat di Pulau Kapas, Kuala Terengganu dan sebarang maklumat boleh didapati dengan melayari www.klik.com.my.

  Dalam pada itu, seorang peserta, Nik Abdullah Nik Omar berkata, program tersebut mencapai matlamatnya kerana dia bukan sahaja mempelajari teknik digital, malah maklumat baru mengenai penggunaan serta teknik mengambil gambar.

  "Saya bukan sahaja berkesempatan mendalami penggunaan kamera digital tetapi juga berpeluang mengenali rakan-rakan daripada berbilang kaum yang mempunyai minat sama," katanya.

  Jurugambar bebas, Ruzely Abdullah berkata, dia bertuah kerana dapat berkongsi ilmu dengan peserta lain sepanjang program berlangsung.

  "Bagi saya, pengalaman itu amat berguna dan berharap pihak penganjur dapat meneruskan usaha seperti ini pada masa akan datang," katanya.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Sambutan Maulidur Rasul di Kemaman meriah

  Posted:

  Sambutan Maulidur Rasul di Kemaman meriah

  Sambutan Maulidur Rasul di Kemaman meriah


  AHMAD Said (tiga dari kanan) dan Ahmad Shabery Cheek (dua dari kanan) adalah antara pemimpin yang menyertai perarakan sempena sambutan Maulidur Rasul di Cukai, Kemaman, baru-baru ini.


  KEMAMAN 16 Mac - Majlis sambutan Maulidur Rasul peringkat daerah ini berlangsung di sini baru-baru ini dalam suasana meriah.

  Lebih 20,000 orang menyertai perarakan sejauh lebih enam kilometer yang diketuai Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said.

  Mereka termasuk pelajar sekolah, penuntut institusi pengajian tinggi, jabatan dan agensi kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan, sektor swasta dan orang perseorangan.

  Turut menyertai perarakan itu ialah isteri Menteri Besar, Toh Puan Seri Norliza Mahmud; Menteri Belia dan Sukan merangkap Ahli Parlimen Kemaman, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek; Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Datuk Mohamed Awang Tera dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kemasik, Ir. Rosli Othman.

  Turut serta ADUN Air Putih, Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar; Setiausaha Politik Menteri Besar, Wan Ahmad Nizam Abdul Hamid; Pegawai Daerah Kemaman, Mohd. Kamil Othman dan ketua-ketua jabatan.

  Pelbagai hadiah disediakan bagi memeriahkan suasana termasuk kategori penampilan paling kreatif dalam perarakan serta sepanduk terbaik.

  Salah satu kontinjen yang menarik perhatian umum ialah Persatuan Penaja dan Peniaga Kecil Melayu Daerah Kemaman yang mengenakan pakaian penduduk Asia Barat beserta replika lima ekor unta.

  Ketika berucap pada majlis itu, Ahmad menyifatkan sambutan besar-besaran itu sebagai mencerminkan perpaduan masyarakat setempat.

  Katanya, perpaduan menjadi asas kepada kekuatan ummah dan umat Islam tidak harus membiarkan diri mereka terheret sama dalam permainan politik yang cuba memecahbelahkan mereka.

  Menurut beliau, pihak-pihak yang berkepentingan politik akan cuba berbuat apa sahaja agar cita-cita mereka tercapai dan melemahkan umat Islam adalah salah satu strategi mereka.

  Menteri Besar kemudian turut menyampaikan sijil penghargaan kepada mereka yang memberi sumbangan bagi menjayakan program tersebut.

  Bagi memeriahkan suasana, cabutan bertuah selepas selesai perarakan diadakan dengan pelbagai hadiah menarik termasuk barangan elektrik disediakan.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Peluang tunai umrah dibuka

  Posted:

  Peluang tunai umrah dibuka

  Peluang tunai umrah dibuka

  Oleh MOHD. ISWAN SHAFIQ MAT ISA
  utusanterengganu@utusan.com.my

  KUALA TERENGGANU 16 Mac – Kerajaan negeri merancang mengadakan penerbangan terus dari sini ke Jeddah untuk mengerjakan umrah secara berkala, tiga bulan sekali.

  Penerbangan pertama akan berlepas menerusi Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) di sini petang Jumaat ini melibatkan kumpulan penerima Anugerah Umrah kerajaan negeri daripada kalangan mereka yang terlibat dalam operasi haji musim lalu.

  Dalam satu kenyataan hari ini, Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said berkata, penerbangan Anugerah Umrah ini merupakan sumbangan sosial kerajaan selaras dengan konsep Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan.

  "Peluang menunaikan umrah itu juga dibuka kepada kakitangan kerajaan negeri dengan kapasiti muatan 450 tempat duduk disediakan bagi satu penerbangan," katanya.

  Beliau berkata, program ini menjadi jalinan kerjasama antara kerajaan negeri dan syarikat AD Charter Services Sdn. Bhd. yang telah mengendalikan operasi haji musim 2010.

  Syarikat berkenaan bersetuju menawarkan satu penerbangan umrah secara terus ke Jeddah dengan harga tiket penerbangan subsidi pada kadar RM1,500 termasuk cukai lapangan terbang.

  Pakej harga umrah ditetapkan pada kadar minimum RM3,800 seorang termasuk tiket penerbangan dan penginapan.

  Terdapat tiga pakej yang ditawarkan oleh setiap agensi iaitu pakej biasa, sederhana dan kelas pertama di mana pemilihan pakej bergantung kepada tahap kemampuan jemaah.

  Selain itu, terdapat empat agensi yang disenaraikan iaitu Zahafiz Travel & Tours Sdn. Bhd., Imtiyaz Travel & Tours Sdn. Bhd., Rayhar Travels Sdn. Bhd. dan TH Travel & Services Sdn. Bhd.

  Pada musim haji lalu, sebanyak tujuh penerbangan dari LTSM membawa 2,387 jemaah haji yang terdiri daripada 1,545 jemaah Terengganu, selain Kelantan (647), Pahang (109) dan 86 jemaah dari negeri lain.

  Ahmad memberitahu, langkah menawarkan penerbangan umrah secara terus ini menjadi permulaan bagi agensi-agensi pengendali umrah untuk menjadikan LTSM sebagai hab mengerjakan umrah dan kemudiannya haji di kalangan penduduk Pantai Timur.

  "Kerajaan negeri juga merancang untuk menyediakan penerbangan antarabangsa ke beberapa negara termasuk Indo-China, Thailand dan Bandung, Indonesia.

  "Bagaimanapun, ia masih di peringkat perbincangan dengan syarikat penerbangan yang berkenaan," katanya.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Utusan Online - Politik

  Posted: 16 Mar 2011 11:40 PM PDT

  Utusan Online - Politik


  Snap patut keluar pembangkang

  Posted:

  Snap patut keluar pembangkang

  Snap patut keluar pembangkang

  Oleh MUHAMAD ZAID ADNAN
  zaid.adnan@utusan.com.my

  KUALA LUMPUR 16 Mac - Parti Kebangsaan Sarawak (Snap) sepatutnya keluar daripada gabungan pembangkang di Sarawak setelah mereka hanya diberikan tiga kerusi untuk bertanding pada Pilihan Raya Negeri Ke-10 yang akan berlangsung tidak lama lagi.

  Ketua Pemuda Barisan Nasional (BN) Sarawak, Datuk Fadillah Yusof berkata, ia berikutan tindakan Parti Keadilan Rakyat (PKR) meletakkan 52 calon mereka tanpa melakukan rundingan dan mendapat persetujuan dari parti pembangkang lain termasuk Snap.

  Menurutnya, ia jelas menunjukkan Snap sebagai sebuah parti tempatan di Sarawak tidak diterima oleh PKR yang hanya menegakkan dasar perjuangan mereka semata-mata.

  "Justeru, rakyat Sarawak perlu sedar dan menolak pembangkang di negeri itu kerana mereka sebenarnya tidak boleh memimpin setelah tidak boleh bersetuju walaupun pada soal pokok dan mempunyai dasar perjuangan yang berbeza," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

  Beliau diminta mengulas mengenai kenyataan Presiden Snap, Edwin Dundang semalam bahawa parti berkenaan tidak menolak kemungkinan untuk meninggalkan pembangkang di Sarawak.

  Snap bakal bertanding secara sendirian dan berkemungkinan meletakkan sehingga 40 calon pada pilihan raya itu nanti.

  Dalam pada itu, Fadillah yang juga Ketua Pergerakan Pemuda Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) memberitahu, beliau yakin tiga kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) di bawah Parlimen Petra Jaya akan mengekalkan kerusi itu untuk BN.

  Beliau yang juga Ahli Parlimen Petra Jaya berkata, ini kerana wakil rakyat sedia ada di kawasan itu telah bekerja keras untuk rakyat sepanjang waktu dan tidak hanya menunggu sementara pilihan raya negeri diadakan.

  "Hanya BN sebuah parti yang memperjuangkan kepentingan rakyat dan sebagai dasar perjuangan PBB dari dahulu lagi, kita akan terus bekerja keras demi kepentingan dan kebajikan rakyat di Sarawak," katanya.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  En Yin digugur jawatan Timbalan Ketua Menteri Sabah

  Posted:

  En Yin digugur jawatan Timbalan Ketua Menteri Sabah

  En Yin digugur jawatan Timbalan Ketua Menteri Sabah

  KOTA KINABALU 16 Mac - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Karamunting, Datuk Peter Pang En Yin (gambar) digugurkan sebagai Timbalan Ketua Menteri dalam rombakan kecil Kabinet negeri yang diumumkan hari ini.

  En Yin yang baru menyertai Gerakan semalam setelah meninggalkan Parti Liberal Demokratik (LDP) lebih enam bulan lalu bagaimanapun masih dikekalkan sebagai Menteri Belia dan Sukan negeri.

  Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman pada sidang akhbar di pejabatnya di Wisma Innoprise di sini juga tidak menyatakan sebab-sebab pengguguran En Yin sebagai Timbalan Ketua Menteri.

  "Selepas mengadakan mesyuarat Kabinet hari ini, ada rombakan kecil apabila En Yin digugurkan daripada jawatan Timbalan Ketua Menteri, tetapi jawatannya untuk Menteri Belia dan Sukan dikekalkan.

  "Pengganti jawatan Timbalan Ketua Menteri yang dipegang olehnya akan diputuskan selepas ini," katanya.

  En Yin mengumumkan keluar LDP pada 1 September lalu selepas Timbalan Presiden, Chin Su Phin mengumumkan pucuk pimpinan parti itu tidak lagi boleh bekerjasama dengan Musa yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) negeri.

  Selepas beberapa bulan tidak menganggotai mana-mana parti, En Yin bersama 118 penyokongnya menyerahkan borang keanggotaan kepada Presiden Gerakan, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon di Sandakan, semalam.

  Mengulas penyertaan En Yin ke dalam Gerakan, Musa berkata, beliau sangat menghargai sikap bekas timbalannya itu yang masih setia dengan BN.

  Dalam pada itu, En Yin berkata, dia amat berterima kasih kepada semua pihak yang telah menyokongnya sepanjang menggalas jawatan Timbalan Ketua Menteri, sejak 13 Mei 2009.

