Jumaat, 1 April 2011

Edisi Semasa

Edisi Semasa


Berita Harian: MukaDepan

Posted: 01 Apr 2011 09:21 AM PDT

Berita Harian: MukaDepan


RM100j dana inovatif

Posted: 31 Mar 2011 12:05 PM PDT

MukaDepan

PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Razak menyaksikan penyerahan replika cek berjumlah RM2.7 juta daripada Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin (kiri), kepada Naib Canselor Universiti Teknologi Mara (UITM), Datuk Profesor Ir Dr Sahol Hamid Abu Bakar (kanan), pada Majlis Perjanjian Usahama Pusat Technopreneur UiTM-MTDC dengan Perbadanan Pembangunan Teknologi Malaysia (MTDC) serta pelancaran Business Start Up Fund di Dewan Sri Budiman UiTM, di Shah Alam, semalam. - Foto Sairien Nafis

PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Razak menyaksikan penyerahan replika cek berjumlah RM2.7 juta daripada Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin (kiri), kepada Naib Canselor Universiti Teknologi Mara (UITM), Datuk Profesor Ir Dr Sahol Hamid Abu Bakar (kanan), pada Majlis Perjanjian Usahama Pusat Technopreneur UiTM-MTDC dengan Perbadanan Pembangunan Teknologi Malaysia (MTDC) serta pelancaran Business Start Up Fund di Dewan Sri Budiman UiTM, di Shah Alam, semalam. - Foto Sairien Nafis

Pembiayaan lahir usahawan teknologi teroka bidang baru, jana kekayaan: PM

SHAH ALAM: Kerajaan meluluskan peruntukan RM100 juta untuk Dana Permulaan Perniagaan (BSF) sebagai inisiatif terbaru untuk membantu usahawan menghasilkan produk inovatif dan berpotensi di pasaran.

Sasaran BSF ialah syarikat peringkat permulaan yang berasaskan teknologi, termasuk syarikat pemilikan universiti dan memiliki produk berpotensi tinggi ke pasaran. Bagaimanapun, syarikat terbabit mesti dimiliki 70 peratus oleh usahawan atau kumpulan usahawan sepenuh masa rakyat Malaysia. Ketika mengumumkannya semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata pembiayaan BSF bersifat anjal tanpa cagaran dengan tempoh pembayaran balik selama lapan tahun dengan tiga tahun pertama bebas daripada sebarang pembayaran.

"Ini pembiayaan yang amat baik dan bukti keprihatinan kerajaan untuk melahirkan generasi usahawan teknologi yang berpeluang menerokai bidang terbaru. Usaha ini selaras Model Baru Ekonomi (MBE) di mana kejayaan kita mesti berasaskan kemampuan menjana kekayaan.

"Ini kerana jika dapat menjana kekayaan melalui teknologi, kita berpotensi menjadi sebuah negara maju. Sekiranya kita menjana kekayaan tanpa menggunakan teknologi, kita akan tewas dalam medan persaingan global yang semakin hebat," katanya pada majlis menandatangani perjanjian usaha sama Pusat Technopreneur' Universiti Teknologi Mara (UiTM)-MTDC dan Perasmian BSF di UiTM, di sini semalam.

Hadir sama Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin; Pro Canselor UiTM, Tan Sri Arshad Ayub dan Tan Sri Sallehudin Mohamed; Pengerusi Lembaga Pengarah UiTM, Tan Sri Dr Wan Mohd Zahid Mohd Noordin; Pengerusi MTDC, Datuk Siti Hajar Mohd Ismail; Ketua Eksekutif MTDC, Abdul Halim Yunus; dan Naib Canselor UiTM, Prof Datuk Dr Sahol Hamid Abu Bakar.
Najib turut menyaksikan penyampaian replika cek RM2.7 juta daripada Kementerian Pengajian Tinggi yang disampaikan Mohamed Khaled kepada UiTM melalui Sahol Hamid, sebagai peruntukan bagi program `High End Graduate Enternship' yang diterajui universiti itu.

Sambil menjelaskan kos permulaan ialah salah satu cabaran yang perlu diatasi, Najib berkata, syarikat atau bakal usahawan teknologi yang memiliki idea baik tetapi tidak diterima oleh bank komersial untuk mendapatkan pinjaman perlu dibantu.

"Anak muda kita mungkin tidak ada rekod pencapaian dan mempunyai baki bank yang kecil, tetapi mereka ada daya semangat yang kuat. Mungkin idea mereka boleh mendatangkan pulangan besar suatu hari nanti. Inilah yang memerlukan kepada penilaian bukan seperti yang biasa dibuat bank komersial.

"BSF adalah inisiatif amat baik yang dapat memberi dorongan kuat kepada usahawan baru yang mempunyai idea dan memerlukan pertolongan seperti modal permulaan," katanya.

Sementara itu di Petaling Jaya, Najib dan isteri, Datin Seri Rosmah melawat seorang remaja perempuan berusia 15 tahun, Nur Jannah yang menghidap kanser tulang, di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) atas permintaan Nur Jannah yang berhasrat bertemu Perdana Menteri. Beliau turut memberi kata-kata semangat kepada remaja berkenaan serta menghadiahkan sebuah I-pod kepada remaja itu sebagai penghibur hatinya.

Dalam pada itu, Najib berkata, tahun lalu, UiTM menerima geran penyelidikan RM21 juta daripada kementerian untuk Skim Geran Penyelidikan Fundamental, iaitu yang tertinggi di kalangan universiti tempatan.

Pada tahun sama, UiTM berjaya mendapatkan 21 peratus atau lebih RM35 juta daripada geran penyelidikan Sektor Perindustrian dan Antarabangsa, juga tertinggi di negara ini.

"Saya juga difahamkan UiTM sudah berjaya mendapatkan paten untuk empat produknya dan 129 lagi dalam proses mendapatkan paten," katanya.
Sementara itu, Sahol Hamid berkata, universiti berkenaan akan meningkatkan pengambilan pelajar kepada 200,000 Jun depan, lebih awal daripada sasaran pada 2015.

Beliau berkata, sebagai universiti awam terbesar, menjadi tanggungjawab UiTM melahirkan graduan berwibawa dan memenuhi keperluan negara dalam pelbagai bidang teknologi tinggi.

Komen Anda

Terima kasih diatas penyertaan anda. Berita Harian berhak untuk tidak memaparkan sebarang komen yang menyentuh isu-isu sensitif dan yang berbentuk iklan komersil. Alamat IP anda akan direkodkan dan mungkin digunakan untuk menghalang penghantaran komen seterusnya jika melanggar peraturan yang ditetapkan.

Senarai komen

ROSLAN BIN MUSTAFA

Salam, saya sangat teruja dengan keprihatinan YAB PM terhadap ushawan baru yang bertungkus-lumus membangunkan syarikat berteknologi berasaskan idea yang inovatif. dana 100J itu disalurkan ke mana? dan bagaimana usahawan seperti saya perlu merujuk untuk mendapatkan panduan permohonan? sekali lagi jutaan terima kasih kepada YAB PM Dato' Seri Najib atas keperihatinan ini.

budiman Bin Abpa

BH sangat baik banyak makluman diperolehi dalam dan luar Negara tq BH.


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Harian Metro: Mutakhir

Posted: 01 Apr 2011 07:32 AM PDT

Harian Metro: Mutakhir


Korek kubur cari bijih

Posted: 31 Mar 2011 01:58 PM PDT

IPOH: Sebuah syarikat dikesan menceroboh dan melombong secara haram di kawasan tanah perkuburan Islam semata-mata untuk mendapatkan bijih besi.

Lebih biadab, syarikat berkenaan juga tidak gentar dan mempedulikan bantahan Jawatankuasa Tanah Perkuburan Rapat Setia (JTPRS) di sini dan sudah melakukan kegiatan berkenaan sejak Ogos tahun lalu.


Perkara itu didedahkan Pengerusi JTPRS, Mohd Mokhtar Saidin yang kesal dengan tindakan tidak bertanggungjawab syarikat berkenaan.

"Biarpun kegiatan dilakukan jauh dari kubur, ia tetap satu perbuatan tidak bermoral dan bertanggungjawab kerana kawasan yang diceroboh itu masih dalam kawasan tanah perkuburan yang seluas 6.9 hektar.


"JTPRS pernah membantah tindakan syarikat terbabit tapi mereka hanya berhenti sementara sebelum menyambung aktivitinya kembali," katanya, semalam.


Selepas lama bersabar, beliau berkata, JTPRS dan lebih 200 penduduk berhampiran sepakat mengusir syarikat berkenaan dari tanah perkuburan itu, semalam.

Operasi pengusiran itu turut dihadiri wakil Jabatan Agama Islam Perak (JAIP) dan beberapa anggota polis bagi mengelak berlaku sebarang kejadian tidak diingini.


Bagaimanapun, apabila diminta mengulas lebih lanjut, wakil syarikat terbabit mendakwa berani bertindak kerana mendapat 'lampu hijau' daripada Jaip.

Mohd Mokhtar berkata, masalah timbul apabila syarikat berkenaan tidak menepati perjanjian asal dibuat iaitu menjalankan kegiatan pertanian dan penternakan ikan.


"Jaip dan JTPRS sebelum ini pernah mengadakan perjanjian dengan sebuah syarikat untuk mengusahakan aktiviti pertanian dan penternakan.


"Tapi terdapat kesilapan dalam surat perjanjian itu dan perlu diperbetulkan semula menyebabkan ia terpaksa ditangguhkan. Namun, tanpa pengetahuan kami, syarikat itu melalui anak syarikatnya menjalankan kerja di tanah perkuburan sedangkan perjanjian belum ditandatangani," katanya.


Katanya, syarikat berkenaan turut memperdaya Setiausaha JTPRS dengan memintanya mengeluarkan surat sokongan bagi mendapatkan permit mengusahakan tanah berkenaan bagi tujuan pertanian.


Menurutnya, ia alasan semata-mata kerana syarikat berkenaan tidak pernah melakukan kegiatan pertanian dan selepas permit berakhir pada Oktober lalu, sebaliknya mereka masih meneruskan kerja menggali bijih besi.


"Perjuangan JTPRS bersama penduduk untuk mengusir pihak syarikat terbabit sejak lima bulan lalu akhirnya berjaya dilakukan hari ini (semalam) tanpa sebarang kejadian tidak diingini.


"Kami berharap kejadian ini tidak berulang dan meminta pihak berkuasa supaya memandang serius apabila menerima aduan mengenai perkara seumpamanya pada masa depan kelak," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

2 kali nikah dalam 24 jam

Posted: 31 Mar 2011 01:58 PM PDT

KOTA BHARU: Sepuluh tahun lalu, hatinya disakiti apabila anak perempuannya yang diberi didikan agama sebaik mungkin, malah dihantar ke sekolah tahfiz, kahwin lari. Kini luka di hatinya bertambah parah apabila mendapati anaknya itu menipu dengan mencipta 'perkahwinan ajaib'.

Ayah yang mahu dikenali sebagai Manaf, 66, itu mendakwa dia mengesan keanehan pada tarikh perkahwinan anak perempuannya seolah-olah wanita berusia 30 tahun itu bernikah dua kali dalam tempoh selang sehari.


Menurut pesara kerajaan itu, selepas membuat pemeriksaan dia mendapati ada dua tarikh pernikahan pada kad daftar perkahwinan dikeluarkan dua jabatan agama berbeza iaitu Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) dan Majlis Agama Islam Wilayah Pattani, Thailand.

"Walaupun hati saya disakiti apabila anak yang bergelar 'hafizah' itu kahwin lari 10 tahun lalu, saya tetap menyayanginya. Sebab itulah saya sentiasa memantau perkembangannya sehinggalah dapat membuktikan ada sesuatu tidak kena dengan perkahwinannya.


"Saya terkejut apabila mendapati tarikh nikah dicatatkan pada kad pengesahan perkahwinan Jawi dan surat keterangan nikah Majlis Agama Islam Wilayah Pattani berbeza. Pada kad berkenaan tercatat tarikh 21 Ogos 2000, tetapi pada surat itu pula 22 Ogos 2000," katanya.


Manaf berkata, dia memperoleh satu lagi kejutan apabila Jawi mengesahkan kad perakuan nikah itu palsu kerana nama anaknya dan pasangannya berusia 40 tahun itu tidak tercatat dalam rekod pendaftaran nikah Jawi. "Menerusi bantuan Majlis Agama Islam & Adat Istiadat Melayu Kelantan (Maik), Jawi menghantar satu surat mengesahkan nombor daftar kad perakuan nikah anak saya dan pasangannya milik pasangan lain. "Pada masa sama, surat keterangan nikah Majlis Agama Islam Wilayah Pattani pula meragukan kerana tiada tandatangan jurunikah dan dua saksi," katanya.

Naluri Manaf kuat mengatakan anaknya terbabit dengan nikah sindiket selepas membaca laporan muka depan Harian Metro 28 Januari lalu bertajuk VIP Nikah Tanpa Rekod yang mendedahkan mengenai pembabitan sindiket nikah tidak bertauliah yang menyediakan pakej lengkap termasuk kad perakuan nikah kononnya dikeluarkan Jawi untuk berpoligami secara diam-diam. "Saya yakin, kes anak saya itu ada persamaan dengan pendedahan dibuat Harian Metro. Walaupun pasangan anak saya bukan orang kenamaan, tetapi berdasarkan kad perakuan nikah palsu yang dibuktikan, tidak mustahil ia ada kaitan dengan sindiket berkenaan.