  "Saya amat berterima kasih kepada semua pihak yang memberi sokongan penuh ketika saya menggalas jawatan tersebut dan amat bersyukur diberi kesempatan untuk terus berbakti kepada rakyat (melalui jawatan menteri)," katanya.

  Katanya, beliau menerima secara terbuka keputusan anggota Kabinet negeri mengenai jawatan Timbalan Ketua Menteri yang disandangnya sebelum ini sambil menegaskan kuota jawatan tersebut adalah untuk ADUN berketurunan Cina.

  Sabah mempunyai tiga Timbalan Ketua Menteri yang mana ia dibarisi oleh pemimpin yang mewakili bumiputera Islam, bumiputera bukan Islam dan Cina.

  Ketika ini, jawatan untuk bumiputera bukan Islam dijawat oleh Tan Sri Joseph Pairin Kitingan manakala bumiputera Islam disandang Datuk Seri Yahya Hussin.

  Persoalan siapakah bakal pengganti jawatan Timbalan Ketua Menteri Sabah kini menjadi tanda tanya selepas pengumuman pengguguran penjawatnya, En Yin.

  Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman berkata, ADUN Karamunting itu digugurkan dari jawatan Timbalan Ketua Menteri Sabah dan ia berkuat kuasa serta-merta.

  Namun begitu katanya, protfolio yang digalas oleh En Yin ketika ini iaitu sebagai Menteri Belia dan Sukan negeri masih dikekalkan.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Utusan Online - Jenayah

  Posted: 16 Mar 2011 11:32 PM PDT

  Utusan Online - Jenayah


  Abang pelakon Janet Khoo ditemui mati dibunuh

  Posted:

  Abang pelakon Janet Khoo ditemui mati dibunuh

  Abang pelakon Janet Khoo ditemui mati dibunuh

  KUALA LUMPUR 16 Mac – Abang pelakon dan model popular, Janet Khoo ditemui mati dibunuh dalam keadaan badannya dibalut tilam manakala kakinya pula diikat di kawasan semak berhampiran Lembah Pangsun, Hulu Langat, dekat sini.

  Menurut sumber, mayat Khoo Kim Leong, 47, seorang ahli perniagaan dari Kulim, Kedah, ditemui seorang lelaki yang terhidu bau busuk di kawasan tersebut pada pukul 11.40 malam, 6 Mac lalu.

  Katanya, orang awam yang pada mulanya menyangka bau itu berpunca daripada bangkai haiwan bagaimanapun terkejut apabila menemui kaki manusia sebelum menghubungi polis.

  "Difahamkan sebelum kejadian mangsa terlibat dengan satu pergaduhan dan kes itu dipercayai bermotifkan dendam.

  "Mangsa dipercayai mati lebih daripada dua hari berdasarkan keadaan mayatnya yang berbau busuk.

  "Kim Leong dipercayai dipukul, dicekik dan dipijak berdasarkan kesan lebam di beberapa bahagian badannya lalu dicampak di kawasan itu," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

  Dalam pada itu, Janet Khoo ketika dihubungi hari ini mengesahkan kematian abang sulungnya daripada tujuh beradik.

  Beliau yang masih bersedih dengan kejadian itu enggan mengulas lanjut kerana tidak mahu mengganggu siasatan polis.

  Sumber itu seterusnya berkata, setakat ini polis telah menahan dua suspek bagi membantu siasatan dan mereka mengenali antara satu sama lain.

  Katanya, kes disiasat di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan atas kesalahan membunuh.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Saksi kes jenayah larikan diri

  Posted:

  Saksi kes jenayah larikan diri

  Saksi kes jenayah larikan diri

  Oleh FARABI SHEIKH SAID AL JABRI
  utusann9@utusan.com.my


  Selain pintu pagar IPD, dua kenderaan lain turut rosak akibat dilanggar kereta yang dinaiki oleh dua saksi yang melarikan diri dari IPD Seremban, semalam.


  SEREMBAN 16 Mac - Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Seremban semalam gempar apabila dua saksi kes jenayah yang dipanggil tiba-tiba bertindak melarikan diri dengan sebuah kereta dan merempuh pintu pagar utama kompleks tersebut.

  Dalam kejadian pukul 5.40 petang, suspek lelaki bersama rakan wanitanya berusia lewat 20-an dipanggil ke IPD Seremban bagi membantu siasatan berhubung satu laporan palsu berkaitan kes samun.

  Namun, setibanya di pekarangan IPD itu dengan sebuah kereta Proton Perdana V6 berwarna perak, mereka enggan keluar dari kenderaan walaupun diarah berbuat demikian oleh anggota bertugas.

  Timbalan Ketua Polis Daerah Seremban, Supritendan Mohd. Yusoff Awang berkata, kedua-duanya kemudian bertindak agresif dan melarikan diri dengan kereta tersebut.

  "Ketika melarikan diri, kereta itu melanggar sebuah kereta seorang anggota polis, merempuh pagar utama dan sebuah lagi kereta milik orang awam.

  "Mereka berjaya melarikan diri dan usaha polis untuk menghalangnya gagal," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

  Mohd. Yusoff berkata, polis yang melancarkan gerakan memburu mereka menemui kereta itu ditinggalkan di sebuah pasar raya di Seremban 2.

  "Kita percaya mereka melarikan diri dengan kenderaan lain. Siasatan mendapati nombor pendaftaran kereta itu palsu dan kenderaan berkenaan dilaporkan dicuri di Selangor, baru-baru ini," ujarnya.

  Dalam pada itu, Mohd. Yusoff memberitahu, kedua-dua suspek berkenaan dipanggil ke IPD bagi membantu siasatan laporan palsu melibatkan pengadu berusia 55 tahun yang kononnya menjadi mangsa samun, Ahad lalu.

  "Lelaki itu membuat laporan polis disamun tiga lelaki yang menaiki sebuah kereta Proton Wira di sekitar bandar ini.

  "Pengadu mendakwa beberapa barangan kemas miliknya bernilai RM4,000 disamun oleh suspek," katanya.

  Mohd. Yusoff berkata, susulan laporan itu, polis menahan dua suspek berusia 20-an di sekitar Seremban pada keesokan harinya dan siasatan mendapati laporan berkenaan adalah palsu.

  "Malah kedua-dua suspek itu dan pengadu saling mengenali antara satu sama lain. Kedua-dua lelaki yang dipanggil memberi keterangan itu kita tahan apabila ujian air kencing mendapati mereka positif dadah," jelasnya.

  Katanya lagi, pihak polis kemudian memanggil semula pengadu dan dia juga ditahan selepas ujian air kencing mendapati dia turut positif dadah.

  "Kita juga memeriksa rumah pengadu terbabit dan kita dapati semua barang kemas dilaporkan disamun masih berada dalam simpanannya kecuali satu gelang emas.

  "Apabila soal siasat dilakukan semula pengadu memberitahu bahawa gelang emas berkenaan berada dalam sebuah kereta Proton Perdana milik rakannya," katanya.

  Mohd. Yusoff memberitahu, pengadu kemudian menghubungi rakannya itu dan memintanya hadir di IPD Seremban bagi mengambil semula gelang emas yang didakwa berada dalam kenderaan itu sebelum lelaki dan pasangannya melarikan diri.

  "Kita sedang giat memburu lelaki yang memandu kereta Perdana V6 terbabit bersama rakan wanita itu.

  "Buat masa ini ketiga-tiga lelaki yang ditahan tersebut disiasat mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan dan Seksyen 15 (1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952," katanya.

  Kata Mohd. Yusoff, motif lelaki itu yang mendakwa disamun masih belum diketahui dan tindakan rakannya yang berani membawa masuk kereta curi ke dalam kawasan IPD sebelum melarikan diri juga masih misteri.

  "Kita yakin semua itu akan terungkai apabila kedua-dua suspek berjaya ditahan dan kita meminta orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat supaya menghubungi polis," ujarnya.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Kosmo Online - Rencana Utama

  Posted: 16 Mar 2011 11:23 PM PDT

  Kosmo Online - Rencana Utama


  Kampung Boy, komik ke muzikal

  Posted:

  Kampung Boy, komik ke muzikal

  Kampung Boy, komik ke muzikal

  Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN  KOMIK adalah merupakan bahan bacaan yang paling digemari ramai sama ada golongan kanak-kanak atau pun dewasa. Ia digemari kerana jalan ceritanya yang mudah serta pelbagai gambar yang menarik.

  Tidak dinafikan, masyarakat kita sering dilambakkan dengan komik luar seperti dari Jepun. Antaranya seperti komik Doraemon yang dihasilkan oleh kartunis Fujio F. Fujiko atau pun menggemari Yoshito Usui yang telah mencipta komik Crayon Sin Chan.

  Bagaimanapun, negara kita sebenarnya turut memiliki seorang insan istimewa yang boleh dianggap sebagai ikon kepada kartunis yang ada pada hari ini.

  Insan tersebut adalah Datuk Mohd. Nor Khalid atau lebih dikenali sebagai Datuk Lat. Beliau juga adalah abang kepada pengarah filem terkenal negara iaitu Mamat Khalid.

  Jika adiknya lebih popular dengan menghasilkan filem-filem yang digemari ramai, beliau pula sememangnya sangat dikenali sebagai seorang kartunis yang hebat dengan karakter ciptaannya, Lat dan kawan-kawan.

  Karakter tersebut dilakar kemas dengan penceritaan yang menarik dalam komik The Kampung Boy, sebuah novel grafik yang cukup popular dengan jalan cerita mengenai kisah kehidupan kanak-kanak di kampung pada era 70-an dan 80-an.

  Apa yang mengagumkan, komik tersebut bukan hanya popular di negara ini, malah ia turut mendapat perhatian di peringkat antarabangsa sehinggakan nama Datuk Lat turut dikenali oleh para kartunis di luar negara.

  Menyingkap serba sedikit mengenai pelukis komik tersohor itu, beliau dilahirkan pada 5 Mac 1951 dan berasal dari Kota Baru, Perak. Bapanya merupakan kakitangan kerajaan berjawatan kerani, manakala ibunya pula adalah seorang suri rumah sepenuh masa.

  Mengenai gelaran 'Lat' melekat sehingga ke hari ini, ia berasal dari gelaran 'Bulat' yang diberikan kepada keluarganya memandangkan fizikalnya yang bulat, tetapi kemudiannya dipendekkan menjadi Lat oleh rakan-rakannya.

  Boleh dikatakan pembabitan Lat dalam bidang lukisan sebenarnya bermula sejak usia kanak-kanak lagi. Ayahnya adalah antara individu yang mengesan bakat dan minat yang dimilikinya serta banyak memberi sokongan kepada beliau.

  Menariknya, beliau turut membantu menyumbang kepada pendapatan keluarganya apabila menjual kartun-kartun yang dihasilkan kepada akhbar dan majalah.

  Malah, dalam usia yang cukup muda iaitu semasa berusia 13 tahun, beliau berjaya menghasilkan komik sulungnya berjudul Tiga Sekawan: Menangkap Penchuri yang diterbitkan oleh Sinaran Brothers pada tahun 1964.

  Empat tahun kemudian, beliau telah mula menghasilkan Keluarga Si Mamat, sebuah siri komik untuk Berita Minggu dan ianya berterusan selama 26 tahun.

  Wartawan jenayah  Setelah mendapat keputusan peperiksaan Senior Cambridge yang kurang memberangsangkan semasa di tingkatan lima sehingga tidak layak meneruskan pelajaran ke tingkatan enam, Datuk Lat akhirnya mengambil keputusan untuk berhijrah ke Kuala Lumpur pada tahun 1970.

  Hasratnya untuk berhijrah diiringi dengan satu hasrat yang begitu tinggi iaitu mahu memohon pekerjaan sebagai kartunis sepenuh masa di akhbar Berita Harian yang banyak menyiarkan karya kartunnya sebelum ini.

  Bagaimanapun, hasratnya itu tidak tercapai disebabkan tiada kekosongan pada masa itu. Sebaliknya, beliau tidak mempunyai sebarang pilihan yang lain dengan terpaksa menerima jawatan yang ada iaitu sebagai wartawan jenayah di akhbar New Straits Times.

  Di samping kerjaya barunya itu, beliau masih tetap meneruskan minatnya melukis kartun. Tetapi sepanjang bergelar wartawan jenayah juga beliau sebenarnya mengalami kesukaran menyesuaikan diri sehingga pernah mengambil keputusan untuk meletakkan jawatan dan kembali semula ke kampung halamannya di Ipoh, Perak.

  Namun begitu, nasib Datuk Lat mula berubah pada tahun 1974 apabila sebuah majalah Asia Magazine yang bertapak di Hong Kong telah menyiarkan kartun mengenai bersunat. Lebih menarik lagi, kartun berkenaan turut mendapat perhatian ketua penyunting New Straits Times, Tan Sri Lee Siew Yee.

  Apabila diberitahu bahawa beliau sebenarnya sudah pun bekerja dengan akhbar berkenaan, beliau terus dipanggil ke pejabat Siew Yee sehinggalah akhirnya berjaya menjadi kartunis dengan tugasan pertama merakamkan kebudayaan Malaysia dalam siri kartun Scene of Malaysia Life.

  Kemudian kehidupan beliau juga turut berubah selepas itu setelah karya komiknya semakin menjadi kegemaran segenap lapisan masyarakat di Malaysia. Impiannya untuk menjadi seorang kartunis profesional sepenuh masa akhirnya tercapai.

  Salah satu komiknya yang paling mendapat sambutan sudah tentu adalah The Kampung Boy yang diterbitkan pada tahun 1979. Ia merupakan sebuah komik autobiografi yang dilukis oleh beliau tentang zaman kanak-kanaknya di kampung.

  Ternyata komik berkenaan mendapat sambutan yang cukup hangat dan difahamkan terjual sebanyak 60,000 hingga 70,000 salinan dalam tempoh empat bulan selepas keluar di pasaran. Sehingga tahun 2009, komik itu telah dicetak semula sebanyak 16 kali sehingga menjulang beliau sebagai kartunis paling masyhur di Malaysia.

  Tersohor di luar negara

  Semenjak bergelar kartunis profesional, pelbagai kejayaan memberangsangkan yang telah diraih oleh Datuk Lat. Biarpun banyak komik yang telah dihasilkan beliau, namun The Kampung Boy yang telah mempopularkan namanya dan memberi fenomena baru kepada dunia komik tanah air.

  Selain diminati ramai, komik berkenaan turut mendapat perhatian di peringkat antarabangsa. Sehingga kini, ia telah terbit dalam 13 bahasa, seperti Jepun, Korea, Brazil, Sepanyol, Itali, Jerman dan Arab serta versi Amerika, Australia dan Thailand.

  Melihatkan kepada populariti yang diraih oleh The Kampung Boy, ia juga telah diadaptasi menjadi siaran animasi sebanyak 26 episod yang disiarkan di saluran Astro. Malah, ia turut dialih bahasa untuk tayangan di beberapa buah negara seperti Jerman, Perancis dan Jepun.

  Apa yang menariknya, beliau bukan sahaja dikenali masyarakat di negara ini tetapi namanya sering menjadi sebutan pelukis di luar negara. Misalnya, pengasas kartun The Simpsons, Matt Groening menyifatkan Kampung Boy sebagai satu buku komik terbaik sepanjang zaman.


  Awie (kiri), Hans Isaac, Harith Iskandar dan Douglas Lim antara yang terbabit dalam LAT Kampung Boy Sebuah Muzikal.


  Sergio Aragones yang merupakan pengasas kartun Groo the Wanderer pula telah mengambil inspirasi gaya ilustrasi bentuk hidung yang menjadi identiti eksklusif Datuk Lat dan digunakan untuk satu watak dalam karyanya yang dinamakan Lat.

  Ketika berkunjung ke Jerman untuk melancarkan The Kampung Boy edisi bahasa Jerman di pesta buku terbesar dunia, Frankfurt International Book Fair 2008, beliau turut dianugerahkan oleh German-Malaysian Society dengan pengiktirafan Sumbangan Paling Menyerlah dalam Mempromosi Kefahaman Budaya antara Malaysia dan Jerman.

  Sambutan hangat

  Berdasarkan kejayaan yang diraih oleh pelukis yang dilabel sebagai Bapa Kartun Malaysia Kontemporari itu, buat julung-julung kalinya satu pementasan teater muzikal berjudul Lat Kampung Boy Sebuah Muzikal (LKBSM) akan dipentaskan di Istana Budaya.

  Teater muzikal berkenaan mengisahkan kehidupan Datuk Lat yang bermula sejak zaman kanak-kanak ketika membesar di kampung sehingga beliau menjadi seorang kartunis yang dikagumi di seluruh negara dan diiktiraf di peringkat antarabangsa.

  Ia telah diterbitkan oleh Institut Terjemahan Negara Malaysia (ITNM) dan Tall Order Production (TOP) serta mendapat kerjasama Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK). Ia dipentaskan di Panggung Sari Istana Budaya bermula 16 Mac hingga 5 April 2011.

  Diangkat daripada novel grafik Kampung Boy, ia juga mendapat perhatian istimewa apabila Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak telah bersedia untuk menjadi penaung kepada pementasan teater berkenaan.

  Menurut Pengarah Urusan ITNM, Mohd. Khair Ngadiron berkata, idea untuk menghasilkan pementasan teater muzikal berkenaan timbul berdasarkan kejayaan novel grafik The Kampung Boy yang berjaya sehingga ke peringkat antarabangsa.

  Jelasnya, begitu juga dengan sumbangan Datuk Lat yang telah mempromosikan budaya serta kehidupan harmoni masyarakat berbilang bangsa di Malaysia dan sewajarnya pementasan tersebut dihasilkan sebagai satu bentuk penghormatan kepada beliau.

  "Saya akui bahawa antara cabaran getir yang terpaksa dilalui oleh pihak ITNM untuk menghasilkan pementasan muzikal ini adalah untuk mendapatkan persetujuan daripada Datuk Lat sendiri.

  "Setelah mengadakan beberapa siri pertemuan, akhirnya beliau memberi persetujuan dengan syarat. Antara syaratnya beliau pementasan itu harus berkonsepkan muhibah sama ada di kalangan pelakon dan termasuk kru di belakang tabir," ujarnya.

  Menurut Khir lagi, muzikal ini juga dilihat mampu untuk memberi gambaran mengenai kehidupan masyarakat kampung dahulu yang tidak pernah dirasai oleh kebanyakan generasi pada hari ini.

  Sementara itu, Ketua Pengarah Istana Budaya, Mohamed Juhari Shaarani pula meluahkan rasa gembiranya apabila teater berkenaan akhirnya dapat dipentaskan setelah pernah tertangguh sebelum ini.

  "Pada asalnya, pementasan ini berlangsung sehingga 3 April sahaja, tetapi ia telah ditambah selama dua hari lagi bagi memberi peluang kepada orang ramai untuk menontonnya," ujarnya.

  Teater muzikal yang diarahkan oleh Hans Isaac dan Harith Iskander ini turut dibarisi beberapa orang pelakon popular seperti Awie, Atilia, Jalil Hamid serta ramai lagi dengan kos keseluruhan RM 3 juta.

  Sebanyak 14 buah lagu dipersembahkan dalam pelbagai genre yang dihasilkan oleh Michael Veerapan serta lirik yang ditulis oleh Adlin Aman Ramlie untuk lagu bahasa Melayu dan Harith Iskander untuk bahasa Inggeris.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Utusan Online - Pahang

  Posted: 16 Mar 2011 07:57 PM PDT

  Utusan Online - Pahang


  Sinar harapan saudara baru

  Posted:

  Sinar harapan saudara baru

  Sinar harapan saudara baru

  Oleh MUSAZLILA MUSTAPAR
  utusanpahang@utusan.com.my


  WAN Abdul Wahid Wan Hassan (tiga kiri) memimpin empat keluarga Orang Asli Sungai Enggang dari suku Che Wong mengucap kalimah syahadah di Kampung Orang Asli Sungai Enggang, Lanchang, Temerloh, baru-baru ini.


  TEMERLOH 16 Mac - Masyarakat Orang Asli masih jauh terpinggir daripada pembangunan serta masih mengambil amalan hidup mengikut adat nenek moyang mereka termasuk tidak mengenali agama Islam.

  Bagi tujuan tersebut Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) mengambil inisiatif mendedahkan agama Islam kepada golongan tersebut.

  Antaranya menganjurkan Program Pemantapan Akidah dan Ziarah Ramah Mesra Bersama Masyarakat di Kampung Orang Asli Sungai Enggang, Lanchang di sini baru-baru ini.

  Program selama tiga hari itu disertai 40 penuntut Kolej Islam Pahang Sultan Ahmad Shah (Kipsas) yang bertindak sebagai pendakwah dengan melakukan ziarah dan pengisian program.

  Program itu dirasmikan oleh Timbalan Yang Dipertua MUIP, Datuk Seri Wan Abdul Wahid Wan Hassan.

  Di akhir aktiviti yang dianjurkan, seramai empat keluarga Orang Asli berjaya diislamkan Wan Abdul Wahid.

  Turut hadir Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lanchang, Datuk Mohd. Sharkar Shamsudin; Kadi Daerah Temerloh, Saharudin Mohd. Nor.

  Wan Abdul Wahid memberitahu, bilangan Pembantu Penggerak Masyarakat Orang Asli di Pahang akan ditambah bagi membangunkan golongan itu daripada segi agama dan sosial.

  Malah ujarnya, penggerak terbabit terdiri daripada kalangan masyarakat Orang Asli yang akan diberi latihan selama setahun sebelum dihantar ke kampung terpilih.

  Menurutnya, apabila tamat latihan mereka akan dihantar semula ke kampung dan hidup bersama masyarakat kampung.

  "Sehingga kini kerajaan negeri mempunyai 60 Penggerak Masyarakat Orang Asli dan 35 daripadanya dibiayai MUIP," ujar beliau.

  Sementara itu, Tok Batin Kampung Sungai Enggang, Bak Raja Ting atau nama Islamnya, Bakri Abdullah, 74, berkata, hampir semua daripada 380 penduduk Orang Asli di kampung itu semakin mengenali Islam.