"Pada masa sama, pasangan anak saya yang pernah menguruskan pusat tahfiz mengahwini anak saya ketika masih mempunyai isteri, sekali gus mengukuhkan lagi keyakinan saya," katanya Menurut Manaf, dia bukan mahu memburukkan anaknya sebaliknya kerana kasih sayang mendalam, dia rela mendedahkan kisah peribadinya.

"Selepas keluar kisah nikah sindiket di Harian Metro, saya berasakan perlu untuk berkongsi pengalaman dengan masyarakat. Hati saya juga tidak tenteram selepas terbongkar segala rahsia perkahwinan anak saya itu. "Jika kad perakuan nikah palsu dan surat keterangan nikah pula meragukan, bagaimana status perkahwinan mereka? Mereka mempunyai tiga anak, bagaimana pula nasib anak mereka?" katanya.


Manaf membuat laporan polis 26 Februari lalu di Balai Polis Pengkalan Chepa berhubung hal itu dan berharap pihak berkaitan terutama Jawi dan Maik bertindak.


"Sudah terbukti berlaku penipuan. Lakukanlah sesuatu supaya kemungkaran itu diperbetulkan. Pada masa sama, saya berharap anak saya insaf dan segera melakukan sesuatu untuk memperbetulkan status perkahwinannya," katanya. Sementara itu, Pegawai Perhubungan Awam Jawi, Tuan Asmawi Tuan Umar berkata, berdasarkan surat dikeluarkan Jawi yang mengesahkan kad perakuan nikah berkenaan adalah palsu membuktikan berlakunya penipuan.


Katanya, sikap pasangan berkenaan memilih jalan mudah tanpa mengikut prosedur undang-undang mengundang masalah pada masa depan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kosmo Online

Posted: 01 Apr 2011 07:27 AM PDT

Kosmo Online


Reman pegawai kanan kastam dilanjut

Posted:

Reman pegawai kanan kastam dilanjut

Reman pegawai kanan kastam dilanjut

01/04/2011 8:19pm

KUANTAN – Tempoh reman pegawai kanan Kastam Diraja Malaysia (KDRM) bergelar Datuk dilanjutkan selama empat hari sehingga Isnin depan.

Tempoh reman itu dilanjutkan bagi membolehkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat berhubung kes pengisytiharan nilai sebenar cukai kastam, pengelakan cukai pendapatan dan aktiviti pengubahan wang haram.

Perintah tahanan reman dikeluarkan Majistret Nordiana Abdul Aziz selepas tempoh reman pegawai KDRM terbabit berakhir hari ini.

Isteri pegawai tersebut bagaimanapun dilepaskan tanpa syarat selepas pihak SPRM selesai menjalankan siasatan terhadapnya.

Pasangan suami isteri itu ditahan dalam serbuan besar-besaran oleh satu Pasukan Tindakan Khas yang diketuai SPRM pada 28 Mac lepas yang turut menyerbu 84 agen penghantaran, sebuah syarikat induk serta 24 anak syarikat berkaitan dan 25 premis KDRM di seluruh negara.

Pengarah Siasatan SPRM Datuk Mustafar Ali sebelum ini berkata dalam serbuan itu, ratusan ribu ringgit turut dijumpai di rumah pasangan berkenaan.

Mustafar berkata, semua entiti yang diserbu dipercayai terbabit dalam pengisytiharan di bawah nilai sebenar cukai kastam, pengelakan cukai pendapatan dan aktiviti pengubahan wang haram.

Katanya semua aktiviti itu adalah kesalahan di bawah Akta Kastam 1967, Akta Cukai Pendapatan 1967, Akta Pengubahan Wang Haram dan Pembiayaan Pengganasan 2001 dan Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kasanova perdaya wanita ditangkap

Posted:

Kasanova perdaya wanita ditangkap

Kasanova perdaya wanita ditangkap

01/04/2011 6:37pm

LAHAD DATU – Polis menangkap seorang lelaki yang menyamar sebagai pegawai perubatan di sebuah hospital pakar di Kota Kinabalu selepas disyaki memperdaya seorang wanita untuk menyerahkan wang lebih RM100,000 kepadanya.

Ketua Polis Daerah Lahad Datu Supt Shamsudin Mat berkata lelaki berumur 28 tahun itu ditangkap di Jalan Lintas, Kota Kinabalu, pada 25 Mac lalu selepas salah seorang mangsanya membuat aduan polis.

Bercakap kepada pemberita di sini, hari ini beliau berkata, wanita itu mengenali lelaki itu pada 10 Januari lalu sebelum jatuh cinta selepas beberapa kali berhubungan melalui telefon.

Sejak perkenalan itu sehingga 15 Februari lalu, suspek dikatakan sering meminta wang daripada mangsa kononnya untuk membiayai pembedahan ibunya yang didakwa menghidap sakit kanser tulang belakang dan memerlukan pembedahan segera.

Shamsudin berkata mangsa juga mendakwa telah diperdaya lelaki itu untuk membuat pinjaman bank sebanyak RM105,000 dan semua wang berkenaan telah diserahkan kepada suspek yang berjanji akan membayar balik.

Bagaimanapun, pada pertengahan Feb lalu, mangsa mendapat tahu bahawa teman lelakinya itu ialah teman lelaki rakannya yang turut diperdaya suspek dengan menggunakan taktik yang sama.

"Saya meminta mana-mana anggota masyarakat yang pernah diperdaya suspek supaya tampil membuat aduan polis. Saya juga ingin menasihatkan golongan wanita supaya lebih waspada apabila dihampiri orang yang tidak dikenali," katanya. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Dua ditahan bersama dadah RM360,000

Posted:

Dua ditahan bersama dadah RM360,000

Dua ditahan bersama dadah RM360,000

01/04/2011 6:35pm

KUANTAN – Dua lelaki ditahan dalam dua kejadian di kawasan peranginan Genting Highlands di sini bersama beberapa jenis dadah yang dianggarkan bernilai RM360,000 baru-baru ini.

Timbalan Ketua Polis Pahang Datuk Fatimah Ghazali berkata seorang pemandu kereta sewa berusia 58 tahun ditahan di kawasan sebuah hotel pada 5 petang Rabu lepas.

"Hasil daripada penahanan lelaki itu polis menemui empat paket lutsinar dengan setiap paket berisi serbuk dan ketulan syabu seberat 235 gram yang harga runcitnya bernilai RM235,000," katanya kepada pemberita hari ini.

Dalam kes lain, seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan ketika memandu kereta di kawasan peranginan itu pada 10.45 malam tadi.

"Selepas kita memperkenalkan diri sebagai polis, suspek enggan keluar dari kereta dan kita terpaksa bertindak agresif mengeluarkannya kerana dia tidak mahu bekerjasama," katanya.

Fatimah berkata polis merampas sebuah beg silang yang mengandungi sepaket syabu dan menemui 300 biji pil Eramin 5, 800 pil "Do", wang tunai RM5,841, tiga telefon bimbit serta mata wang Thailand 1,000 bath.

Beliau berkata harga runcit dadah yang dirampas dari suspek kedua bernilai RM125,000 dan kedua-dua kes disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 iaitu mengedar dadah yang membawa hukuman mati, jika sabit kesalahan. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Utusan Online - Dalam Negeri

Posted: 01 Apr 2011 03:35 AM PDT

Utusan Online - Dalam Negeri


BN guna pendekatan berhemah

Posted:

BN guna pendekatan berhemah

BN guna pendekatan berhemah

MUAR 31 Mac - Barisan Nasional (BN) akan menggunakan pendekatan berhemah dan strategi kerja yang berkesan bagi meraih sokongan rakyat pada Pilihan Raya Umum Negeri Sarawak 16 April ini.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, perkara asas yang perlu dilakukan adalah untuk mempertahankan kuasa di negeri itu dan memperluaskan lagi agenda pembangunan bagi manfaat masyarakat secara menyeluruh.

Menurutnya, bagi menghadapi pilihan raya tersebut, beberapa calon muka baru turut akan ditonjolkan dan semestinya mereka memenuhi ciri-ciri 'boleh menang' seperti diterima pengundi, berkelulusan dan bersopan.

"Saya tidak mahu buat andaian awal yang mendahului keputusan pilihan raya, kita perlu bekerja keras kerana ini bukan perkara yang boleh dipandang remeh. Strategi mesti baik, kita mesti merendah diri dan kerja mesti berkesan," katanya pada sidang akhbar selepas Majlis Penyampaian Wang Ihsan Mangsa Banjir Parlimen Pagoh di Kompleks Sukan Pagoh di sini hari.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Interlok: keputusan kerajaan muktamad

Posted:

Interlok: keputusan kerajaan muktamad

Interlok: keputusan kerajaan muktamad

MUAR 31 Mac - Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan kerajaan telah membuat keputusan muktamad mengenai isu novel Interlok.

Oleh itu tegas Timbalan Perdana Menteri kerajaan tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang terus mendesak novel itu dipinda atau ditarik balik sebagai teks Komponen Sastera (Komsas) dalam Pengajaran dan Pembelajaran Bahasa Melayu bagi Tingkatan Lima.

Muhyiddin berkata, novel karya Sasterawan Negara, Datuk Abdullah Hussein itu akan tetap digunakan bagi pelajar tingkatan lima seperti yang dipersetujui di peringkat Kabinet dan Parlimen.

Menurutnya, isu novel tersebut sengaja dibangkitkan sekali lagi oleh parti pembangkang melalui pertubuhan bukan kerajaan (NGO) tertentu untuk dipolitikkan pada Pilihan Raya Negeri Sarawak.

"Saya fikir kita tidak akan berkompromi dalam soal ini kerana ia membabitkan soal keselamatan. Ia adalah bertujuan meraih sokongan politik dan mereka gunakan Interlok sebagai alat. Bagi saya, ini sikap yang tidak bertanggungjawab, berniat jahat dan bukannya membantu meredakan keadaan.

"Dia (parti pembangkang) kalau boleh memang tidak mahu isu ini selesai, kalau tidak selesai, lagi semarak benci kerajaan. Kalau tidak selesai akan bangkit lagi, saya tahu muslihat mereka, kita tidak akan tunduk," katanya selepas menyampaikan wang ihsan kepada mangsa banjir di Parlimen Pagoh di Kompleks Sukan Pagoh di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan sebuah portal berita mengenai beberapa NGO Cina yang mahu novel Interlok digugurkan sebagai bahan pembelajaran di sekolah kerana kononnya ia berbaur perkauman dan membawa perpecahan dalam masyarakat.

Muhyiddin berkata, isu penggunaan novel Interlok sudah selesai dan mana-mana pihak yang membangkitkan lagi perkara itu akan hanya mengeruhkan lagi keadaan.

"Proses pembelajaran akan berjalan seperti biasa dengan penambahbaikan yang telah dibincangkan dengan dapatan ahli panel telah kita terima dan akan dilaksanakan," katanya.

Dalam sidang Dewan Rakyat pada 24 Mac lalu, Muhyiddin mengumumkan isu novel Interlok selesai dengan pindaan diputuskan pada novel berkenaan pada mana-mana bahagian yang boleh dianggap menyentuh sensitiviti masyarakat India.

Kerajaan bersetuju dengan dapatan Panel Bebas Mengkaji Pindaan Novel Interlok (Panel Bebas) yang mendapati hanya 19 perkara daripada 106 bentuk cadangan pindaan boleh dianggap menyentuh sensitiviti kaum berkenaan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Akta baru pantau peniaga

Posted:

Akta baru pantau peniaga

Akta baru pantau peniaga

KUALA LUMPUR 31 Mac - Akta Kawalan dan Anti Pencatutan 2010 akan dikuatkuasakan bermula esok untuk melindungi kepentingan pengguna.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, dengan pelaksanaan undang-undang itu, ia akan dapat menghalang peniaga daripada menaikkan harga sesuatu barangan tanpa sebab.

Katanya, dengan adanya akta baru itu ia akan membatalkan akta lama, Akta Kawalan Harga 1946, membolehkan kementerian bertindak dengan segera terhadap peniaga yang mengaut keuntungan secara berlebihan.

Ismail Sabri menyebut tentang tindakan peniaga yang mengambil kesempatan menaikkan harga penutup mulut dan hidung berikutan penularan wabak Influenza A (H1N1). Dengan penguatkuasaan akta itu, 10 anggota Majlis Penasihat Harga Barang yang akan diketuai Ketua Setiausaha kementerian itu, Datuk Mohd. Zain Mohd. Dom akan ditubuhkan.

Majlis itu akan dianggotai enam wakil terdiri daripada orang awam, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan industri serta empat pegawai kerajaan, yang akan menentukan sama ada peniaga melakukan pencatutan atau mengaut keuntungan secara berlebihan.Ia akan turut menimbangkan kos operasi yang ditanggung oleh peniaga seperti cukai, kos pembekal, syarat permintaan dan penawaran serta lokasi geografi atau keadaan pasaran keluaran.

Syarikat korporat yang melakukan kesalahan di bawah akta itu boleh dikenakan denda sehingga RM500,000, manakala bagi kesalahan kedua atau berikutnya boleh didenda sehingga RM1 juta.