  Katanya, banyak program berkaitan keagamaan dilaksanakan di kampung itu sejak beberapa tahun lalu menjadikan Islam semakin dikenali.

  Malah tambahnya, program dari institut pengajian tinggi (IPT) seharusnya diperbanyakkan lagi bagi menarik minat Orang Asli mendekati Islam.

  "Sejak kebelakangan ini semakin banyak program bercorak keagamaan diadakan di kawasan kampung ini.

  "Perkara itu sedikit sebanyak berjaya menarik minat Orang Asli bukan sahaja beragama Islam tetapi mereka yang belum memeluk agama itu," katanya.

  Program seperti itu, jelasnya, perlu diadakan lebih kerap dengan penglibatan banyak pihak dan tidak hanya bergantung pada MUIP sahaja.

  Sementara itu, seorang penduduk, Zakaria Abdullah berkata, selain MUIP beberapa syarikat korporat turut membantu memberikan pelbagai kemudahan seperti bangunan yang dijadikan pusat aktiviti bagi kegunaan penduduk tanpa mengira agama.

  Menurutnya, segala aktiviti sosial diadakan sekali gus menarik minat penduduk untuk bersosial seterusnya memahami lslam dengan lebih baik.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Mohon lebih banyak pihak bantu mendalami Islam

  Posted:

  Mohon lebih banyak pihak bantu mendalami Islam

  Mohon lebih banyak pihak bantu mendalami Islam

  TEMERLOH 16 Mac - Masyarakat Orang Asli di Kampung Sungai Enggang, Lanchang dekat sini mahu lebih banyak pihak tampil membantu mereka untuk mendalami Islam dengan lebih berkesan.

  Pembantu Penggerak Masyarakat Orang Asli Sungai Enggang, Zawiyah Ali berkata, sehingga kini kira-kira dua peratus masyarakat di kawasan itu sudah memeluk Islam.

  Menurutnya, pelbagai pihak datang ke kampungnya dalam memberi pendedahan mengenai Islam sejak kebelakangan ini.

  "Pendedahan secara tidak langsung apabila mereka bergaul dengan masyarakat Melayu berhampiran juga berjaya menarik minat mereka mendekati Islam," katanya di sini baru-baru ini.

  Zawiyah memberitahu, antara usaha yang perlu dilakukan secara berterusan ialah kekerapan program ziarah ke penempatan Orang Asli di kawasan itu.

  Tambahnya, selama lebih 10 tahun bersama masyarakat Orang Asli di situ, apa yang digemari penduduk ialah pihak luar datang melawat mereka dengan membawa cenderahati.

  Menurutnya, golongan itu tidak kisah siapa yang datang asalkan setiap lawatan ke perkampungan disertakan cenderahati sebagai tanda mengingati mereka.

  "Kebanyakan mereka malu untuk belajar jadi pendekatan terbaik ialah bergaul mesra dengan golongan itu secara lebih kerap," jelasnya.

  Masyarakat di sini, ujarnya, semakin menerima baik agama Islam dan jumlah yang memeluk agama itu bertambah jika dibandingkan dengan jumlah penduduk keseluruhannya.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Spesies dilindungi dirampas

  Posted:

  Spesies dilindungi dirampas

  Spesies dilindungi dirampas

  Oleh MUSAZLILA MUSTAPAR
  utusanpahang@utusan.com.my


  Khairiah Mohd. Shariff menunjukkan kulit serta kuku harimau belang yang berjaya dirampas di Temerloh, Pahang, semalam.


  TEMERLOH 16 Mac - Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Pahang merampas pelbagai jenis spesies haiwan dilindungi dengan nilai pasaran kira-kira RM500,000 daripada empat kes di negeri ini.

  Pengarahnya, Khairiah Mohd. Shariff berkata, tangkapan terbaru semalam apabila seorang pemilik restoran di Merapoh, Lipis akan dikenakan denda RM600,000 selepas didapati memiliki pelbagai jenis bahagian hidupan liar dipercayai untuk hidangan makanan eksotik di restorannya.

  Menurut beliau, hasil intipan oleh lima Penguatkuasa Perhilitan dengan dibantu 32 Pembantu Hidupan Liar menemui 54 helai bulu burung kuang; satu kepala burung ruak-ruak; 16 kilogram daging kijang; dua pelanduk telah dilapah dan pelbagai jenis daging haiwan liar dalam botol kaca dipercayai kulit serta kuku harimau belang.

  "Bagi kesalahan itu pengusaha restoran berusia 44 tahun itu ditahan di bawah Seksyen 68 (2)(c) Akta Hidupan Liar 2010 yang boleh dikenakan didenda tidak kurang RM100,000 dan tidak lebih RM500,000 serta penjara tidak lebih lima tahun," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

  Khairiah berkata, kes kedua pula di Kampung Kerayong, Triang pada 14 Mac lalu apabila Penguatkuasa Perhilitan menahan seorang warga emas berusia 72 tahun dan seorang lelaki Cina berusia 37 tahun kerana menyimpan empat kaki babi hutan serta sebahagian dagingnya.

  Tambah beliau, kedua-dua lelaki itu berhadapan denda maksimum RM100,000 atau penjara tidak lebih dua tahun.

  Menurutnya, pada tarikh dan lokasi sama seorang wanita berusia 51 tahun ditahan dan merampas kira-kira 13 kilogram daging babi hutan yang boleh didenda maksimum RM50,000.

  "Kes seterusnya di Janda Baik pada 15 Februari lalu apabila Perhilitan merampas satu kepala burung kakak tua dari kediaman seorang lelaki berusia 41 tahun.

  "Turut dirampas dua kepala burung serindit daripada lelaki terbabit. Jumlah denda maksimum bagi kesalahan ini adalah RM100,000," katanya.

  Khairiah berkata, dalam serbuan yang dilakukan sepanjang tahun lalu, pihaknya merampas empat senjata api daripada pemburu haram kerana memburu pelanduk dan landak tanpa kebenaran.

  Menurut beliau, turut dirampas selaras senjata api buatan sendiri dan Perhilitan menyerahkan kes tersebut kepada pihak polis untuk tindakan lanjut.

  Jelasnya, kesemua kesalahan yang diambil tindakan itu dilakukan di bawah Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 (Akta 716) akta baru bagi menggantikan Akta Perlindungan Hidupan Liar 1972/Akta 76 yang dimansuhkan.

  Katanya, mereka yang ditahan boleh didenda sebanyak RM850,000 dan berhadapan hukuman penjara.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Malaysiakini :: Berita

  Posted: 16 Mar 2011 07:50 PM PDT

  Malaysiakini :: Berita


  Jepun terus guna helikopter gugurkan air

  Posted: 16 Mar 2011 07:17 PM PDT

  Helikopter tentera terus dikerah untuk menggugurkan air di kawasan loji nuklear Fukushima bagi merendahkan suhu reaktor yang terbakar dan dikhuatiri akan menyebabkan kebocoran radiasi.

  Imej televisyen stesen NHK menunjukkan tiga helekopter CH-47 Chinooks milik Pasukan Pertahanan Awam berlegar-legar di udara untuk menjatuhkan air ke reaktor ketiga dan keempat yang sebelum ini meletup dan terbakar.

  NONEPerkembangan itu menyaksikan semakin ramai negara asing yang menasihatkan rakyat mereka supaya meninggalkan Jepun, yang sedang bertungkus-lumus mengelakkan krisis nuklear setelah dibadai tsunami dan musnah akibat gempa bumi.

  Menurut ketua suruhanjaya kawal selia nuklear Amerika Syarikat, keadaan satu daripada reaktor yang terjejas - cukup merisaukan kerana tiada bekalan air untuk mengurangkan suhu rod bahan api daripada terus panas dan kemudian cair kelak.

  'Tidak terkawal lagi'

  Semalam, pekerja-pekerja menjauhi loji Fukushima Daiichi buat sementara kerana bimbang peningkatan radiasi tetapi kembali selepas keadaan dilaporkan selamat.

  NONELaporan MSNBC pula memetik ketua tenaga Kesatuan Eropah Guenther Oettinger memberitahu pParlimen Eropah bahawa loji itu "secara efektif sudah tidak terkawal lagi" selepas kerosakan pada kemudahan sistem pendinginan.

  "Dalam beberapa jam akan datang, akan ada malapetaka lebih buruk lagi, yang akan mendedahkan orang ramai kepada bahaya.

  "Belum kelihatan panik lagi, tetapi Tokyo dengan penduduk seramai 35 juta orang, adalah metropolis paling besar di dunia," katanya.

  Namun ketua pemantau nuklear PBB mempunyai pandangan yang berbeza.

  13,000 mati dan hilang

  "Bukan masa untuk mengatakan keadaan sudah tidak terkawal," kata Yukiya Amano, ketua pengarah agensi tenaga nuklear antarabangsa pada sidang media semalam.

  NONE"Operator-operator sedang melakukan yang terbaik untuk memulihkan keselamatan reaktor," katanya.

  Menurutnya, keadaan "sangat serius" dan meminta kerajaan Jepun menyediakan maklumat lebih lengkap kepada agensi itu.

  Sementara itu, bilangan rasmi mereka yang terkorban dan hilang selepas gempa bumi dan tsunami yang menghancurkan kawsan pantai timur laut Jepun menghampiri 13,000 orang dan diramalkan akan terus meningkat.

  Jumlah mereka yang disahkan terkorban sejak bencana Jumaat lalu seramai 4,314 orang manakalan bilangan mereka yang hilang setakat ini ialah 8,606 orang.

  Sejumlah 2,282 orang dilaporkan cedera akibat bencana tersebut.

  Datuk bandar Ishinomaki, Miyagi mengatakan jumlah mereka yang hilang di bandar itu sahaja hampir 10,000 orang.

  - Agensi

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Mufti S'gor larang Injil guna kalimah Allah diedar

  Posted: 16 Mar 2011 06:45 PM PDT

  Mufti Selangor, Datuk Tamyes Abd Wahid berkata 5,000 naskah kitab Injil berbahasa Melayu akan dilarang pengedaran di negeri itu kerana ia tertakluk kepada Enakmen Islam Selangor bersabit penggunaan kalimah Allah di dalam kitab suci Kristian itu, lapor Tv Selangor.

  NONETamyes sekali gus mengesahkan kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz bahawa tindakan kerajaan memansuhkan penahanan naskah Kitab Injil berbahasa Melayu tidak sah di sisi undang-undang syariah di Selangor.

  Mufti Selangor itu berkata kebimbangan utama pihaknya terhadap arahan kerajaan pusat menarik balik penahanan itu adalah kesannya ke atas generasi muda umat Islam.

  "Saya tetap berpandangan bahawa memang sewajarnya (pengedaran kitab Injil itu) dihalang, kerana terjemahannya mengandungi kalimah God yang diterjemahkan kepada Allah (dan) ini adalah bahaya dan mengelirukan kepada anak-anak muda khususnya," katanya kepada Tv Selangor.

  Sepuluh negeri kecuali Sabah, Sarawak, Pulau Pinang dan Wilayah Persekutuan mempunyai undang-undang syariah yang menghalang penggunaan kalimah "Allah" sama ada secara lisan ataupun bertulis.