Bagi individu pula, akan berdepan dengan hukuman denda tidak melebihi RM100,000 atau penjara tiga tahun atau kedua-duanya, dan bagi kesalahan kedua atau seterusnya, boleh dikenakan denda sehingga RM250,000 atau lima tahun penjara atau kedua-duanya. Sebarang pertanyaan berhubung akta baru itu boleh hubungi talian bebas tol kementerian 1800-88-6800. - BERNAMA

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Berita Harian: Mutakhir

Posted: 01 Apr 2011 03:26 AM PDT

Berita Harian: Mutakhir


Video seks: NGO Melayu minta polis dedah identiti pelaku

Posted: 01 Apr 2011 03:14 AM PDT

Mutakhir

KUALA LUMPUR: Pihak polis yang sudah mengesahkan ketulenan sebuah rakaman video perlakuan seksual yang dikaitkan dengan seorang pemimpin pembangkang perlu berterus-terang dan mendedahkan identiti orang terbabit.

Presiden Pertubuhan Pemikir Profesional Melayu Malaysia (PPPMM), Datuk Dr Kamarudin Kachar, berkata Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar, telah mengesahkan ketulenan video tersebut menerusi siasatan pakar namun enggan mendedahkan identiti pelaku dalam video itu.

"Persoalan siapakah pemilik identiti lelaki yang dalam video berkenaan hanya boleh dirungkai oleh pihak polis kerana polis terbabit dalam siasatan video tersebut dari A hingga Z. "Kita sebagai orang awam meminta supaya pihak polis berbuat demikian bagi mengakhiri segala kekalutan yang berlaku akibat terlalu banyak sangat spekulasi yang timbul disebabkan orang masih berteka-teki siapa sebenarnya lelaki berkenaan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau mengulas mengenai pengumuman Ismail hari ini bahawa rakaman video seks, yang didedahkan oleh "Datuk T" kepada sekumpulan editor media awal minggu lalu, bukan sesuatu yang direka atau dipalsukan.

Menjawab mengenai terdapat cadangan bagi meminta isteri pemimpin pembangkang yang dituduh melakukan seks dalam video tersebut supaya menonton rakaman itu bagi mengesahkan sama ada benar suaminya beraksi dalam adegan itu atau bukan, Kamarudin berkata perkara itu tertakluk kepada arahan polis.

"Kita serahkan kepada pihak polis, biarlah mereka yang menjalankan kerja mereka sama ada mahu meminta beliau untuk tonton atau tidak," katanya.
Sementara itu, Ketua Umum Badan Bertindak Perpaduan Melayu, Osman Abu Bakar, turut menyokong supaya polis mendedahkan identiti pelaku dalam video itu dan mahu pemimpin terbabit meletakkan jawatan sekiranya apa yang dituduh terbukti benar. - BERNAMA


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kestabilan di Malaysia untuk jangka panjang: PM

Posted: 01 Apr 2011 02:40 AM PDT

Mutakhir

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak memberi jaminan kepada masyarakat antarabangsa bahawa terdapat kestabilan di Malaysia dan ia akan berkekalan untuk jangka masa yang lama.

"Apa yang berlaku di Timur Tengah hanya berkisar di sana dan tidak mendatangkan kesan kepada Malaysia kerana kita mempunyai demokrasi yang segar, kerana kita ada dasar-dasar yang selaras dengan kehendak rakyat, kerana kita ada pertumbuhan ekonomi yang kukuh, kita ada pekerjaan," kata Perdana Menteri dalam satu temubual dengan stesen televisyen Bloomberg yang disiarkan hari ini.

Beliau ditanya sama ada tunjuk perasaan membantah kepimpinan di beberapa negara di Timur Tengah dan Afrika Utara boleh merebak ke Malaysia kerana negara ini sudah diperintah selama lima dekad oleh Barisan Nasional. Najib berkata, Malaysia mempunyai 2.2 juta pekerja asing selain mengamalkan dasar yang melindungi golongan berpendapatan rendah.

"Kita sentiasa memenuhi keperluan sosial rakyat," katanya dalam temubual mengenai pencapaian beliau selepas dua tahun menjadi Perdana Menteri. - BERNAMA


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Utusan Online - Selatan

Posted: 01 Apr 2011 03:22 AM PDT

Utusan Online - Selatan


Taman Alam Liar Lembah Jemaloi

Posted:

Taman Alam Liar Lembah Jemaloi

Taman Alam Liar Lembah Jemaloi

Oleh SAJIDA ASARULAH KHAN
utusanN9@utusan.com.my


Sebahagian Peserta program Perkhemahan Bersama Media melakukan aktiviti water tubing di Taman Alam Liar Lembah Jemaloi, Jelebu, baru-baru ini.


JELEBU 31 Mac – Perjalanan hampir tiga jam dari Pejabat Daerah Jelebu ke Taman Alam Liar Lembah Jemaloi di sini baru-baru ini sempena program Perkhemahan Bersama Media ternyata penuh dengan cabaran dan rintangan.

Laluan yang kecil serta tidak rata dari Simpang Kampung Chennah dekat sini ke lokasi perkhemahan bertambah 'menggerunkan' apabila 15 buah kenderaan pacuan empat roda terpaksa mengharungi sungai.

Konvoi yang disertai oleh 50 orang wakil dari pelbagai agensi kerajaan negeri dibahagikan kepada empat kumpulan dengan setiap kumpulan diwakili oleh seorang pengamal media.

Tepat pukul 4 petang, aktiviti pertama ialah mengoca iaitu menangkap ikan dalam sungai dengan menggunakan tangan bermula dan tamat pada 6.30 petang. Seterusnya peserta dikehendaki membuat ikon yang melambangkan kumpulan mereka.

Pada sebelah malamnya pula, peserta dikehendaki menunjukkan ikon kumpulan yang dibuat menggunakan bahan daripada alam semula jadi. Setelah itu, mereka dihiburkan dengan persembahan sewang daripada masyarakat Orang Asli dari kaum Temuan.

Pada hari terakhir perkhemahan tersebut, peserta dikehendaki melakukan senamrobik dan poco-poco sebelum menikmati sarapan pagi.

Selepas itu, aktiviti terakhir iaitu water tubing diadakan.

Majlis penutup disempurnakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pelancongan, Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian, Warisan dan Adat Istiadat Melayu negeri, Datuk Mohamad Razi Kail.

Mohamad Razi berkata, program itu diadakan bagi memperkenalkan produk baru pelancongan kepada umum.

"Program perkhemahan bersama media yang diadakan oleh Lembaga Pelancongan negeri turut melibatkan 13 agensi kerajaan.

"Melalui penglibatan media di dalam program ini, ia diharap dapat menjadi saluran bagi mempromosikan kawasan tersebut," katanya.

Antara agensi kerajaan yang terlibat dalam program dua hari satu malam itu ialah Unit Perancang Ekonomi negeri, Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK), Pejabat Daerah Jelebu, Majlis Daerah Jelebu, Jabatan Bomba dan Penyelamat, Jabatan Perikanan dan Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara.

Turut terlibat, Pejabat Kementerian Pelancongan negeri, Jabatan Kemajuan Orang Asli, Jabatan Pertahanan Awam negeri, Tourism Malaysia negeri, Jabatan Penerangan daerah dan Lembaga Pelancongan negeri.

Menurut Mohamad Razi, pengalaman yang menyeronokkan di situ seharusnya di kongsi agar masyarakat tahu masih terdapat lokasi di negeri ini yang kaya dengan keindahan alam semula jadi.

Beliau juga berharap masyarakat Orang Asli dapat sama-sama menjaga bumi ini agar dapat dikongsi bersama generasi yang akan datang.

"Sebagai penduduk di sini, mereka perlu memainkan peranan dengan memelihara dan menjaga kawasan ini," katanya.

Sementara itu, Pengurus Besar Lembaga Pelancongan negeri, Shaharudin Itam menyarankan masyarakat datang ke Taman Alam Liar Lembah Jemaloi yang kaya dengan keindahan alam semula jadi.

"Setelah penat bekerja inilah masa yang sesuai untuk menenangkan fikiran. Di sini masih ada hutan tropika yang kaya dengan flora dan fauna," katanya.

Menurutnya, penglibatan pelbagai agensi kerajaan dalam program itu amat baik dan dapat mengeratkan hubungan antara mereka.

"Jika sebelum ini mereka hanya berjumpa atas faktor kerja namun melalui aktiviti yang diadakan mereka lebih dekat apabila bekerjasama dalam aktiviti yang dijalankan," ujarnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Peserta konvoi tidak dapat lupa pengalaman menarik

Posted:

Peserta konvoi tidak dapat lupa pengalaman menarik

Peserta konvoi tidak dapat lupa pengalaman menarik


Para peserta program Perkhemahan Bersama Media bergambar kenangan di Taman Alam Liar Lembah Jemaloi, Jelebu, baru-baru ini.


JELEBU 31 Mac - Peluang menyertai program Perkhemahan Bersama Media ke Taman Alam Liar Lembah Jemaloi di sini baru-baru ini adalah pengalaman yang tidak mungkin dapat dilupakan oleh lebih 50 orang pesertanya.

Perjalanan yang penuh dengan rintangan akhirnya berbaloi apabila tiba di lokasi perkhemahan. Pelbagai aktiviti telah dijalankan sehingga para peserta terlupa seketika mengenai dunia luar.

Bagi Norkiah Zainal dari Majlis Daerah Jelebu, walaupun program tersebut hanya diadakan selama dua hari satu malam, ia sangat menggembirakan.

"Sejak bekerja saya jarang mengikuti sebarang aktiviti perkhemahan. Saya amat gembira apabila diberi peluang untuk menyertai perkhemahan ini.

"Tempat ini sangat cantik dan masih mengekalkan keindahan alam semula jadi. Saya rasa amat sukar untuk menemui tempat yang indah seperti ini pada masa ini.

Sementara itu, Farah Izedah Safiai, 25, berharap program seperti itu akan diadakan lagi selepas ini.

"Saya seperti tidak percaya masih ada lagi kawasan yang cantik seperti ini di sini. Sebelum ini jika terdengar saja mengenai sesebuah kawasan perkhemahan, saya rasa ia tidaklah seindah seperti yang disangkakan.

"Tetapi saya amat terkejut apabila tiba di sini, pemandangannya begitu indah dan sungainya sangat bersih," katanya.

Siti Hajar Mat Hassan, 24, pula berkata, beliau tidak akan melupakan saat yang mendebarkan iaitu ketika menuju ke kawasan tapak perkhemahan.

Katanya, keadaan jalan yang dilalui sangat kecil hingga membuatkan perjalanan mereka terpaksa berhenti beberapa kali bagi memberi laluan kepada kenderaan dari laluan bertentangan.

"Sebaik tiba di sungai, perasaan takut akhirnya bertukar gembira apabila kenderaan yang saya naiki berjaya mengharungi sungai. Seperti tidak percaya apabila kenderaan itu bergerak di atas air sungai," katanya.

Noor Adznabila Mohd. Adlan, 20, sangat teruja apabila melakukan aktiviti water tubing.

Katanya, walaupun pernah melakukan aktiviti itu sebelum ini, keadaan di situ lebih mencabar.

"Kami terpaksa mengharungi air yang sangat deras dan menghadapi pelbagai rintangan seperti batu-batu besar di kawasan tersebut," ujarnya.

Rakannya, Siti Nabila Abu Bakar, 20, melahirkan rasa bangga apabila berpeluang mengalami sendiri pengalaman itu.

"Saya sangat sedih apabila terpaksa meninggalkan kawasan ini. Kenangan dan pengalaman yang diperoleh amat bermakna dan sukar dilupakan. Penglibatan pelbagai agensi juga membuatkan kami dapat mengenali mereka dan bertukar-tukar cerita.

"Jika diberi peluang untuk datang ke sini lagi, pastinya saya teringin untuk pergi ke Jeram Berungut dan melihat perkampungan Orang Asli," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

MPS perkenal aplikasi ‘mySMS’

Posted:

MPS perkenal aplikasi 'mySMS'

MPS perkenal aplikasi 'mySMS'

Oleh MOHAMMAD YASIR JAAFAR
utusanN9@utusan.com.my

SEREMBAN 31 Mac – Majlis Perbandaran Seremban (MPS) hari ini memperkenalkan aplikasi 'mySMS' bagi memudahkan warga bandar ini menyemak status cukai taksiran dan kompaun letak kereta.

Yang Dipertuanya, Datuk Abd. Halim Abd. Latif berkata, langkah itu selaras dengan dasar kerajaan di bawah Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam Bil. 3 Tahun 2008 yang menghendaki setiap agensi kerajaan menyediakan sistem penyampaian perkhidmatan yang mudah dicapai rakyat.

"Sistem interaktif ini disediakan khusus bagi pelanggan di sekitar bandar ini yang membolehkan mereka mendapatkan maklumat berkaitan secara pantas dan efisien pada bila-bila masa sahaja.

"Kewujudan perkhidmatan ini juga membolehkan pelanggan membuat sebarang aduan berkaitan MPS sekali gus menggantikan talian aduan 019-6550160 yang diguna pakai sebelum ini," katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.

Jelasnya lagi, pengguna hanya perlu memasukkan butir semakan maklumat atau aduan seterusnya mengirimkan ke nombor 15888.

"Di samping itu, pengguna juga boleh membuat permohonan borang berkaitan 36 jenis urusan yang berkaitan dengan MPS melalui perkhidmatan baru ini.

"Pelanggan tidak perlu lagi hadir ke pejabat MPS semata-mata untuk mendapatkan borang, sebaliknya hanya perlu memuat turun dari e-mel masing-masing menggunakan mySMS," ujarnya.