  Selain 5,000 naskah di Pelabuhan Kelang, penahanan 30,000 naskah Kitab Injil yang sama di Kuching turut ditarik balik, mengikut pengumuman Menteri di Jabatan Perdana Menteri Idris Jala petang Selasa lalu.

  Kenyataan bercanggah

  NONEKenyataan Nazri dan Tamyes bersabit pengedaran Kitab Injil itu dijangka menambah kemelut susulan kenyataan-kenyataan yang bercanggah oleh Kementerian Dalam Negeri dan Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin bersabit isu itu.

  Tamyes sendiri melahirkan rasa kesal kerana tidak ada penyelarasan dalam menangani isu kitab-kitab Injil berbahasa Melayu yang diimport dari Indonesia itu.

  "Sepatutnya kita ni kalau nak buat keputusan biarlah ada persepakatan, kenapa pula seorang mengatakan boleh seorang mengatakan tidak," katanya.

  Ahad lalu, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussein mengeluarkan kenyataan mendakwa pihaknya menunggu keputusan Peguam Negara sama ada penahanan 35,000 Kitab Injil di Pelabuhan Kuching dan Pelabuhan Klang boleh ditarik balik.

  Menurut Hishamuddin, keputusan itu berkait dengan kes penggunaan kalimah Allah yang masih belum dibicarakan di Mahkamah Rayuan yang berlarutan sejak 2010.

  Namun pada pagi Selasa, Muhyiddin berkata isu itu akan dibincangkan pada mesyuarat mingguan Kabinet esok. Katanya, Menteri harus membincangkan perkara itu sebelum sebarang keputusan dibuat.

  Syarat KDN satu penghinaan

  Ironinya, sebelah petang hari sama Idris Jala mengumumkan kesemua 35,000 naskah yang ditahan di Pelabuhan Kelang (sejak 2009) dan Pelabuhan Kuching (sejak Januari 2011) akan dibenarkan masuk ke negara ini.

  Bagaimanapun KDN meletakkan dua syarat iaitu setiap naskah kitab suci itu harus mempunyai nombor bersiri dan cop "Hanya Untuk Penganut Kristian" sebelum dibenarkan pengedaran dan mesti bersertakan nombor siri.

  sibu by election 090510 sibu churchSyarat itu, bagaimanapun ditolak oleh pihak gereja di Sarawak yang melihatnya sebagai satu penghinaan terhadap kesucian agama Kristian dan kekangan terhadap kerja-kerja dakwah yang dijalankan oleh gerakan mubaligh.

  Paderi Goodnews Church, Jefferey Wei ketika dihubungi Tv Selangor menegaskan penganut Kristian tidak dapat menerima perkara yang merendahkan martabat kitab suci mereka.

  "Saya rasa jika kita letak nombor siri dan cop atas Kitab Injil ini, kita seperti mencemarkan kitab suci kami dan menghina kedudukannya. Ia menjadikan seolah-olah seseorang yang memiliki kitab ini melakukan satu jenayah. Tiada penganut Kristian akan menerima perkara ini," katanya.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Utusan Online - Mahkamah

  Posted: 16 Mar 2011 07:12 PM PDT

  Utusan Online - Mahkamah


  Beng Hock tidak minta pulang

  Posted:

  Beng Hock tidak minta pulang

  Beng Hock tidak minta pulang

  Oleh NOOR AZMAH IBRAHIM
  pengarang@utusan.com.my

  KUALA LUMPUR 16 Mac – ''Kalau Teoh Beng Hock beritahu bahawa dia hendak berkahwin esok, saya akan lepaskan dia malam itu. malah saya akan beritahu Mohd. Anuar Ismail supaya tidak perlu bawa dia ke pejabat."

  Itulah penjelasan Ketua Unit Siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor, Hairul Ilham Hamzah semasa disoal adakah beliau akan memberi kebenaran sekiranya Setiausaha Politik Exco Selangor itu meminta untuk pulang pada malam 15 Julai 2009.

  Bagaimanapun, katanya, beliau mengarahkan percakapan dirakam pada malam itu kerana Beng Hock sendiri tidak meminta untuk pulang selain tidak mengetahui bahawa lelaki itu akan berkahwin dengan tunangnya, Sor Cher Wei pada keesokan hari.

  Katanya, penyesalan kerana tidak membenarkan Beng Hock pulang apabila diminta oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Kembangan, Ean Yong Hian Wah pada pukul 11.45 malam juga bermain di fikirannya selepas lelaki itu dijumpai mati di tingkat lima pada 16 Julai 2009.

  Menurut Hairul Ilham, beliau mengetahui tentang kematian Beng Hock daripada Mohd. Anuar selaku pegawai penyiasat pada pukul 2 petang dan melihat satu mayat ditutup dengan plastik hitam semasa menjenguk ke bawah melalui tingkap sebelum memaklumkan perkara itu kepada Timbalan Pengarah SPRM Selangor, Hishamuddin Hashim.

  Beliau juga mengakui merasa panik dan buntu kerana ia merupakan pertama kali saksi di bawah jagaannya meninggal dunia selain agak kelam kabut apabila diarah ke SPRM Putrajaya dan berpatah balik ke Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam sebelum kembali ke Pejabat SPRM Selangor di Plaza Masalam.

  ''Hishamuddin mengarahkan saya dan Mohd. Anuar ke SPRM Putrajaya untuk memberi penjelasan tentang kejadian itu. Selepas singgah di rumah Mohd. Anuar di Puchong, kami terus ke Putrajaya.

  ''Semasa sampai di tempat letak kereta, Hishamuddin arahkan kami berpatah balik ke Shah Alam untuk membuat laporan polis di IPD Seksyen 11. Sebelum sempat buat laporan, kami diarah pulang ke pejabat semula,'' jelas beliau semasa menjawab soalan pegawai pengendali, Awang Armadajaya Awang Mahmud.

  Atas alasan bimbangkan tahap keselamatan selain berlaku kekecohan di pejabat SPRM Selangor, Hairul Ilham mengarahkan seorang pegawai, Khairul Anuar Alias mengambil mereka berdua di IPD dan hanya keluar dari pejabat sehingga pukul 8 malam, 17 Julai 2009 untuk memberi kenyataan kepada pihak polis.

  Menjawab soalan peguam Cheow Wee yang mewakili Majlis Peguam Malaysia, Hairul Ilham menjelaskan, sebarang kekerasan tidak dibenarkan dalam soal siasat sebaliknya pendekatan psikologi digunakan seperti memainkan perasaan suspek dengan menimbulkan rasa sedih dan menyesal.

  Katanya, beliau hanya mengetahui terdapat hampir 20 laporan polis tentang penggunaan kekerasan fizikal oleh pegawai-pegawai SPRM semasa menyoal siasat suspek termasuk pada tahun 2006, selepas kematian Beng Hock.

  Berhubung aduan wujudnya penggunaan kekerasan itu, Pengerusi suruhanjaya, Tan Sri James Foong Cheng Yuen memaklumkan, beliau menerima beberapa khidmat pesanan ringkas (SMS) daripada orang ramai yang membuat dakwaan sedemikian.

  Antara SMS yang dibaca oleh Cheng Yuen ialah dakwaan bahawa seorang lelaki yang ditahan oleh Hairul Ilham dan seorang lagi pegawai penyiasat, Mohd. Ashraf Mohd. Yunus pada 24 Jun 2009 telah diserang dan pemeriksaan hospital mengesahkan terdapat kecederaan serta penggunaan objek.

  Beliau yang mengambil berat dakwaan tersebut termasuk tuduhan mengatakan Mohd. Ashraf adalah budak suruhan Hairul Ilham, memaklumkan kesemua maklumat itu akan disiasat.

  Pada prosiding hari ini, Cheng Yuen turut mengumumkan siasatan di tempat letak kereta dan jalan di sekitar Blok 8, Seksyen 7 Shah Alam mendapati bahawa berlaku kesesakan antara pukul 9 malam dan 3 pagi.

  Menurut beliau, hasil pemerhatian penyiasat bebas, Michael Leslie Squires pada 13 dan 14 Mac lalu mengesahkan seseorang akan mengalami kesukaran untuk meletakkan kereta pada waktu puncak dan kenderaan hanya mula berkurangan pada awal pagi.

  Hasil siasatan itu sekali gus mengesahkan kesahihan keterangan Mohd. Ashraf sebelum ini bahawa dia tidak terus pulang ke rumah selepas selesai kerja pada awal pagi 16 Julai 2009 kerana menghadapi kesukaran untuk meletak kereta di kawasan rumahnya.

  Suruhanjaya turut membenarkan permohonan Majlis Peguam Malaysia dengan mengarahkan agar telefon bimbit dan komputer riba milik Hishamuddin, Hairul Ilham, Mohd. Anuar, Mohd. Nazri, Khairul Anuar dan Raymond Nion dirampas untuk dianalisis.

  Prosiding suruhanjaya yang diadakan di Mahkamah Tinggi Sivil Baharu (NCvC) di Kompleks Mahkamah di sini akan bersambung esok.

  Beng Hock, 30, setiausaha politik kepada Hian Wah ditemui mati pada 16 Julai 2009 selepas memberi keterangan di pejabat SPRM Selangor yang terletak di tingkat 14, Plaza Masalam.

  Mahkamah Koroner pada 5 Januari lalu memutuskan hasil inkues menyiasat kematian lelaki itu sebagai keputusan terbuka (open verdict).

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Juruelektrik didakwa culik kanak-kanak

  Posted:

  Juruelektrik didakwa culik kanak-kanak

  Juruelektrik didakwa culik kanak-kanak


  WAN Chee How ketika hadir di Mahkamah Majistret, Kuala Terengganu, semalam.


  KUALA TERENGGANU 16 Mac - Seorang juruelektrik dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini hari ini atas tuduhan menculik seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun untuk mendapatkan wang tebusan sebanyak RM50,000, lima tahun lalu.

  Wan Chee How, 30, didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah rumah beralamat PT, 983K, Taman Ibai Indah, Kampung Tok Adis, Kuala Ibai di sini kira-kira pukul 12 tengah hari, 22 Oktober 2006.

  Mengikut kertas pertuduhan, lelaki itu didakwa mengurung kanak-kanak berkenaan di dalam sebuah kereta dengan niat untuk menuntut wang tebusan tersebut.

  Dakwaan terhadapnya dikemukakan mengikut Seksyen 3 Akta Culik 1961 yang memperuntukkan hukuman mati atau penjara seumur hidup serta sebatan jika sabit kesalahan.

  Memandangkan kes ini melibatkan hukuman mati, tiada pengakuan direkodkan daripada tertuduh.

  Majistret Nor Azizah Yusof menetapkan 28 April ini sebutan semula kes tersebut.

  Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Ooi Chooi Gaik manakala tertuduh tidak diwakili peguam bela.

  Memetik laporan akhbar, lelaki itu dipercayai melarikan kanak-kanak itu ketika ibu bapa mangsa tiada di rumah sebelum menuntut sejumlah wang tebusan.

  Dia sebelum itu dilaporkan pernah bekerja memasang wayar di rumah ibu bapa kanak-kanak berkenaan yang bekerja sebagai peniaga.

  Tertuduh ditahan dalam serbuan sepasukan anggota dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) negeri di Inanam, Kota Kinabalu, Sabah pada 1 Mac lalu.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Utusan Online - Rencana

  Posted: 16 Mar 2011 03:08 PM PDT

  Utusan Online - Rencana


  Risiko keracunan radiasi global

  Posted:

  Risiko keracunan radiasi global

  Risiko keracunan radiasi global

  Oleh NURUL ANUAR KARI
  anuar.kari@utusan.com.my

  KEROSAKAN reaktor nuklear di Fukushima, Jepun yang mula membebaskan bahan radioaktif ke udara pada minggu ini bukannya kemalangan pertama melibatkan loji tenaga nuklear dunia dan mungkin bukan yang terakhir.

  Walaupun telah banyak langkah pencegahan diambil, namun akhirnya benteng konkrit loji tersebut tewas di tangan alam semula jadi selepas gempa bumi dan tsunami membadai perairan negara itu, Jumaat lalu.

  Sungguhpun begitu, angka kematian yang dijangka jauh melangkaui 10,000 orang akibat bencana alam ini nampaknya tenggelam di sebalik bayangan bencana loji nuklear Chernobyl pada 1986.

  Letupan kuat loji nuklear Chernobyl di Ukraine pada 26 April 1986 menyebabkan 32 orang terbunuh akibat kesan langsung keracunan radiasi sementara 8,000 yang lain mengalami kesan pencemaran radioaktif akibat bahan radioaktif tersebar ke udara sehingga ke barat Eropah.

  Jika perkara sama berlaku di Jepun, bencana yang jauh lebih besar melibatkan pencemaran dan keracunan bahan radioaktif bakal menimpa semua bentuk hidupan di rantau Pasifik, mungkin juga seluruh dunia.

  Bagaimanapun, kemungkinan itu disanggah Setiausaha Jawatankuasa Saintifik Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi Kesan Radiasi Atom, Malcolm Crick dengan alasan loji di Chernobyl dahulu tidak mempunyai sistem keselamatan moden terkini.

  Crick juga mendakwa Chernobyl menjadi padang jarak padang tekukur disebabkan loji tersebut sedang beroperasi ketika letupan berlaku seterusnya memudahkan penyebaran bahan radioaktif ke udara.

  Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) buat masa ini melaporkan risiko kejadian di loji Fukushima ke atas kesihatan manusia masih rendah tetapi 140,000 penduduk di sekitar zon bencana telah dipindahkan sebagai langkah berjaga-jaga.

  Menurut Profesor Fizik Perubatan, Jabatan Radiologi Fakulti Perubatan Universiti Malaya, Profesor Dr. Ng Kwan-Hoong, penduduk dunia akan didedahkan kepada dua jenis bahan radioaktif jika loji nuklear itu meletup iaitu Caesium-137 (Cs-137) dan Iodine-131 (I-131).

  "Cs-137 dengan separuh hayat (half-life) 30 tahun, larut dalam air dan toksik (kepada hidupan) walaupun pendedahan dalam jumlah kecil. Selepas masuk ke dalam badan, bahan ini akan merebak, terutamanya berkumpul dalam otot.

  "I-131 pula mempunyai separuh hayat lapan hari dan boleh diserap melalui makanan yang tercemar. Bahan ini akan terkumpul di dalam kelenjar tiroid kerana diserap seperti iodin biasa," jelasnya.

  Tambahnya, secara biologi (dalam badan) Cs-137 akan mula mengurai selepas 70 hari sementara penguraian I-131 pula membebaskan radiasi yang boleh merosakkan kelenjar tiroid serta meningkatkan risiko kanser tiroid dalam jangka panjang.

  Bagaimanapun, bukan sahaja warga Jepun dan penduduk negara jirannya cemas memerhatikan situasi di Fukushima, malahan rakyat Malaysia sendiri gempar apabila khidmat pesanan ringkas (SMS) mendakwa pencemaran radiasi akan sampai ke perairan kita mula disebarkan.

  Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi Malaysia telah memberi jaminan pembebasan bahan radioaktif di Jepun akan dipantau secara rapi melalui alat pengesan radiasi di Chuping, Ipoh, Kota Kinabalu, Kuantan, Kudat dan Senai sementara kebanyakan pintu masuk negara juga dilengkapi pengimbas radiasi.

  Namun, persoalan yang bermain di fikiran semua pihak kini adalah tentang sebaran bahan radioaktif melalui udara kerana ia tidak dapat dilihat dengan mata kasar dan hanya dapat dirasakan selepas gejala keracunan mula timbul.

  Orang ramai di negara ini sebenarnya tidak perlu panik dengan kebarangkalian tersebut kerana jika berlaku bencana kebocoran bahan radioaktif yang teruk, ia pasti dapat dikesan lebih awal dan akan diumumkan kepada penduduk seluruh dunia terutamanya penduduk Jepun yang tinggal berhampiran tempat kejadian.

  Pihak berkuasa tempatan dan antarabangsa juga akan memaklumkan kepada orang ramai tentang langkah pencegahan yang perlu diambil bagi mengelak atau mengurangkan kesan pendedahan bahan radioaktif ke atas diri dan keluarga.

  Sementara usaha menghalang bencana ini masih dijalankan, semua pihak perlu bertenang dan tidak panik tentang sesuatu yang belum tentu akan berlaku.

  Untuk mengurangkan kebimbangan umum melibatkan situasi di Fukushima itu, adalah lebih baik jika orang ramai terlebih dahulu memahami gejala keracunan radiasi dan langkah yang perlu diambil dalam kecemasan.

  Pening dan muntah merupakan gejala utama dikaitkan dengan keracunan bahan radioaktif yang bermula beberapa jam selepas seseorang terdedah kepada radiasi tahap rendah atau tinggi.

  Gejala ini diiringi pening kepala, cirit-birit dan demam jika terdedah kepada jumlah radiasi yang tinggi sementara kesan melibatkan sistem saraf badan seperti lumpuh atau sawan secara tiba-tiba menandakan kesan radiasi yang amat tinggi.

  Pendedahan secara berpanjangan akan menyebabkan sistem imuniti badan menjadi lemah, demam panas, serta muntah, pening kepala dan cirit birit yang teruk.

  Pendedahan kepada jumlah radiasi yang tinggi juga akan membawa maut dalam tempoh singkat tetapi mereka yang terdedah kepada radiasi yang rendah dalam jangka panjang atau pendek mungkin dapat diselamatkan jika menerima rawatan sewajarnya.

  Langkah pencegahan pula banyak bergantung kepada kemampuan kita untuk menjauhkan diri dari sumber radiasi dan mengurangkan tempoh terdedah kepada bahan tersebut. Dari sudut jarak, kadar risiko kepada penduduk di Malaysia sebenarnya jauh lebih rendah berbanding penduduk di Jepun dan negara jirannya.

  Tempoh pendedahan pula dapat dikurangkan dengan menggunakan alat perlindungan khas serta mengikut arahan pihak berkuasa untuk berlindung di tempat khusus yang ditetapkan atau di dalam rumah dengan menghalang atau mengurangkan aliran udara masuk.

  Hakikatnya, jika bencana melanda loji nuklear Fukushima, tiada siapa di dunia yang dapat melarikan diri kerana hanya jarak yang membezakan bila sesebuah negara akan terdedah kepada bahan radioaktif yang dibebaskan ke udara.

  Selagi tragedi itu belum menjadi kenyataan, kita cuma mampu melihat serta mendoakan segalanya akan pulih dan semoga dunia diberi peluang mengambil iktibar daripada kejadian tersebut demi masa depan generasi berikutnya.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Impak rangkaian sosial keselamatan

  Posted:

  Impak rangkaian sosial keselamatan

  Impak rangkaian sosial keselamatan

  Oleh Husin Jazri


  Rangkaian sosial yang pada awal penggunaannya berfungsi sebagai alat perhubungan, kini berubah menjadi satu platform yang efektif untuk menjana sesuatu revolusi. – gambar hiasan


  KEMUNCULAN perkhidmatan rangkaian sosial dilihat sebagai satu revolusi yang mengubah cara pengguna Internet bersosial dan berinteraksi di ruang siber.

  Para pengguna yang terdiri daripada golongan remaja dan dewasa begitu ghairah menggunakan rangkaian sosial tersebut seperti Facebook, Twitter dan pelbagai perkhidmatan lain seumpamanya bagi memenuhi pelbagai tujuan. Trend penggunaan laman sosial media ini semakin meningkat dan seolah-olah tiada petanda bahawa ia akan menurun. Persoalannya, mengapa isu-isu yang berkaitan rangkaian sosial begitu menarik perhatian masyarakat dunia terutama pakar-pakar keselamatan siber?

  Mengimbas kembali, pada Jun 2010 yang lalu, Twitter telah memainkan peranan penting dalam menyebarkan mesej protes golongan pembangkang Iran sewaktu kemelut pilihan raya di negara tersebut. Malahan, Jabatan Negara Amerika Syarikat telah meminta pengendali Twitter supaya menangguhkan proses menaik taraf perkhidmatannya agar tidak mengganggu penggunaannya oleh warga Iran.

  Pada akhir Januari sehingga awal Februari yang lalu, seluruh dunia dikejutkan dengan krisis yang melanda Mesir sehingga membawa kepada keputusan pengunduran Presiden Hosni Mubarak. Gerakan protes rakyat di Mesir mula dicetuskan oleh sekumpulan aktivis muda yang menuntut agar proses pembaharuan politik dilakukan di negara tersebut. Ia merupakan rentetan kepada krisis politik yang telah melanda Tunisia sebelum itu.

  Ironiknya, revolusi di Mesir merebak ke negara-negara serantau dan mencetuskan pelbagai gerakan anti-kerajaan seperti di Algeria, Yemen, Bahrain dan Libya. Krisis di Timur Tengah juga menarik perhatian pakar-pakar keselamatan siber dan mereka menganggapnya sebagai satu fenomena. Kajian menunjukkan rangkaian sosial memainkan peranan penting dalam membantu golongan aktivis melancarkan propaganda siber mereka dan mempengaruhi persepsi rakyat untuk menentang kerajaan.

  Perkhidmatan seperti Facebook dan Twitter telah digunakan sebagai platform dalam mencetuskan kebangkitan rakyat Mesir dan pengisytiharan tarikh 25 Januari 2011 sebagai hari pelancaran revolusi. Media juga melaporkan bahawa golongan aktivis ini mendapat bantuan dari seorang kakitangan Google warga Mesir bagi membolehkan semua bentuk komunikasi disalurkan secara selamat menerusi sistem pesanan segera (instant messaging system) Google.

  Apa yang wajar diberi perhatian adalah mengenai keupayaan rangkaian sosial dan impaknya terhadap sesebuah negara. Rangkaian sosial dijadikan platform oleh rakyat Mesir untuk mereka berinteraksi dan berkomunikasi sesama sendiri, dan melancarkan gerakan revolusi menentang kerajaan.