Tambah Abd. Halim, pelanggan juga boleh melayari laman web rasmi MPS iaitu www.mpsns.gov.my untuk menyemak kod borang permohonan perkhidmatan yang diperlukan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Utusan Online - Utara

Posted: 01 Apr 2011 03:21 AM PDT

Utusan Online - Utara


AIM bantu 20 keluarga miskin

Posted:

AIM bantu 20 keluarga miskin

AIM bantu 20 keluarga miskin

Oleh AZELI ALI
azeli.ali@utusan.com.my


L. Krishnan (kanan) menyampaikan sumbangan kepada 20 penerima pada program sumbangan AIM di Bukit Mertajam, Pulau Pinang, semalam.


BUKIT MERTAJAM 31 Mac - Nasib 20 keluarga miskin sekitar Perai, di sini bakal berubah apabila Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) menyalurkan bantuan pinjaman modal keseluruhan sebanyak RM60,000 bagi membolehkan golongan itu memulakan perniagaan.

Menerusi program anjuran bersama Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Perai itu, golongan tersebut akan dibimbing bagi memulakan perniagaan berskala kecil untuk meningkatkan pendapatan keluarga masing-masing.

Pengurus Cawangan AIM Bukit Mertajam, Tuan Norazlina Tuan Lah berkata, pihaknya mula menggerakkan operasi mendapatkan peserta sejak November 2010 sebelum menyelia latihan kepada mereka di bawah Pusat Srikandi Manis di Perai sejak Januari lalu.

''AIM telah memberi pelbagai bentuk latihan, termasuk cara memilih perniagaan, pengurusan kewangan, pengurusan personel, kaedah bayaran balik pinjaman serta kepimpinan dalam perniagaan.

''Antara perniagaan yang diceburi termasuklah menjual nasi lemak, kuih-muih, capati, kain dan makanan ringan selain perusahaan jahitan, kedai runcit serta andaman pengantin dengan modal sehingga RM3,000," katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis penyampaian sumbangan modal kepada peserta program tersebut yang disempurnakan oleh Pengerusi Barisan Nasional Parlimen Batu Kawan, Ng Siew Lai di sini hari ini.

Turut hadir Penyelaras DUN Perai, L. Krishnan.

Tambah Norazlina, semua peserta diminta membuat bayaran balik pinjaman dalam masa 50 minggu dan apabila berjaya, mereka boleh membuat pinjaman tambahan sehingga RM50,000 daripada AIM.

Sementara itu Krishnan berkata, semua peserta yang terpilih mesti memanfaatkan sepenuhnya peluang yang diberi memulakan perniagaan sekali gus mengubah nasib keluarga.

''Peserta mesti menggunakan gunakan dana yang diberikan oleh AIM ini sebaik mungkin untuk mengembangkan perniagaan serta mencari peluang bagi menambahkan pendapatan.

''Pihak AIM akan memantau perjalanan peserta melalui mesyuarat mingguan agar tidak timbul sebarang masalah dan setiap peserta digalakkan untuk membantu antara satu sama lain," ujarnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada laporan pecah rumah ketika banjir - Tajudin

Posted:

Tiada laporan pecah rumah ketika banjir - Tajudin

Tiada laporan pecah rumah ketika banjir - Tajudin


Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Lailatul Shahreen Akashah Khalil (tengah) berkenan memberi gula-gula kepada kanak-kanak yang mendiami Pusat Pemindahan Bencana Banjir di Sekolah Kebangsaan Panggau, Kangar, semalam.


KANGAR 31 Mac - Polis tidak menerima sebarang aduan berhubung kes pecah rumah yang melibatkan mangsa banjir sejak bencana itu melanda Perlis kelmarin.

Ketua Polis Negeri, Datuk Tajudin Md. Isa memberitahu, pihaknya sentiasa memantau perkembangan banjir di negeri ini, termasuk mengadakan kawalan ke kawasan rumah penduduk yang terlibat dalam bencana tersebut.

"Sejak banjir tiga hari lalu (kelmarin), polis sentiasa meningkatkan kawalan bagi mengelakkan pihak tertentu mengambil kesempatan ke atas mangsa banjir, terutama ketika mereka meninggalkan rumah kerana berpindah ke pusat pemindahan," kata beliau.

Beliau berkata demikian ketika mengiringi lawatan Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail dan Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Lailatul Shahreen Akashah Khalil ke pusat-pusat pemindahan banjir di sini hari ini.

Sementara itu, kata beliau, cuti kesemua anggota polis di negeri ini dibekukan sementara sejak banjir melanda Perlis kelmarin.

"Semua anggota dikerahkan berjaga-jaga menghadapi banjir sehingga keadaan pulih seperti biasa," tambah beliau.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tourism Malaysia rai media Perak

Posted:

Tourism Malaysia rai media Perak

Tourism Malaysia rai media Perak

IPOH 31 Mac - Kira-kira 100 warga media cetak dan elektronik serta penggiat industri pelancongan tempatan diraikan oleh Tourism Malaysia Negeri Perak dalam satu majlis ramah mesra di Hotel Heritage di Ipoh, kelmarin.

Majlis yang bertujuan mendekatkan pihak Tourism Malaysia negeri dengan media dan penggiat industri pelancongan di negeri itu turut diadakan bagi memperkenalkan Pengarah Tourism Malaysia yang baru, Norshamshida Abdul Rahman.

Norshamshida dalam ucapannya berkata, jalinan rapat antara Tourism Malaysia dengan pihak media memudahkan segala urusan yang melibatkan kedua-dua belah pihak.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Harian Metro: Setempat

Posted: 01 Apr 2011 03:16 AM PDT

Harian Metro: Setempat


Bunga RM20 pancing GR0

Posted: 31 Mar 2011 01:15 PM PDT

PETALING JAYA: Hanya dengan membeli kalungan bunga berharga RM20, pelanggan sebuah kelab malam di Sunway Mentari, di sini, layak memilih seorang pelayan pelanggan (GRO) disukai yang akan melayan mereka, malah boleh melakukan seks jika menerima bayaran tambahan.

Wanita terbabit pula beratur dan menunggu giliran untuk beraksi ghairah menari di atas pentas.


Jika ada GRO yang menepati cita rasa pelanggan, mereka perlu pergi kepada wanita terbabit dan menyerahkan kalungan bunga.

Sekiranya wanita itu menerima bunga berkenaan dan bersetuju mengikut pelanggan terbabit, terpulang kepada pelanggan itu sama ada untuk mendapatkan khidmat tambahan termasuk mengadakan hubungan seks dengan syarat memberi bayaran tambahan.


Kelab terbabit juga dipercayai menjadi sarang popular sindiket pelacuran wanita warga asing dari China, Vietnam, Myanmar dan Thailand, malah turut memperdagangkan gadis bawah umur.


Kebanyakan wanita warga asing itu yang masuk ke negara ini menggunakan pasport dan visa lawatan sementara dipercayai turut bekerja sambilan sebagai GRO di kelab karaoke itu. Bagaimanapun, kegiatan itu dihidu pihak berkuasa, apabila Unit Cawangan Kongsi Gelap, Maksiat dan Perjudian (D7) Bukit Aman melakukan serbuan mengejut ke premis terbabit malam kelmarin.

Serbuan yang dilakukan kira-kira jam 12.10 tengah malam itu menahan 18 wanita warga asing terdiri daripada lapan rakyat China, Vietnam (lapan) dan masing-masing Myanmar dan Thailand.


Ketua Unit D7 Bukit Aman, Asisten Superintendan, Shahrul Nizam Jaafar, berkata serbuan dilakukan pihaknya selepas menerima maklumat kelab malam itu mengambil khidmat pekerja warga asing yang menyalahgunakan pas lawatan sosial.

Menurutnya, seramai 10 anggota D7 Bukit Aman dibantu 10 anggota narkotik Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor menyerbu kelab terbabit dan hasil pemeriksaan menahan 18 wanita GRO warga asing.


"Kami juga menahan seorang gadis bawah umur dari Vietnam yang akan disiasat mengikut Akta Anti Pemedagangan Orang 2007.


"Kelab malam terbabit turut menjual kalungan bunga berharga RM20 bertujuan untuk memilih GRO yang diingini pelanggan," katanya pada sidang media selepas operasi berkenaan.


Shahrul Nizam berkata, wanita terbabit menerima bayaran mengikut tip dan jika pandai melayan lebih banyak wang akan diterima mereka.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Ditipu kekasih siber sengkek

Posted: 31 Mar 2011 01:13 PM PDT

KUALA LUMPUR: Demi cinta dan sayang kepada kekasih hati yang baru dikenali melalui laman sembang, seorang wanita berusia 37 tahun berputih mata selepas kerugian lebih RM30,000 apabila diperdaya lelaki terbabit kononnya mengalami kesempitan wang.

Tanpa menyedari ia helah teman lelakinya yang dipercayai warga Afrika, mangsa mempercayainya lalu memberinya wang.


Menurut sumber, mangsa yang bekerja sebagai pembantu tadbir itu mengenali lelaki terbabit melalui laman sembang tidak sampai sebulan, namun dia terpedaya dengan rayuan dan rintihan lelaki terbabit kononnya kesusahan.

"Mangsa mendakwa ketika bersembang dengan teman lelakinya yang dikenali sebagai Dennis di Internet, lelaki itu menyatakan hasrat untuk meminjam wang.


"Pada mulanya, mangsa pelik dengan permintaan teman lelakinya itu, namun selepas lelaki terbabit menyatakan berada dalam kesusahan, mangsa akur dengan permintaan itu," katanya.


Menurutnya, mangsa tidak mengesyaki sesuatu kerana teman lelakinya masih berhubung dengannya selepas menerima RM1,000 yang dimasukkan ke dalam akaunnya.

"Mangsa kemudian menerima panggilan seorang lelaki yang memperkenalkan dirinya sebagai Dr Frank kononnya rakan perniagaan teman lelakinya itu dan mengucapkan terima kasih.


"Dalam perbualan itu, lelaki terbabit mendakwa teman lelakinya mahu mengirimkan wang AS$ 2.5 juta (RM7.5 juta) dan beberapa botol kimia untuk mencuci wang," katanya.

Namun, kegembiraan wanita itu bertahan sementara waktu apabila teman lelakinya gagal dihubungi, malah wang yang dijanjikan itu tidak kunjung tiba.


Berikutan itu, mangsa membuat laporan polis Isnin lalu.


Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Izany Abdul Ghany ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan dan memberitahu siasatan lanjut dilakukan.


Menurutnya, kes itu disiasat mengikut Seksyen 402 Kanun Keseksaan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Berita Harian: Wilayah

Posted: 01 Apr 2011 02:23 AM PDT

Berita Harian: Wilayah


Johor: Peluang kedua

Posted: 31 Mar 2011 01:02 PM PDT

Wilayah

 DUA  tahanan  mengikuti program parol  bekerja  di ladang ternakan lembu.

DUA tahanan mengikuti program parol bekerja di ladang ternakan lembu.

Program parol bantu disiplinkan tahanan sebelum dibebas

KLUANG: Walaupun kini terpaksa bangun seawal jam 5.30 pagi untuk memulakan hari kerja yang agak membebankan, namun tahanan yang berpeluang mengikuti program parol di sini, bersyukur kerana pelaksanaan sistem itu membantu mendisiplinkan mereka.

Orang yang diparol selepas 17 tahun menjalani hukuman penjara kerana kesalahan dadah, Wai Kiong, 53, berkata program yang diikuti sejak empat bulan lalu itu mempunyai peraturan agak ketat, namun beliau menerima cabaran itu kerana bertekad untuk berubah sepenuhnya. Katanya, beliau berharap baki lagi sembilan bulan untuk dihabiskan dalam program berkenaan dapat dicapai tanpa sebarang halangan sebelum memulakan kehidupan baru bersama isteri dan anak perempuannya yang kini berada di Ipoh, Perak.

"Saya amat merindui mereka dan berharap dapat bertemu dengan keluarga, walaupun kini sudah terputus hubungan sejak lebih setahun lalu. Untuk itu, saya berjanji pada diri sendiri tidak akan kembali kepada perbuatan lama lagi (menagih dadah).

"Selama terbabit dengan dadah, saya sudah keluar masuk penjara sebanyak lima kali, kira-kira 17 tahun jumlahnya. Saya menghargai kesabaran serta keikhlasan pihak parol menjaga kami dengan baik sepanjang program ini," katanya yang mengakui mula mengambil dadah seawal usia 11 tahun.

Beliau ditemui Berita Harian ketika menjalani parol secara bekerja di sebuah ladang ternakan lembu di sini. Antara lain rutin hariannya mereka termasuk mandi, memberi makan serta memastikan kawasan ternakan terbabit berada dalam keadaan baik. Di ladang itu, kedua-duanya diamanah bersama enam lagi pekerja untuk menguruskan lebih 200 lembu tenusu setiap hari.
Meskipun tidak lagi berada dalam penjara, namun menerusi program parol yang sedang dijalani, mereka tetap diawasi pegawai parol menerusi lawatan ke kediaman dan tempat kerja, selain diberi kaunseling dan menjalani ujian kencing secara mengejut bagi mengelak kembali terbabit dengan pengambilan dadah.

Orang yang diparol, Kim Heng, 53, berkata pengalaman bergelumang dengan dadah selama 11 tahun sejak berusia 25 tahun nyata memberi kesan mendalam terhadap dirinya.

"Seluruh hidup saya mungkin sudah musnah akibat dadah, namun saya bersyukur kerana dengan mengikuti program parol menjadikan kehidupan saya semakin pulih dengan bantuan dan bimbingan kakitangan parol yang sentiasa membantu ketika diperlukan.

"Saya hanya mampu berdoa supaya kehidupan saya selepas ini lebih terjamin apabila bebas sepenuhnya nanti dan berharap tidak akan terjebak lagi dengan najis dadah kerana ia bukan saja merosakkan diri, malah boleh membunuh," katanya yang gembira mempunyai majikan yang baik hati.

Penolong Pegawai Parol Daerah Kluang, Ibrahim Abdul Rahman, berkata dua lelaki terbabit adalah antara 16 tahanan yang diberi peluang menjalani parol di seluruh Johor sejak awal tahun ini sehingga 29 Mac lalu, dalam usaha menyesuaikan diri mereka untuk kembali ke pangkuan masyarakat selepas menamatkan hukuman kelak.

Beliau berkata, masyarakat tidak harus sesekali memandang rendah terhadap tahanan parol yang kini menjalani kehidupan di kalangan mereka, sebaliknya memberikan mereka peluang menjalani kehidupan biasa.

"Dalam menjayakan parol, kita tidak dapat lari daripada berdepan dengan persepsi masyarakat yang menghakimi pesalah terbabit meskipun hakikatnya mereka sudah insaf terhadap kesalahan yang dilakukan serta ingin kembali ke pangkuan masyarakat.

"Penolakan ini juga menyebabkan kebanyakan bekas tahanan kembali melakukan kesalahan lampau kerana tekanan daripada masyarakat yang sukar menerima kehadiran mereka," katanya.


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Sentral: Simpang maut

Posted: 31 Mar 2011 01:01 PM PDT

Wilayah

SIMPANG empat kawasan perumahan dekat Jalan Ayer Molek-Jasin sentiasa sibuk.

SIMPANG empat kawasan perumahan dekat Jalan Ayer Molek-Jasin sentiasa sibuk.

Laluan masuk taman perumahan tiada lampu isyarat

MELAKA: Penduduk di Rumah Awam Ayer Molek dan Taman Desa Molek dekat sini, berdepan risiko kemalangan setiap hari kerana persimpangan masuk ke taman itu sering sibuk dengan kenderaan tanpa kemudahan lampu isyarat.

Keadaan bertambah bahaya apabila laluan itu dilalui semua jenis kenderaan berat termasuk lori yang menghala ke Jalan Ayer Molek-Jasin, tidak jauh dari simpang berkenaan. Penduduk, Zaleha Abdul Rahman, 50, berkata lampu isyarat perlu dipasang segera di persimpangan berkenaan bagi mengurangkan kemalangan yang didakwa berlaku hampir setiap hari.

Beliau berkata, jalan yang lurus itu menyebabkan pemandu sering memandu laju hingga menyebabkan kemalangan, khususnya membabitkan motosikal, basikal dan pejalan kaki.

"Disebabkan kemalangan kerap berlaku dan ada menyebabkan kematian, penduduk tempatan menyifatkannya sebagai simpang maut.

"Kami bimbang akan berlaku lebih banyak kemalangan, sebab itu lampu isyarat wajar dipasang di situ," katanya ketika ditemui di sini.
Tinjauan Sentral mendapati simpang yang turut menjadi laluan pintas bagi kebanyakan pengguna sentiasa sibuk apabila kawasan itu mempunyai beberapa rumah kedai, gerai makanan dan stesen minyak.

Kesesakan bertambah teruk pada waktu puncak, lebih-lebih lagi ketika ibu bapa menghantar dan mengambil anak di Sekolah Kebangsaan (SK) Ayer Molek, selain segelintir pengguna jalan raya yang meletakkan kenderaan mereka sesuka hati di bahu jalan tanpa mematuhi peraturan lalu lintas.

Rasidah Mohd Seh, 49, berkata pemasangan lampu isyarat di simpang empat taman berkenaan akan mengurangkan kemalangan yang kerap berlaku.

"Jika ingin ke arah bertentangan dari persimpangan stesen minyak, saya perlu berhati-hati kerana pengguna dari laluan utama gemar memandu laju tanpa memikirkan bahaya.

"Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) tidak boleh membiarkan hal ini berterusan. Lampu isyarat perlu disediakan sebelum berlaku kemalangan maut di persimpangan terbabit," katanya.

Norrohida Mohd Eros, 44, berkata, kemalangan biasanya berlaku setiap bulan kerana persimpangan itu tiada lampu isyarat.

Katanya, pihak berkuasa perlu memasang lampu isyarat di simpang empat itu kerana bilangan kenderaan yang menggunakan laluan itu bertambah dari semasa ke semasa.


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Harian Metro: BeritaUtama

Posted: 01 Apr 2011 01:33 AM PDT

Harian Metro: BeritaUtama


Tiga bulan berhujah

Posted: 31 Mar 2011 01:55 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]SHAH ALAM: Kes pembunuhan kejam jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga individu lain yang menggemparkan negara tahun lalu akan mula dibicarakan selama tiga bulan di Mahkamah Tinggi, di sini, mulai 4 Julai depan.

Malek Noor rebah

Posted: 31 Mar 2011 01:54 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]IPOH: Bekas jaguh bina badan negara, Datuk Malek Noor, 56, yang ‘tumbang’ akibat serangan jantung malam kelmarin, dipercayai ada kaitan dengan buah durian kampung yang dimakan bersama rombongan rakan atlet lain.

The Malaysian Insider :: Bahasa

Posted: 01 Apr 2011 01:03 AM PDT

The Malaysian Insider :: Bahasa


DAP mahu Bung Moktar dan pegawai SPRM dipecat

Posted: 01 Apr 2011 12:11 AM PDT

KUALA LUMPUR, 1 April — Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng menggesa Barisan Nasional (BN) memecat Datuk Bung Moktar Radin berhubung komen  'tidak senonoh' dengan menuduh Ahli Parlimen Kinabatangan itu melihat wanita hanya sebagai objek seks.

Lim juga berkata Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) perlu memecat pegawainya Mohd Ashraf Mohd Yunus yang menonton bahan lucah selepas menyiasat Teoh Beng Hock pada malam sebelum pembantu setiausaha DAP itu ditemui mati dua tahun lalu.

"Bagaimana Malaysia boleh maju ke hadapan dalam soal kesamaan jantina jika individu seperti Bung Moktar secara berterusan mengatakan menyukai wanita dengan berulang kali? Ini adalah kelakuan seorang lelaki yang melihat wanita sebagai objek seks," kata Lim.

Ahli Parlimen Bagan itu berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak perlu buktikan beliau tidak bersetuju dengan kenyataan Bung Moktar di Parlimen Isnin lalu apabila mengatakan pemanduan golongan wanita kebanyakannya amat berbahaya dan sekali gus boleh mengundang kemalangan.

Beliau juga menggesa Najib memecat Bung Moktar yang juga ahli Majlis Tertinggi Umno.

"Masa sudah tiba untuk ahli Parlimen seperti Bung Moktar dipecat dari BN untuk membuktikan konsep 1 Malaysia Najib termasuk menghormati wanita," kata Lim.

Ketua Menteri Pulang Pinang itu berkata Bung Moktar telah membuat satu kenyataan berbaur lucah sebelum 2007 apabila mengatakan Ahli Parlimen Batu Gajah Fong Po Kuan "bocor" setiap bulan.

Bung Moktar bagaimanapun memohon maaf kepada wakil rakyat DAP itu.

Lim juga berkata bahawa "penagih seks" seperti Mohd Ashraf harus dipecat kerana gagal dalam tugas asasnya untuk memerhatikan Teoh.

"SPRM perlu pecat Ashraf bukan kerana Ashraf menonton pornografi menerusi komputernya di pejabat SPRM pada 16 Julai 2009 tetapi kerana gagal menjalankan tugas asasnya iaitu memerhatikan Teoh Beng Hock," katanya.

Beliau berkata, menonton pornografi bukan satu alasan untuk memecat Ashraf tetapi penolong pegawai SPRM Selangor itu harus dipecat kerana tidak memerhatikan Teoh, yang ditemui mati beberapa jam kemudian.

Semalam Suruhanjaya Diraja Siasatan (RCI) kematian Teoh berkata, pegawai SPRM itu menonton pornografi selepas mengambil kenyataan bekas setiausaha politik Exco Selangor Ean Yong Hian Wah.

Mayat Teoh beberapa jam selepas memberi kenyataan di pejabat SPRM yang terletak di tingkat 14 bangunan itu.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Interlok: ‘Biar saya jadi penonton sahaja’, kata wakil kaum India

Posted: 31 Mar 2011 11:47 PM PDT

KUALA LUMPUR, 1 April — Bekas anggota panel bebas mengkaji pindaan Interlok, Uthaya Sankar SB yang sebelum ini menyifatkan novel kontroversial itu belum cukup murni walaupun sedang melalui kerja-kerja 'pemurnian' hari ini berkata, "kali ini biar saya menjadi penonton sahaja."

Penulis bebas itu berkata beliau telah menyempurnakan tugas dan tanggungjawab yang diberikan kepadanya selaku salah seorang anggota panel bebas itu, yang kini sudah pun dibubarkan.

Pandangan itu dikeluarkan ketika wakil masyarakat Cina pula menyuarakan pandangan agar novel itu digugurkan daripada digunakan di sekolah.

Jumaat lalu, Uthaya Sankar berkata, pendirian wakil kaum India sejak dilantik ke dalam panel tersebut adalah tetap dan dan tidak berubah iaitu jika segala pindaan yang diperakukan tidak dilakukan sepenuhnya, maka buku itu perlu dikeluarkan daripada dijadikan teks Komsas.

"Malah, sehingga kini, pendirian wakil kaum India adalah sama. Malangnya, seperti diketahui umum, pada 16 Mac 2011, pihak tertentu sudah bersetuju untuk menarik balik senarai yang mereka kemukakan dan ada kaitan dengan sensitiviti kaum Melayu dan kaum Cina.

"Maka, wakil kaum India tidak dapat bertegas mempertahankan saranan pindaan itu kerana sudah ditarik balik oleh pihak yang mengemukakan cadangan itu," katanya sambil menambah, beliau berpandangan bahawa selagi ia tidak murni selengkapnya, ia tidak wajar digunakan.

"Kita tidak boleh perjuangkan kaum lain dalam panel bebas itu, ini sangat jelas," katanya dengan merujuk kepada terma rujukan.

Uthaya Sankar turut menjelaskan mengenai terma rujukan yang digunakan panel bebas sepanjang melaksanakan tugas yang diamanahkan oleh Menteri Pelajaran.

"Begitu juga dengan cadangan pindaan yang diperakukan panel bebas secara konsensus pada 4 Mac 2011," katanya.

Dalam kenyataan dikeluarkan hari ini, Uthaya Sankar yang juga Presiden Kumpulan Sasterawan Kavyan berkata:

"Beberapa wakil media menghubungi saya untuk meminta komen mengenai tindakan pihak tertentu yang masih meneruskan usaha mendesak supaya novel Interlok edisi murid ditarik balik sepenuhnya daripada dijadikan teks Komsas tingkatan lima."

Penulis bebas itu merupakan salah seorang daripada tiga wakil kaum India yang menganggotai panel bebas bagi mengkaji pindaan-pindaan yang perlu ekoran bantahan sejak awal tahun ini.

Panel bebas itu hasil mesyuarat akhirnya pada 4 Mac lalu telah mengesyorkan kepada Kementerian Pelajaran sebanyak 106 pindana termasuk 19 perkara yang sensitif.

"Dalam hal ini, perlu ditekankan bahawa ketiga-tiga wakil kaum India dalam panel bebas sudah melaksanakan tugas sebagaimana diamanahkan oleh Menteri Pelajaran yang melantik kami bertiga menganggotai panel berkenaan.

"Sekiranya masih ada apa-apa kekurangan, maka bukan salah wakil kaum India," katanya Uthaya Sankar.

Kata Uthaya Sankar, beliau sebenarnya pernah menyatakan sebelum ini bahawa mereka bertiga tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa reaksi masyarakat sekiranya kesemua pindaan yang diperakukan panel bebas pada 4 Mac 2011 gagal dilaksanakan atas apa alasan sekali pun.

"Saya juga diberitahu bahawa pihak tertentu menggunakan bahan-bahan dari blog saya untuk tujuan mendesak novel Interlok edisi murid ditarik balik. Dalam hal ini juga saya tidak boleh dipersalahkan atau dipertanggungjawabkan.

"Blog saya terbuka kepada umum dan boleh diakses atas pilihan sendiri kerana dilabel sebagai "kandungan dewasa". Bahan-bahan di blog saya boleh disebarkan kepada orang lain asalkan sumbernya dinyatakan," katanya lagi.

Malah kata Uthaya Sankar beliau juga dimaklumkan bahawa beberapa badan bukan kerajaan mewakili kaum Cina sudah mula "bersuara" – walaupun agak lewat bagi melahirkan kekecewaan dan kemarahan mereka terhadap gambaran kaum itu dalam novel berkenaan.

"Perkara ini sebenarnya sudah saya jangkakan, khususnya apabila menghadiri Forum Interlok: Antara Kesusasteraan, Pendidikan dan Hubungan Kaum di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur & Selangor, Kuala Lumpur pada 23 Mac (lalu).

"Kali ini, biar saya menjadi penonton sahaja," katanya lagi.

Novel itu dihasilkan oleh Sasterawan Negara Datuk Abdullah Hussain akhir 1960-an.