  Kerajaan Mesir mula menyedari perkara ini dan mereka mengambil tindakan terdesak pada 28 Januari 2011 untuk menyekat akses Internet menerusi keempat-empat Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) utama. Namun, tindakan tersebut agak terlambat dan tidak mampu untuk mengubah persepsi rakyat Mesir yang begitu mendalam terhadap seruan revolusi. Malahan tindakan tersebut telah menimbulkan reaksi negatif oleh gergasi enjin perisian Google.

  Tanpa berselindung, pihak Google telah menyatakan sokongannya terhadap rakyat Mesir dan mengadakan kerjasama dengan pengendali Twitter bagi mewujudkan perkhidmatan baru yang dikenali sebagai 'speak2tweet'. Secara khusus, perkhidmatan tersebut membolehkan rakyat Mesir menghebahkan situasi terkini menerusi Twitter dengan menggunakan telefon.

  Impak revolusi di Mesir ternyata tidak terhenti di negara tersebut sahaja. Malah ia telah merebak ke Algeria, Yemen, Bahrain, Libya dan Oman. Dalam krisis di Libya, kerajaan pimpinan Kolonel Muammar Gaddafi telah melaksanakan sekatan akses terhadap sejumlah laman web dan perkhidmatan Internet seperti Facebook, YouTube dan juga Hotmail.

  Tampaknya, krisis di Mesir telah memberi pengajaran kepada Kerajaan Libya. Mereka berpendapat sekatan gerakan protes oleh rakyat Libya boleh dikekang hanya menerusi sekatan terhadap perkhidmatan Internet termasuk rangkaian sosial.

  Di sini wujud pelbagai persoalan yang perlu difikirkan oleh pihak-pihak tertentu yang pastinya memantau perkembangan krisis politik di Timur Tengah. Krisis yang melanda di Tunisia, Mesir, Algeria, Yemen, Bahrain, Libya dan Oman bukanlah sekadar kebetulan. Rangkaian sosial terbukti memainkan peranan yang amat penting dalam mempengaruhi persepsi rakyat, dan ledakan penggunaannya jelas sekali mampu memberi impak kepada suasana sosio-politik sesebuah negara.

  Rangkaian sosial yang pada awal penggunaannya berfungsi sebagai alat perhubungan, kini berubah menjadi satu platform yang efektif untuk menjana sesuatu revolusi. Maklumat berbentuk fitnah, tohmahan, desakan, kutukan dan seruan kini semakin ghairah dipaparkan di ruang siber. Fenomena yang dicetuskan oleh rangkaian sosial sudah pasti memberi cabaran kepada negara.

  Pendekatan terbaik perlu diambil agar teknologi tersebut boleh digunakan secara seimbang terutamanya oleh pengguna. Mereka seharusnya dididik agar menggunakan rangkaian sosial secara berhemah. Adalah menjadi hasrat semua pihak agar penggunaan teknologi siber sebegini dapat memberi manfaat kepada kesejahteraan masyarakat, membantu pertumbuhan ekonomi dan meningkatkan daya saing negara.

  Kita semua tidak mahu teknologi tersebut digunakan secara tidak terkawal kerana ia bakal mencetuskan suasana yang boleh mengancam keselamatan negara.

  Lt. Kol. (B) Husin Jazri

  Ketua Pegawai Eksekutif CyberSecurity Malaysia.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Kosmo Online - Negara

  Posted: 16 Mar 2011 01:07 PM PDT

  Kosmo Online - Negara


  Tokyo lengang angkara radiasi

  Posted:

  Tokyo lengang angkara radiasi

  Tokyo lengang angkara radiasi


  LAMPU jalan dan iklan lampu neon ditutup di daerah fesyen Ginza, Tokyo semalam.


  TOKYO, Jepun - Bandar raya ini yang merupakan antara yang paling sesak di dunia kini sepi seperti bandar hantu semalam dengan lokasi-lokasi tumpuan ramai termasuk restoran sushi dan kedai mi bertukar menjadi lengang.

  Kebanyakan sekolah ditutup manakala pekerja-pekerja sektor swasta dibenarkan berada di rumah.

  Lapangan terbang-lapangan terbang di sini pula dipenuhi dengan orang ramai berbaris panjang untuk menunggu penerbangan keluar dari sini.

  Situasi itu berlaku ketika pihak berkuasa Jepun bertungkus-lumus untuk mengelak negara itu ditimpa bencana nuklear akibat empat letupan di loji nuklear Fukushima yang bermula pada minggu lalu.

  Loji nuklear tersebut yang dimiliki Syarikat Tenaga Elektrik Tokyo (TEPCO), terletak 240 kilometer dari bandar raya ini.

  "Lihatlah sendiri, keadaan dalam bandar raya ini lengang seperti pada hari Ahad, langsung tiada kereta," kata seorang pemandu teksi berusia 62 tahun, Kazushi Arisawa ketika menunggu lebih sejam di luar sebuah menara pejabat yang mana sebelum ini, dia boleh mendapat pelanggan dalam masa cuma beberapa minit.

  Kebanyakan penduduk di sini menyimpan makanan dan memilih untuk berada di rumah.

  Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Negara perlukan guru berkualiti

  Posted:

  Negara perlukan guru berkualiti

  Negara perlukan guru berkualiti

  Oleh SHANIKA ABDUL LATIB
  shanika.latib@kosmo.com.my


  MUHYIDDIN (dua dari kiri) beramah mesra dengan sebahagian graduan cemerlang pada majlis Konvokesyen Berpusat Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan di PICC, Putrajaya semalam.


  PUTRAJAYA – Timbalan Perdana Menteri berkata, cabaran yang digalas oleh guru sekarang jauh lebih berat dan secara realiti, masyarakat kini memerlukan guru yang berkualiti tinggi daripada sudut keilmuan, sahsiah diri serta berintegriti dan beriltizam.

  Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, bagi mencapai tahap itu, golongan guru perlu peka bahawa kemahiran mendidik sentiasa berubah dan berusaha meningkatkan serta menyesuaikan diri dengan perubahan semasa serta persekitaran.

  "Masyarakat sekarang memerlukan seorang guru yang mampu berfikir secara kritis, menulis secara persuasif, berfikir dan memberi pendapat secara logik serta mengatasi masalah rencam yang dihadapi oleh murid- murid pada masa ini," katanya ketika berucap pada istiadat Konvokesyen Berpusat Ijazah Sarjana Muda Perguruan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) semalam.

  Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Abang Janet Khoo mati dibunuh

  Posted:

  Abang Janet Khoo mati dibunuh

  Abang Janet Khoo mati dibunuh

  Oleh NOR SHAFAWATI YUP
  shafawati.yup@kosmo.com.my

  KAJANG - Abang pelakon dan model terkenal, Janet Khoo (gambar kecil) ditemui mati dalam keadaan tragis dengan mayatnya dibalut dengan tilam manakala kakinya diikat sebelum dicampak ke dalam semak berhampiran Lembah Pangsun, Hulu Langat di sini baru-baru ini.

  Menurut sumber, mayat Khoo Kim Leong, 47, seorang ahli perniagaan ditemui oleh seorang lelaki di tepi jalan setelah dia terhidu bau busuk di kawasan tersebut kira-kira pukul 11.40 malam pada 6 Mac lalu.

  "Siasatan mendapati mangsa telah dipukul, dicekik dan dipijak sehingga mati di tempat lain sebelum mayatnya dicampakkan ke dalam semak tersebut.

  "Difahamkan, sebelum kejadian mangsa terlibat dengan satu pergaduhan dan kes itu dipercayai bermotifkan dendam," katanya di sini semalam.

  Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Utusan Online - Kota

  Posted: 16 Mar 2011 11:21 AM PDT

  Utusan Online - Kota


  Alam Flora dipersoal

  Posted:

  Alam Flora dipersoal

  Alam Flora dipersoal

  Oleh ROSLAH OTHMAN
  kota@utusan.com.my


  M. Saravanan (kanan) dan Joseph Salang kesal dengan kekotoran di salah satu kawasan yang dilawati di Bukit Bintang, Kuala Lumpur, semalam. - utusan/ amira azman


  KUALA LUMPUR 15 Mac - Kerajaan Pusat diminta mengkaji semula tahap pencapaian kontraktor utama pengutipan sampah, Alam Flora Sdn. Bhd. berikutan tahap kebersihan di ibu negara masih berada pada tahap tidak memuaskan, termasuk di kawasan yang menjadi tumpuan orang ramai.

  Perkara itu dibangkitkan oleh Timbalan Menteri Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk M. Saravanan selepas mengadakan lawatan kerja bagi meninjau tahap kebersihan di kawasan Bukit Bintang di sini hari ini.

  Walaupun mengakui sikap warga kota sendiri yang tidak menjaga kebersihan menjadi punca utama sampah-sarap kelihatan bertaburan di sana-sini, Saravanan bagaimanapun mahu Alam Flora lebih komited.

  "Peranan yang dimainkan oleh Alam Flora amat besar, bukan sahaja menguruskan kerja-kerja pembersihan dan pengutipan sampah tetapi juga sebagai pemantau kepada punca sebenar permasalahan yang timbul.

  "Saya mengambil contoh mudah sahaja, jika sesebuah kawasan itu gagal diuruskan Alam Flora disebabkan masalah longkang tersumbat, pemilik premis tidak membuang sampah di tempat sepatutnya, mereka perlu bertanggunjawab melaporkan kepada DBKL agar tindakan susulan dapat diambil," ujarnya.

  Katanya, apa yang berlaku hari ini adalah sebaliknya kerana Alam Flora tidak mengemukakan kepada DBKL mengenai sebarang masalah yang dihadapi mereka sepanjang menguruskan kerja-kerja pembersihan di bandar raya ini.

  "Oleh itu saya menggesa Alam Flora supaya mengemukakan kertas cadangan berhubung masalah pengurusan kebersihan yang mereka hadapi selama ini kepada saya dengan segera.

  "Sekurang-kurangnya dengan laporan yang dikemukakan nanti saya jangkakan tidak akan ada lagi alasan mengapa tahap kebersihan di bandar raya ini semakin teruk," ujarnya.

  Beliau turut meminta, Alam Flora agar menghantar satu salinan laporan tentang tahap kebersihan di bandar raya ini, terutama melibatkan kawasan Bukit Bintang setiap minggu kepadanya untuk diteliti dan melakukan pemantauan.

  Pada masa sama, beliau tidak menafikan Alam Flora yang masih menggunakan sistem pengurusan lama dan pekerja asing yang tidak terlatih sebagai pengutip sampah juga menimbulkan masalah.

  Katanya, berdasarkan pengamatan terhadap pekerja asing ini, mereka lebih menumpukan kerja mengutip kotak-kotak kosong yang dibuang, dan meremehkan tugas hakiki iaitu membersihkan kawasan.

  "Sebagai pihak yang telah dipertanggungjawabkan menjaga kebersihan bandar raya ini, Alam Flora harus mengambil tanggungjawab dalam semua aspek, termasuk melatih pekerjanya agar lebih bertanggungjawab dan menguruskan sampah yang dibuang secara betul," ujarnya.

  Beliau berkata, sesi lawatan yang diadakan hari ini setelah pihak kementerian dan beliau sendiri secara peribadi banyak menerima aduan, terutama daripada rakan-rakan luar negara tentang tahap kebersihan terutama melibatkan kawasan tiga segi emas itu.

  Tinjauan hari ini dilakukan di sekitar Jalan Changkat Bukit Bintang, Jalan Alor dan Jalan Sahabat.

  Menyertai beliau dalam tinjauan itu ialah Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Joseph Salang; Eksekutif Bahagian Operasi Pusat Bandar, Alam Flora, Abdul Hamid Khatan dan Timbalan Pengarah Jabatan Perancang Bandar Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Ismail Mohd. Yusof.

  Mengulas mengenai ulasan Saravanan itu, Abdul Hamid berkata, beliau akan memanjangkannya kepada pihak pengurusan atasan untuk diambil tindakan.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  JP Selangor terus berbakti untuk rakyat

  Posted:

  JP Selangor terus berbakti untuk rakyat

  JP Selangor terus berbakti untuk rakyat


  Mokhtar Ahmad Dahalan (kiri) menyaksikan sukarelawan bergotong-royong mengecat rumah Jasni Husah di Kampung Paya Jaras Hilir, Sungai Buloh, Selangor, semalam.


  SUNGAI BULOH 15 Mac - Kegembiraan dan rasa sayu jelas terpapar pada wajah Jasni Husah, 43, dan keluarganya apabila kesusahan dia dan keluarga mendapat simpati mereka yang prihatin.

  Bapa kepada tiga anak itu, yang menetap di Kampung Paya Jaras Hilir, di sini mengalirkan air mata apabila menerima pelbagai sumbangan daripada Jaksa Pendamai (JP) Selangor dan Petronas.

  Antara sumbangan yang diterima Jasni adalah peralatan elektrik seperti mesin basuh, peti ais, dapur, katil dan tilam.

  Selain itu, rumahnya juga telah dibersihkan dan dicat baru dalam program gotong-royong yang disertai oleh sukarelawan JP serta ahli kelab motosikal Kunyit Bikers Kampung Melayu Subang, Ikatan Relawan Rakyat (Rela) dan penduduk kampung.

  Jasni berkata, setelah kaki kanannya dipotong akibat diabetes tiga tahun lalu, dia kehilangan pekerjaan di sebuah kilang yang menjadi punca sumber rezekinya sebelum ini.

  Katanya, lebih menyedihkan ialah ekoran daripada itu anak sulungnya, Azura, 14, terpaksa berhenti sekolah untuk bekerja bagi membantu membesarkan dua adiknya, Muhammad Shah, 13, dan Muhammad Yusri, 10, yang turut menderita penyakit sindrom down.

  Namun kini, ujarnya, dia mampu menarik nafas lega apabila menerima sumbangan itu, dan menambahkan lagi kegembiraanya apabila bakal menerima reban ayam untuk membela ayam kampung bagi menyara keluarganya.

  "Saya sangat bersyukur, sebelum ini saya hanya mengharapkan bantuan sebanyak RM300 sebulan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM). Hendak makan pun susah, hanya sekali sahaja sehari," katanya.

  Sumbangan itu disempurnakan oleh Pengerusi Pusat Khidmat Masyarakat JP Daerah Petaling, Datuk Mokhtar Ahmad Dahalan dan Pengerusi Jawatankuasa Kecil Kampung Paya Hilir, Shafiee Lusut yang melawat keluarga Jasni baru-baru ini.

  Lawatan dan bantuan itu juga merupakan sebahagian daripada program khidmat masyarakat yang dianjurkan JP Selangor dengan kerjasama pelbagai agensi termasuk JKM dan Hospital Sungai Buloh yang diadakan di Surau Al-Jamaiyah di kampung itu.

  Program tersebut juga menyediakan pelbagai aktiviti, antaranya pemeriksaan kesihatan, khidmat guaman serta gotong-royong.

  Mokhtar berkata, program khidmat masyarakat yang diadakan itu bagi menjunjung titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah supaya JP membantu masyarakat kurang berkemampuan.

  "Selepas ini, JP akan mengadakan program serupa di Bazar Rakyat Seksyen 28, Shah Alam. Selain itu, JP turut bercadang menganjurkan perkelahan perdana yang akan disertai oleh golongan belia, ibu tunggal dan golongan kurang bernasib baik pada Oktober depan," katanya.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  DBKL cadang wujud khidmat trem

  Posted:

  DBKL cadang wujud khidmat trem

  DBKL cadang wujud khidmat trem

  Oleh ROSLAH OTHMAN
  kota@utusan.com.my


  Mohd. Fuad Ismail menurunkan tanda tangan pada lukisan sempena majlis penutupan Kempen 10,000 Expresi Kuala Lumpur Hijau, semalam. Penganjur mensasarkan untuk mengumpul 10,000 tanda tangan pada lukisan itu.


  KUALA LUMPUR 15 Mac - Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) bercadang memperkenalkan perkhidmatan trem secara pakej bagi menggalakkan orang ramai khususnya pelancong asing dan tempatan berkunjung ke tempat-tempat menarik berhampiran Taman Tasik Perdana dengan hanya menaiki kenderaan tersebut.

  Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Ahmad Fuad Ismail berkata, melalui pakej itu pengunjung dapat mengisi jadual penjelajahan mereka ke tempat-tempat menarik lain di kawasan berhampiran seperti Taman Burung, Taman Bunga Raya, Taman Rama-rama dan lain-lain dengan lebih mudah dan selesa.

  Menurutnya, dua trem sedia ada hanya terhad untuk membawa pengunjung melihat sekitar Taman Tasik Perdana sahaja dan ini cukup menyulitkan bagi pengunjung yang ingin ke tempat-tempat menarik berhampiran.

  "Pengenalan pakej ini merupakan sebahagian daripada usaha DBKL untuk menarik lebih ramai pelancong ke tempat-tempat menarik di ibu negara, khususnya melibatkan kawasan berhampiran Taman Tasik Perdana yang kini berada dalam fasa kedua kerja-kerja menaik taraf ia sebagai Taman Botani," katanya pada sidang media selepas hadir merasmikan majlis penutup Kempen 10,0000 Ekspresi Kuala Lumpur Hijau 2011, di Hotel Federal di sini hari ini.

  Turut hadir, Pengarah Urusan Hotel Federal, Simon Leong, Timbalan Ketua Pengarah Pentabiran DBKL, Datuk Normah Malik serta wakil-wakil penaja yang menjayakan kempen yang bertujuan menyedarkan warga kota mengenai budaya mencipta suasana hijau dan segar di bandar raya.

  Bagaimanapun, katanya, DBKL akan berbincang dengan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk mendapat kelulusan.

  Katanya, sekiranya cadangan tersebut dilaksanakan kadar harga yang akan ditawarkan amat berpatutan, dan kadar dikenakan kepada pengguna tempatan lebih murah berbanding pengunjung asing.

  Dalam masa sama beliau turut memuji usaha pihak yang terlibat dalam menjayakan kempen 10,000 Ekspresi Kuala Lumpur Hijau 2011 sebagai sebahagian usaha menjayakan Local Agenda 21, termasuk menyediakan alam sekitar yang bersih dan indah.

  Beliau berkata, Kuala Lumpur mempunyai banyak kelebihan untuk ditawarkan sebagai destinasi pelancongan.

  Ia bukan sahaja dikenali sebagai sebuah negara yang selamat, tetapi juga bersih dan indah serta mempunyai kemudahan infrastruktur dan pelbagai tarikan seperti pusat beli-belah, pusat hiburan dan hotel.

  "Saya percaya Kuala Lumpur berjaya mewujudkan identiti dan imej tersendiri serta maju berasaskan masyarakatnya yang berbilang kaum, agama dan kebudayaan. Dengan memaksimumkan kekuatan yang ada sudah pasti hasrat menjadikan Kuala Lumpur bandar raya bertaraf dunia mampu direalisasikan," ujarnya.

  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Berita Harian: MukaDepan

  Posted: 16 Mar 2011 09:29 AM PDT

  Berita Harian: MukaDepan


  Radiasi merebak

  Posted: 15 Mar 2011 03:47 PM PDT

  [unable to retrieve full-text content]

  SNAP mahu tinggalkan pembangkang

  Posted: 15 Mar 2011 11:26 AM PDT

  MukaDepan

  KUCHING: Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) yang kecewa hanya diberi tiga kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) oleh pembangkang untuk ditandingi pada pilihan raya negeri ke-10 oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR), semalam mengumumkan bertanding di lebih 40 kerusi secara sendiri.

  Presidennya, Edwin Dundang, berkata SNAP juga tidak menolak kemungkinan parti itu meninggalkan pembangkang di negeri ini.

  Pada sidang medianya di sini, semalam, beliau turut mengumumkan 16 calon yang akan bertanding pada pilihan raya negeri itu. "SNAP tidak mempunyai masalah dengan DAP atau PAS, sebaliknya PKR menuntut terlalu banyak kerusi untuk bertanding dan tidak langsung berbincang dengan parti lain mengenai calon mereka.

  "Isu pertembungan tiga atau empat penjuru ketika pilihan raya tidak timbul kerana jika SNAP tidak meletakkan calon, sudah ada pihak lain seperti Parti Cinta Malaysia (PCM) atau Bebas akan berbuat demikian.

  "Kita mengumumkan calon SNAP (dulu) kerana mahu PKR tahu kita sudah mempunyai individu berkelayakan untuk bertanding di 16 DUN, selain sedia bertanding di lebih 40 kerusi selepas diminta penyokong.

  "PKR terlalu bongkak apabila memaklumkan mahu bertanding di 52 kerusi DUN. Bagaimanapun sehingga ini belum memberitahu calon mereka... SNAP cuma berharap parti pembangkang lain tidak meletakkan calon di kerusi yang akan kita tandingi," katanya.
  Edwin berkata, pihaknya melihat PKR cuba membolot majoriti kerusi DUN apabila turut mahu bertanding di kawasan yang diketahui mereka tidak mempunyai sokongan kuat dan pada masa sama meminta pihaknya bertanding di kawasan tertentu saja.

  "SNAP masih belum memutuskan kedudukan dalam pembangkang, tetapi kita bersedia menghadapi PKR sekiranya mereka mahu meneruskan hasrat meletakkan calon di 16 kawasan yang diumumkan SNAP," katanya.

  INFO: Calon SNAP untuk bertanding DUN
  1. Stephen Sigar DUN Opar
  2. Frankie Jurem Nyumboi (Tasik Biru)
  3. Richard @ Peter M Munai (Bengoh)
  4. Sylvester Belayong (Kedup)
  5. Abang Othman Abang Gom (Lingga)
  6. Dan Giang (Balai Ringin)
  7. Joe Unggang (Layar)
  8. Dayrell W Entrie (Bukit Saban)
  9. Anthony Liman Sujang (Krian)
  10. Tedong Gunda @ Jamal Abdullah (Pakan)
  11. Augustine Liom (Machan)
  12. George Lagong (Baleh)
  13. John Bampa (Belaga)
  14. Johari Bujang (Lambir)
  15. Edwin Dundang (Marudi)
  16. Kebing Wan (Telang Usan)


  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

  Tiada ulasan:

  Catat Komen