Pada 24 Mac lalu, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin memberitahu Parlimen bahawa kerajaan bersetuju dengan dapatan Panel Bebas Mengkaji Pindaan Novel Interlok yang mendapati hanya 19 perkara daripada 106 bentuk cadangan pindaan boleh dianggap menyentuh sensitiviti masyarakat India.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, panel bebas itu berpendapat baki 87 perkara lagi adalah tidak berkaitan dengan isu pokok termasuk cadangan supaya nama penulis dipaparkan pada kulit hadapan novel dan ejaan "tali" dipinda kepada "taali".

Interlok, edisi asal diterbitkan kali pertama pada 1971 dan kemudian diulang cetak dua tahun kemudian dengan diperbaiki dan edisi kedua diterbitkan pada 1996.

Edisi Murid diterbitkan pertama kali pada 2010 berikutan novel ini telah dipilih oleh Jawatankuasa Penilai Teks Sastera Kementerian Pelajaran sebagai Novel Komponen mata pelajaran Bahasa Malaysia untuk Tingkatan Lima mulai tahun ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Berita Harian: Nasional

Posted: 31 Mar 2011 11:57 PM PDT

Berita Harian: Nasional


Keputusan isu Interlok muktamad

Posted: 31 Mar 2011 03:01 PM PDT

Nasional

pix_gal0
Kerajaan tak tunduk desakan, anggap mainan politik kotor pembangkang: TPM

PAGOH: Kerajaan sudah membuat keputusan muktamad berhubung isu novel Interlok dan tidak akan tunduk terhadap tekanan mana-mana pihak, tegas Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri menyifatkan desakan terbaru berhubung isu novel Interlok kini adalah mainan politik parti pembangkang yang berselindung di sebalik pertubuhan bukan kerajaan (NGO). "Isu ini sudah selesai. Saya tidak akan tunduk kepada mana-mana pihak yang mendesak, sama ada ia dipinda atau ditarik balik, saya tidak akan kompromi.

"Ini sudah jadi keputusan kerajaan yang sudah diumumkan dalam Parlimen dan sudah disahkan. Kita berpegang kepada penyelesaian isu ini dan tidak mahu ia terus dipolitikkan, " katanya kepada pemberita selepas menyampaikan agihan bantuan wang ihsan kepada mangsa banjir yang melanda sekitar daerah Muar pada awal Februari lalu di Kompleks Sukan Pagoh, semalam.

Muhyiddin berkata, isu Interlok kini sengaja ditimbulkan semula pembangkang di sebalik NGO terbabit, sebagai strategi menghidupkan isu berkenaan bagi menyemarak rasa benci kaum tertentu kepada kerajaan.

Timbalan Perdana Menteri berkata, pembangkang mempolitikkan isu novel terbabit sebagai alat untuk meraih sokongan politik kerana menyedari kempen pilihan raya negeri Sarawak yang bakal diadakan.
"Mereka melihat kepada pilihan raya Sarawak dan isu ini bertujuan meraih sokongan politik secara memperalatkan Interlok. Saya sudah tahu muslihat mereka.

"Bagi saya, ini sikap tidak bertanggungjawab, berniat jahat dan bukan soal nak redakan keadaan, sebaliknya bagi mereka kalau tak selesai lagi bagus supaya terus semarakkan rasa benci kepada kerajaan," katanya.

Beliau berkata, menyedari hakikat itu, kerajaan tidak akan tunduk, sebaliknya proses pembelajaran akan berjalan seperti biasa dengan proses penambahbaikkan yang akan dibuat.

Komen Anda

Terima kasih diatas penyertaan anda. Berita Harian berhak untuk tidak memaparkan sebarang komen yang menyentuh isu-isu sensitif dan yang berbentuk iklan komersil. Alamat IP anda akan direkodkan dan mungkin digunakan untuk menghalang penghantaran komen seterusnya jika melanggar peraturan yang ditetapkan.

Senarai komen

dakka kapungk

rakyat sarawak tidak mudah goyah dengan isu murahan.. tp kami inginkan jurang pembangunan atau kemajuan antara semenanjung dan sarawak dirapatkan dengan segera untuk mengelakkan rakyat sarawak hilang kepercayaan terhadap kerajaan.

Ross

Sokong TPM. Banyak lagi isu penting yang boleh dibahaskan. Jangan terlalu emosi.

sabar

Belajar bukan untuk mengeritik semata-mata dan berpolitik cuba belajar menjadi orang yang mahu belajar apa ertinya ilmu untuk diri sendiri dan yang berada dalam lingkungan yang luas

mizz_jaydee

deme ni bkn baca pn novel tu. dgr ckp org je pas2 kutuk, bangkang, protes. baca la dulu buku tu.... apa kata ramai2 g cari buku tu & belajar sama2 dgn bebudak ting 5. haaaa... pas2 sama2 ambil exam. tgk result exam & tau sapa yg bangang.!!!!!

Hamzah Abd Hamid

Cukuplah dengan desakkan mereka yang tidak mahu menghormati keputusan dan tolak ansur yang telah diberi oleh kerajaan, Inilah dikatakan sudah diberi betis hendak peha. Kerajaan perlu bertindak tegas dengan perkara ini dan menghentikan isu ini terus dipolitikan oleh pihak-pihak tertentu yang tidak bertanggung jawab. Kalau isu ini terus dilayan, ini akan membuang masa banyak pihak dan sekiranya pihak kerajaan masih mahu bertolak ansur dengan pihak-pihak ini, saya yakin satu pihak lagi akan merasa mual dengan tolak kerajaan. Cukuplah!

nor asmah binti mohd yusof

Syukurlah segala terkesumat diungkai dengan bijaksana.Novel ini menjadi mangsa kepada kesombongan mereka yang tidak kenal erti perpaduan sebenarnya.Jadikanlan ia sebagai panduan dihari muka.Sebenarnya novel ini dikarang oleh insan yang luarbiasa.Ego, sombong dan mainan politik dijadikan alat untuk menjatuhkan martabatnya.Fikir-fikirkanlah.


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Pencapaian GTP luar biasa

Posted: 31 Mar 2011 02:52 PM PDT

Nasional

2 ahli IPR puji keupayaan kerajaan capai sasaran besar ditetapkan

PUTRAJAYA: Dua ahli Jawatankuasa Penilaian Prestasi Antarabangsa (IPR) menganggap Program Transformasi Kerajaan (GTP) sebagai pencapaian luar biasa walaupun baru setahun dilaksanakan.

Presiden Fairfax Group yang juga Pengasas Bersama Kumpulan Transparency International, Michael Hershman, turut memuji keupayaan kerajaan mencapai sasaran besar yang ditetapkan. "Saya tidak menganggap ini adalah transformasi kerajaan, sebaliknya ia sesuatu yang lebih besar iaitu transformasi Malaysia yang menjadikan rakyat sebagai keutamaan. Bukan mudah untuk mencapai sasaran sebesar ini dalam tempoh sebegitu singkat.

"Melihat kepada hasil GTP, saya memberikan 'A' kepada pencapaian program ini dalam tempoh setahun pertama ini," katanya kepada pemberita di sini, kelmarin.

Bagaimanapun, kata beliau, masih banyak yang perlu dilaksanakan dan semua pihak perlu ada kesungguhan untuk memastikan pencapaian memberangsangkan itu dapat dihasilkan secara berterusan.

"Jangan cepat berpuas hati dengan pencapaian hari ini, sebaliknya Malaysia perlu bekerja lebih keras untuk mencapai sasaran yang sudah ditetapkan dan menjadikan program ini sebagai model yang dapat diikuti oleh negara lain," katanya.
Pujian sama turut disuarakan Perwakilan Residen Tabung Mata Wang Antarabangsa (IMF) Singapura, Dr Ravi Balakrishnan, yang menegaskan Malaysia berada di landasan yang betul untuk mencapai status negara maju menjelang 2020.

Bagaimanapun, katanya, bagi mengekalkan prestasi baik yang ditunjukkan program itu adalah cabaran terbesar yang perlu dihadapi oleh negara.

"Fokus dalam menangani kumpulan miskin tegar dan pelbagai program pembasmian kemiskinan adalah sesuatu yang harus dipuji kerana keutamaan kerajaan adalah kepada rakyat.

"Hasil yang ditunjukkan dalam tahun pertama pelaksanaan GTP adalah petanda memberangsangkan bagi tahun-tahun akan datang untuk Malaysia," katanya.


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kosmo Online - Rencana Utama

Posted: 31 Mar 2011 11:45 PM PDT

Kosmo Online - Rencana Utama


Muzik selamatkan remaja Mexico

Posted:

Muzik selamatkan remaja Mexico

Muzik selamatkan remaja Mexico

Oleh IZYAN LIYANA MOHD. DARIF
izyanliyana.darif@kosmo.com.myMEXICO antara negara yang berhadapan dengan kes-kes jenayah yang kritikal. Setiap hari sekumpulan penagih tegar didapati sanggup membunuh puluhan orang awam yang tidak berdosa. Pergaduhan dan kegiatan gengsterisme pula semakin menjadi-jadi sehingga tidak menampakkan kesudahan.

Namun, situasi tegang berkenaan sama sekali tidak menakutkan Alma Rosa Gonzalez yang merupakan salah seorang bekas penagih heroin. Dia sedar, barangkali sudah terlambat untuk menyedarkan kumpulan gengster dan penagih dadah tetapi, dia masih ada peluang menyelamat kanak-kanak di sekitar Mexico yang mempunyai kira-kira 1.5 juta penduduk.

Enggan membiarkan kanak-kanak yang masih bersifat naif itu mengikuti jejak bapa mereka bergelumang dengan dadah dan senjata api, maka Gonzalez mengambil inisiatif mengubah hidup di sana yang lebih positif iaitu menerusi bermain alat muzik biola dan trompet. Dia menganjurkan program orkestra belia Gonzalez.

Program yang diinspirasi daripada rangkaian orkestra popular Venezuela yang dikenali sebagai El Sistema itu membantu anak-anak muda miskin mengubah nasib menerusi muzik.

Meskipun serba kekurangan dari segi kewangan Gonzalez tetap berusaha menyediakan sebuah kelas buat pelajarnya yang terdiri daripada kanak-kanak yang berasal daripada keluarga miskin. Kelas itu dibina di atas tapak longgokan sampah sarap. Kawasan sekitarnya dikelilingi jalan raya tidak berturap dan dipenuhi rumah-rumah terbengkalai yang didiami kumpulan gengster Mexican Blood.

Setakat ini program orkestra Gonzalez tersebut telah berjaya membantu lebih 400 kanak-kanak di bandar Ciudad Juarez. Lebih membanggakan, kejayaan demi kejayaan masih terus dikecapi meskipun pada satu tahap mereka pernah diancam, dirompak dan para pelajar pula terpaksa meninggalkan kelas apabila ibu bapa mereka diculik.

"Keganasan amat teruk di sini. Mereka membunuh orang seperti membunuh anjing," jelas Angelica Palacios, ibu tunggal kepada Jose Angel, 10, yang mempelajari biola di sekolah tersebut.

"Bagi Jose biola adalah segala-galanya padahal, pada mulanya dia enggan membawa alat muzik itu bersamanya," tutur Palacios.

Sejak tiga tahun lalu, dianggarkan lebih 7,200 orang mati angkara keganasan dadah di Ciudad Juarez, salah satu kota di Mexico yang serba kekurangan dari segi taman permainan, sekolah dan pengangkutan awam.

Walaupun awal tahun lalu, beberapa pihak sudah mengatur strategi untuk membanteras masalah dadah tetapi jawapannya masih gagal. Seramai 10,000 tentera di Ciudad Juarez setakat ini juga gagal membendung masalah dadah dan keganasan.

Menurut salah seorang pekerja sosial, bandar yang dikelilingi padang pasir dan timbunan sampah sarap itu tidak menjanjikan masa depan yang cerah. Para pekerja kilang pembuatan barangan untuk pasaran Amerika Syarikat (AS) dibayar upah yang rendah kesan faktor keganasan yang melanda.


PELAJAR Gonzalez membuat persembahan di sebuah gereja sempena sambutan Krismas Disember tahun lalu.


Sehubungan itu Presiden Mexico, Felipe Calderon melancarkan program untuk membina semula bangunan sekolah di bandar, taman dan hospital apabila mendapati anak-anak muda semakin serasi dengan keganasan.

Kerajaan persekutuan kini membantu mengumpul dana untuk program orkestra Gonzalez walaupun selama beberapa tahun Gonzalez terpaksa bergantung kepada sumbangan amal pelbagai pihak. Program orkestra tersebut akan dijalankan dalam beberapa siri di sekolah dan pusat komuniti.

Jelas Gonzalez yang menagih sejak usia 14 tahun, dia terdorong untuk mewujudkan orkestra apabila mendapati tiada inisiatif atau program yang dilakukan bagi membantu meningkatkan taraf hidup kanak-kanak di bandar itu.

Kebanyakan kumpulan amal lebih cenderung kepada matlamat untuk memujuk golongan remaja meninggalkan kumpulan gengster dan pergi mencari kerja untuk mendapatkan kehidupan yang lebih baik.

Namun kini, Gonzalez yang pernah bekerja di gereja dan begitu mencintai muzik mampu tersenyum. Dia melahirkan kesyukuran apabila 70 kanak-kanak dari kelasnya telah mengambil bahagian dalam konsert Krismas di gereja tempatan pada 19 Disember tahun lalu. Mereka memukau para tetamu dengan bermain muzik Bach, Handel dan Mozart.

Sementara itu, separuh daripada pelajarnya sudahpun melanjutkan pengajian dalam bidang muzik di bandar Mexico. Gonzales berharap pada suatu hari nanti segelintir daripada kanak-kanak berkenaan bermain untuk Orkestra Simfoni Kebangsaan Mexico iaitu salah sebuah kumpulan orkestra yang tertua di negara itu.

"Saya ingin melihat suatu hari nanti ahli-ahli gengster membawa anak-anak mereka bersama alat muzik datang ke sekolah. Ia menunjukkan petanda positif bahawa kehidupan kanak-kanak bakal melalui fasa perubahan yang positif.

"Jika pada 20 atau 30 tahun lalu pihak kerajaan berusaha membentuk kanak-kanak dengan muzik saya yakin kami tidak akan menjadi seperti hari ini," jelas Gonzalez ketika ditemui Reuters.

Gesekan biola menenangkan jiwa

Sementara itu, salah seorang pemain biola tanah air, Mohd. Khairi Razali, menyokong kewujudan program orkestra Gonzalez tersebut.

Jejaka berusia 26 tahun itu menyifatkan pendedahan muzik kepada kelompok kanak-kanak bukan sekadar meningkatkan keyakinan diri malah, turut melahirkan individu yang berdisiplin.

"Bermain muzik bukan mudah. Tanpa usaha, fokus dan latihan yang sistematik ia menyukarkan individu menghafal not ataupun pengiraan tempo. Sebab itu, setiap pemain muzik berkali-kali disaran agar sentiasa memberi tumpuan sewaktu kelas teori dan praktikal berlangsung.

"Selain itu, setiap hari individu perlu berdisiplin memperuntukkan selama sejam berlatih alat muzik. Inisiatif ini wajar dipraktikkan khususnya buat mereka yang bermain bersama grup atau orkestra bagi menghasilkan keharmonian bunyi sewaktu membuat persembahan," jelas Mohd. Khairi atau Khairi yang pernah menyertai Festival Kesenian Asia ke-10 di Zhengzhou, China dan Festival Stompin Sabah 2008.


TARAF hidup dan disiplin anak-anak jalanan di Mexico semakin positif apabila terlibat dalam orkestra muzik.


Berbicara lanjut, anak kelahiran Kuala Lumpur itu melihat program berkenaan sedikit sebanyak membantu menyuntik mood dan jiwa yang positif dalam kalangan kanak-kanak.

Tegas Khairi yang pernah merangkul tempat ketiga dalam pertandingan Asian Beat Final di Taipei, Taiwan, apabila kanak-kanak sibuk dengan aktiviti muzik maka, ia dapat mengelakkan mereka daripada bergelumang dengan kegiatan yang tidak sihat seperti kegiatan gengster dan pengambilan dadah.

"Saya bercakap berdasarkan pengalaman saya sendiri yang hampir sedekad bermain alat muzik. Bayangkan, dek terlalu sibuk berlatih menggesek biola membuatkan kadangkala saya terlupa meluangkan masa bersama rakan-rakan.

"Bagaikan sukar untuk berenggang dengan biola. Alunan muzik halus dan indah yang keluar menerusi gesekan alat muzik ini memberikan suatu keseronokan yang unik dan menenangkan jiwa," ujar Khairi, graduan muzik dari Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara), Kuala Lumpur yang turut mahir bermain gitar.

Muzik jadi terapi

Dalam pada itu, Persidangan Muzik Amerika (AMP) yang dianjurkan pada tiga tahun lepas mencapai kesepakatan bahawa golongan kanak-kanak yang didedahkan dengan lagu dan tarian dapat menghakis perasaan malu dan memberi kebaikan kepada otak.

Hasil kajian yang dilakukan AMP mendapati muzik adalah kaedah terbaik untuk meningkatkan kekuatan otak. Buktinya, kanak-kanak yang kerap mendengar muzik atau beraksi di atas pentas antara kumpulan pelajar yang memperoleh gred lebih cemerlang dalam pelajaran terutama matematik.

Situasi itu turut diakui oleh Ketua Jabatan Muzik, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Raja Azuan Nahar Raja Adlan. Menurutnya, muzik ialah terapi yang paling ideal untuk minda, menenangkan fikiran dan sosial.

Bukan itu saja, muzik juga memberi peluang dan platform yang terbaik kepada individu bereksperimen dan mengekspresi diri. Contohnya, penggemar muzik hip hop yang meluahkan perasaan menerusi cetusan lirik lagu, intonasi rap dan corak tarian yang rancak.

"Malangnya di Malaysia kebanyakan ibu bapa menganggap muzik itu melalaikan dan memberi kesan buruk kepada anak-anak. Mereka seringkali mengaitkan muzik penyebab anak-anak terjebak pada dadah, pergaulan bebas dan aktiviti seks.

"Tetapi saya yakin, sekiranya anak-anak didedahkan kepada saluran muzik yang betul, mereka dapat membezakan muzik negatif dan positif," terang Raja Azuan yang turut mengalakkan ibu bapa membawa anak-anak menyaksikan pementasan teater muzikal kanak-kanak.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Utusan Online - Politik

Posted: 31 Mar 2011 11:40 PM PDT

Utusan Online - Politik


1,700 bakal nikmati air bersih

Posted:

1,700 bakal nikmati air bersih

1,700 bakal nikmati air bersih

Oleh MOHD. ZAAIN MD. ZIN
pengarang@utusan.com.my


Zulkifeli Mohd. Zin (kanan) bersalaman dengan sebahagian penduduk di Rumah Panjang Bunan Gega, Serian, Sarawak, semalam. - utusan/AMIR HAFIZ


SERIAN 31 Mac - Lebih 1,700 keluarga luar bandar di Sarawak bakal menikmati bekalan air bersih selewat-lewatnya Jun ini menerusi pelaksanaan sistem grafity feed yang diusahakan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sejak Januari lalu.

Panglima Tentera Darat, Jeneral Datuk Seri Zulkifeli Mohd. Zin berkata, projek bekalan air di bawah Strategi Laut Biru Kebangsaan (NBOS) itu merupakan inisiatif bersama pihaknya dengan Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah serta Jabatan Kesihatan.

"Projek yang bernilai kira-kira RM5.2 juta ini melibatkan 37 kawasan luar bandar di Serian, Limbang, Kanowit, Kapit, Sri Aman dan Bau. Setakat ini projek di Serian yang melibatkan dua lokasi iaitu Kampung Sungai Buru dan Kampung Sungai Empassa sudah siap sementara di Kapit dan Sri Aman pula hampir selesai," katanya.

Beliau berkata demikian ketika melawat rumah yang terlibat dalam Program Bantuan Rumah (PBR) di Kampung Bunan Gega, di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Zulkifeli berkata, antara projek lain yang sedang dilaksanakan di bawah NBOS yang kini memasuki fasa ketiga adalah membina jalan di kawasan luar bandar.

"Projek menaik taraf jalan sejauh 76 kilometer yang menghubungkan Long Luping-Ba'Kelalan dijangka siap sepenuhnya dalam masa terdekat," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

650 borang penamaan calon dijual

Posted:

650 borang penamaan calon dijual

650 borang penamaan calon dijual

KUCHING 31 Mac — Sebanyak 650 borang pencalonan bagi Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-10 dijual sejak 25 Mac lepas sehingga 12 tengah hari ini.

Seorang pegawai Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Sarawak berkata, borang yang dibeli oleh bakal calon atau wakil bakal calon itu melibatkan kesemua 71 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi pilihan raya itu yang akan diadakan pada 16 April.

"Satu set borang berharga RM20. Saya menjangkakan pembelian borang ini akan semakin rancak sehari sebelum penamaan calon pada 6 April nanti," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Sementara itu, Pengarah SPR Sarawak, Datu Takun Sunggah ketika dihubungi berkata, masalah borang yang tidak cukup di beberapa kawasan berlaku kerana penghantaran awal tidak melibatkan bilangan yang banyak.

"Mula-mula dulu RO (Pegawai Pengurus Pilihan Raya) nak cepat, kita beri dulu lima set (bagi setiap kawasan DUN). Tak ada masalah borang tak cukup... borang tu cukup," katanya.

Katanya, SPR bersedia termasuk menyediakan borang yang mencukupi untuk menghadapi kemungkinan calon pilihan raya yang ramai.

"Kalau kawasan itu tak cukup borang, kita akan hantar segera. Banyak bakal calon dapatkan borang dengan RO. Kalau mereka datang ke SPR, masalah (borang tak cukup) takkan berlaku," katanya. — BERNAMA

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Utusan Online - Jenayah

Posted: 31 Mar 2011 11:32 PM PDT

Utusan Online - Jenayah


30 peniaga buat laporan SPRM

Posted:

30 peniaga buat laporan SPRM

30 peniaga buat laporan SPRM

Oleh RODELIO JUNJUN TAUCAN
rodelio.taucan@utusan.com.my


MOHD. Zaman Yusoff (kiri) bersama peniaga Pasar Lama MPKB membuat aduan di Ibu Pejabat SPRM Kelantan, Kota Bharu, semalam. – UTUSAN/ROSNI MASRI


KOTA BHARU 31 Mac – Kira-kira 30 peniaga Pasar Lama MPKB membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menggesa siasatan dibuat berhubung transaksi wang bernilai RM44.8 juta membabitkan urusan jual beli pasar itu, Bazar Tengku Anis dan Bazar Tok Guru.

Peniaga terbabit mendakwa, transaksi tersebut menimbulkan tanda tanya memandangkan kerajaan Pas Kelantan dikatakan telah menjual Pasar Lama MPKB dengan nilai RM3.8 juta kepada sebuah syarikat swasta dan pada masa sama membeli tingkat satu Bazar Tengku Anis dengan harga terlalu tinggi iaitu RM18 juta untuk menempatkan mereka di situ.

Mohd. Zaman Yusoff yang mengetuai kumpulan peniaga terbabit berkata, Bazar Tok Guru yang asalnya dibangunkan oleh Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) tetapi akhirnya terpaksa dibeli balik daripada pemaju swasta dengan jumlah RM23 juta juga perlu disiasat.

"Kami mahu tahu kenapa kerajaan Pas Kelantan jual Pasar Lama MPKB tapi beli Bazar Tengku Anis dengan harga sangat tinggi untuk tempatkan peniaga yang asalnya berniaga di Pasar Lama MPKB.

"Lepas itu tanpa pasal-pasal boleh pula beli Bazar Tok Guru berharga RM23 juta, sedangkan asalnya memang milik kerajaan Pas Kelantan. Kenapa perlu beli balik," tegasnya ketika ditemui di pekarangan pejabat SPRM Kelantan di sini, hari ini.

Polemik membabitkan para peniaga Pasar Lama MPKB dan kerajaan Pas Kelantan berhubung isu Bazar Tok Guru merupakan masalah yang telah tercetus sejak dua tahun lalu ekoran kelemahan kerajaan negeri.

Pembinaan bazar itu paling menarik tumpuan apabila Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebelum ini mengakui bahawa kerajaan Pas Kelantan telah melakukan kesilapan sehingga menanggung kerugian besar dalam pembinaannya.

Nik Abdul Aziz dilaporkan berkata, pihaknya terpaksa menebus balik bangunan yang sebelum ini diserahkan kepada PMBK, diserahkan pula kepada sebuah syarikat swasta untuk dibangunkan. Kerugian dikatakan kira-kira RM50 juta.

Sementara itu, Timbalan Pengarah Operasi SPRM Kelantan, Che Aziz Hamzah ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan tersebut pukul 10.53 pagi.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

SPRM wujud bilik audio visual

Posted:

SPRM wujud bilik audio visual

SPRM wujud bilik audio visual

Oleh WAN NOOR HAYATI WAN ALIAS
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 31 Mac - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan mewujudkan bilik audio visual bagi merekod keterangan saksi dan suspek di semua ibu pejabat negeri menjelang akhir tahun ini.

Bilik tersebut bakal dilengkapi kamera video dan tiga alat perakam bagi merekod keterangan selain kamera litar tertutup (CCTV) dipasang di luar bilik untuk memantau pergerakan saksi yang keluar masuk ke bangunan hingga ke dalam bilik.

Dua bilik audio visual tersebut sudah siap dibina dan telah beroperasi di Ibu Pejabat SPRM di Putrajaya dan Perak.

Menurut Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Abu Kassim Mohamed, peralatan itu disediakan bagi memastikan tidak timbul isu salah guna kuasa dan kekerasan yang dilakukan pegawai ketika keterangan diambil.

Katanya, alat pengimbas X-ray dan alat pengesan logam turut dipasang di dalam bangunan SPRM bagi mengawal pergerakan keluar masuk dan memperketatkan kawalan keselamatan.

"Selain bilik audio visual berkenaan yang akan ditempatkan di tingkat bawah bangunan, lokap juga akan dibina di aras sama bagi mengelak kejadian yang tidak diingini.

"Pihak SPRM sentiasa terbuka menerima sebarang kritikan dan cadangan bagi menambah baik terutamanya mengenai sistem dan prosedur kerja SPRM," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas menerima laporan tahunan 2010 Jawatankuasa Aduan SPRM di Akademi Pencegahan Rasuah Malaysia, di sini hari ini.

Abu Kassim menambah, kerajaan telah meluluskan pembinaan bangunan SPRM di Presint 7, Putrajaya yang dijangka siap pada 2014.

"Selain itu, bangunan SPRM negeri seperti di Kelantan dan Melaka dalam peringkat akhir siap pembinaannya, di Johor pada pertengahan tahun ini manakala di Pahang pada 2012," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Utusan Online - Mahkamah

Posted: 31 Mar 2011 07:14 PM PDT

Utusan Online - Mahkamah


Surat layang satu fitnah – Saksi

Posted:

Surat layang satu fitnah – Saksi

Surat layang satu fitnah – Saksi

Oleh NOOR AZMAH IBRAHIM
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 31 Mac – Bekas Timbalan Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor, Hishamuddin Hashim (gambar) hari ini menjawab lima tohmahan dalam surat layang bertarikh 5 Ogos 2009 yang ditujukan kepada beliau dengan menyifatkannya sebagai satu fitnah.

Beliau semasa memberi keterangan menafikan mempunyai hubungan rapat dengan Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo dan hanya mengenali bekas Menteri Besar Selangor itu kerana sering menjemput beliau bagi merasmikan program anjuran SPRM ketika memegang jawatan sebagai Ketua Unit Pendidikan Masyarakat.

Hishamuddin yang kini merupakan Pengarah SPRM Negeri Sembilan juga menjelaskan bahawa asid deoksiribonukleik (DNA) beliau tidak diambil di biliknya, sebaliknya kedua-dua proses yang dilakukan oleh ahli kimia dibuat di bilik mesyuarat dengan kehadiran semua pegawai yang terlibat.

''Itu fitnah. Semua tuduhan bersifat fitnah. Pihak polis beri dua hari untuk pegawai-pegawai SPRM hadir di bilik mesyuarat untuk beri DNA. Saya hadir hari kedua sebab hari pertama saya sibuk dengan urusan di ibu pejabat. Bukan saya seorang, ada pegawai-pegawai lain pada hari kedua.

''DNA juga diambil kali kedua atas arahan Koroner di bilik mesyuarat yang sama di tingkat 14 dengan turut dihadiri oleh peguam-peguam daripada pelbagai pihak,'' jelas beliau.

Berhubung tohmahan kononnya beliau menggunakan teknik soal siasat dengan memegang tali pinggang dan menggoncang saksi, Hishamuddin menafikan sama sekali serta mencadangkan agar saksi-saksi yang pernah diambil keterangan oleh beliau dipanggil dan ditanya mengenai dakwaan tersebut.

''Ketika itu saya timbalan pengarah, rakaman percakapan dan temu bual dibuat oleh pegawai. Saya tidak pernah periksa saksi atau temu bual mereka. Saya cuma beri arahan sahaja.

''Menjadi kebiasaan, saya jarang punch out (merakamkan waktu keluar) dan ia boleh dirujuk pada kad-kad perakam waktu saya. Saya tidak punch out pada 16 Julai 2009 kerana saya keluar untuk menghantar anak ke sekolah dan akan datang balik ke pejabat,'' katanya.

Surat layang yang diterima oleh peguam yang mewakili keluarga Teoh Beng Hock, Gobind Singh Deo pada 17 Ogos 2009 mendakwa Hishamudin sengaja tidak berada di pejabat pada hari pertama dan hanya memberi sampel DNA pada hari kedua di biliknya.

Hishamuddin juga dikatakan sengaja tidak mengetip kad perakam semasa keluar pada pagi 16 Julai 2009 iaitu pada hari Setiausaha Politik Exco Selangor itu ditemui mati, mempunyai teknik siasatan tertentu dan ada hubungan rapat dengan Mohamad Khir.

Dalam prosiding hari ini, Hishamuddin juga mengaku tiada sebarang laporan polis dibuat berhubung kematian Beng Hock kerana polis telah pun menjalankan siasatan bermula pada hari kejadian selain ada laporan telah dibuat oleh orang awam berhubung penemuan mayat itu.

Semasa memberi respons kepada soalan-soalan daripada peguam mahupun anggota panel suruhanjaya, suasana menjadi agak tegang apabila Hishamuddin kerap menjawab dengan agak kasar sehingga Pengerusi suruhanjaya, Tan Sri James Foong Cheng Yuen menegur agar saksi bertenang serta tidak terlalu emosi.

Prosiding suruhanjaya yang diadakan di Mahkamah Tinggi Sivil Baharu (NCvC) di Kompleks Mahkamah di sini bersambung Sabtu ini dengan keterangan oleh Pakar Patologi Forensik dari Thailand, Dr. Pornthip Rojanasunand.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Sosilawati: Peguam, 3 lelaki dibicara 4 Julai

Posted:

Sosilawati: Peguam, 3 lelaki dibicara 4 Julai

Sosilawati: Peguam, 3 lelaki dibicara 4 Julai


N . Pathmanabhan (kanan) bersama tiga suspek lain (dari kiri) R.Khatavarayan, R. Matan dan T. Thilaiyagan dibawa ke Mahkamah Tinggi Shah Alam untuk perbicaraan, semalam. - BERNAMA


SHAH ALAM 31 Mac - Bekas peguam, N. Pathmanabhan dan tiga pekerja ladangnya akan dibicarakan selama tiga bulan bermula 4 Julai ini di Mahkamah Tinggi di sini atas tuduhan membunuh jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga yang lain pada Ogos tahun lalu.

Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk Akhtar Tahir menetapkan demikian hari ini selepas keempat-empat tertuduh mengaku tidak bersalah atas empat pertuduhan membunuh mangsa-mangsa terbabit.

Kesemua mereka kelihatan tenang ketika jurubahasa membacakan pertuduhan tersebut dalam bahasa Tamil.

Akhtar turut membenarkan permohonan pihak pendakwaan supaya kesemua tertuduh dibicarakan bersama selepas tiada bantahan daripada pihak pembelaan.

Pathmanabhan, 41; bersama T. Thilaiyalagan, 19; R. Matan, 20; dan R. Kathavarayan, 30; didakwa membunuh Sosilawati, 47, pemandu wanita tersebut, Kamarudin Shamsudin, 47; peguam, Ahmad Kamil Abd. Karim, 32; dan pegawai Bank CIMB cawangan Kampung Baru, Norhisham Mohammad, 38.

Kejadian didakwa berlaku di Lot No. 2001, Jalan Tanjung Layang, Tanjung Sepat dekat sini antara pukul 8.30 malam dan 9.45 malam, 30 Ogos tahun lalu.

Dakwaan terhadap mereka dikemukakan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang memperuntukkan hukuman gantung sampai mati jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan-Timbalan Pendakwa Raya, Ishak Mohd. Yusof, Saiful Edris Zainuddin dan Idham Abd. Ghani.

Kesemua tertuduh diwakili peguam-peguam Manjeet Singh Dhillon, Puspha Ratnam, Amer Hamzah Arshad, Datuk Ng See Teong, Ravi Nekoo dan Gurbachan Singh.

Kes berprofil tinggi itu mendapat perhatian umum apabila ahli perniagaan wanita terkenal tersebut dilaporkan hilang selepas dikatakan ke Banting atas urusan pembelian tanah pada 30 Ogos tahun lalu, iaitu ketika umat Islam berpuasa di bulan Ramadan.

Lebih mengejutkan, media massa kemudian melaporkan bahawa pihak polis mengesahkan bahawa keempat-empat mangsa telah dipukul sehingga mati sebelum mayat mereka dibakar dan abunya dibuang ke sungai berdekatan Ladang Gadong, Banting.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Utusan Online - Pahang

Posted: 31 Mar 2011 07:11 PM PDT

Utusan Online - Pahang


Roboh penempatan haram di Matau

Posted:

Roboh penempatan haram di Matau

Roboh penempatan haram di Matau


PAPAN tanda arahan mengosongkan kawasan tanah Matau oleh Majlis Daerah Maran dipandang sepi penduduk.


Saudara Pengarang,
BANDAR Jengka yang kini dikenali sebagai Bandar Tun Abdul Razak semakin berkembang pesat.

Bandar itu juga dikenali sebagai 'Malay Town' kerana satu-satunya bandar yang sektor ekonominya didominasi oleh orang Melayu sepenuhnya.

Bagaimanapun, kemajuan dan keharuman nama 'Malay Town' itu agak terjejas dengan kewujudan perkampungan 'haram' yang dikenali sebagai Matau yang lokasinya terletak berhampiran Bandar Jengka.

Sebahagian pengunjung luar khususnya keluarga penuntut Universiti Teknologi Mara (UiTM) Pahang di Bandar Jengka mengganggap Matau sebagai Bandar Jengka.

Ini kerana, mereka akan melalui perkampungan Matau terlebih dahulu sebelum sampai ke Bandar Jengka.

Kedudukan rumah kedai dan kediaman yang tidak teratur sangat menyakitkan mata memandang di samping sering berlaku banjir kilat dan kegiatan negatif.

Keadaan itu amat memalukan kerajaan negeri dan Majlis Daerah Maran (MDM) yang bertanggungjawab memastikan pembangunan dalam daerah itu.

Kini, sudah sampai masanya kerajaan negeri dan MDM bertindak tegas dengan merobohkan premis kedai dan rumah yang dibina secara haram itu.

MDM dilihat telah memacakkan papan notis supaya penduduk di Matau mengosongkan kawasan itu untuk projek pembangunan, tetapi ia dilihat seperti mencurah air di daun keladi.

Difahamkan, kerajaan negeri telah menyediakan pelan pembangunan di kawasan Matau sejak 20 tahun lalu, tetapi usaha itu terbantut kerana penghuninya enggan berpindah walaupun diberi notis.

Malah, kerajaan negeri dikatakan menyediakan kawasan di perumahan Jengka Impian untuk kediaman baru mereka.

Walaupun kerajaan negeri dilihat amat prihatin dengan masalah yang mereka hadapi tetapi segelintir generasi baru yang kebanyakan bukan penduduk asal masih berdegil untuk tidak berpindah sehingga menjejaskan projek pembangunan di kawasan terbabit.

Oleh itu, kerajaan negeri perlu bertegas membangunkan semula kawasan itu dengan pembangunan yang lebih tersusun untuk faedah rakyat disamping mengindahkan lagi Bandar Jengka.

Penduduk terbabit juga tidak sepatutnya ingkar dengan arahan MDM kerana mereka diberi banyak masa dan alternatif untuk berpindah.

Ini kerana ramai lagi rakyat yang perlu dilayani.

KASTURI, Jengka

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Baiki jalan Kampung Paya Pamah

Posted:

Baiki jalan Kampung Paya Pamah

Baiki jalan Kampung Paya Pamah


Keadaan jalan di kampung Paya Pamah yang rosak teruk menyukarkan penduduk melaluinya dan mendatangkan bahaya kepada mereka.


Saudara pengarang,
KAMI penduduk Kampung Paya Pamah, Temerloh meminta pihak yang berkaitan membaiki jalan di kampung ini yang rosak kerana ia membahayakan pengguna jalan raya.

Jalan itu telah lama dibiarkan rosak hingga menyukarkan penduduk di sini keluar masuk dan seringkali berlaku kemalangan kecil.

Keadaan jalan yang sempit menambahkan lagi kesukaran penduduk untuk melaluinya terutama apabila dua kenderaan berselisih.

Kami berharap masalah jalan rosak di kampung ini dapat dibaiki segera demi keselamatan penduduk terutama kanak-kanak.

Kami bimbang berlaku kemalangan hingga boleh meragut nyawa kerana keadaannya yang berselekoh.

Jalan itu dianggap membahayakan keselamatan kanak-kanak yang sering bermain basikal pada setiap petang di laluan berkenaan.

Kampung ini terletak berdekatan dengan bandar Temerloh dan ramai pengguna melalui jalan itu untuk mengelakkan kesesakan di bandar.

Selain itu, jalan tersebut merupakan laluan pintas untuk ke Pasar Besar Temerloh dan Klinik 1Malaysia.

Ia menyebabkan jalan kampung itu sangat penting kepada penduduk termasuk orang luar untuk ke destinasi tersebut.

Hampir setiap masa kereta dan motosikal keluar masuk di laluan tersebut dan keadaan itu menambahkan lagi risiko kemalangan.

Lebih membahayakan apabila musim hujan berikutan keadaan jalan tersebut yang licin kerana berlumpur.

Kami juga harap pihak yang berkenaan dapat menurap kembali jalan tersebut selain melebarkan sedikit supaya memudahkan pergerakan penduduk untuk keluar masuk.

NAZERI, Temerloh

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

2,000 penduduk Pos Senderut rayu naik taraf jalan

Posted:

2,000 penduduk Pos Senderut rayu naik taraf jalan

2,000 penduduk Pos Senderut rayu naik taraf jalan


KEADAAN jalan tanah merah ke Pos Senderut dekat Kuala Lipis sejauh 30 kilometer yang tidak diturap serta menyusahkan penduduk kampung terutamanya masyarakat Orang Asli.


Saudara pengarang,

KAMI penduduk Orang Asli yang menggunakan jalan tanah merah ke Pos Senderut dekat Kuala Lipis sejauh 30 kilometer merayu kerajaan negeri segera menaik taraf laluan berkenaan.

Ini kerana, jalan itu antara laluan penting ke bandar Raub dan Pekan Sungai Koyan untuk urusan harian termasuk mendapatkan rawatan di hospital.

Untuk makluman pihak berkaitan, pemimpin setempat pernah menguar-uarkan projek menaiktaraf jalan berkenaan dengan sekurang-kurangnya menggunakan batu putih laterit tetapi sehingga kini usaha itu masih belum dilaksanakan.

Jalan berkenaan semakin sukar dilalui kenderaan terutama ketika musim hujan menyebabkan laluan berlumpur dan banyak kenderaan terkandas.

Saya kerap melihat kenderaan milik beberapa agensi kerajaan terkandas ketika musim hujan akibat jalan yang tidak sempurna dan ia menjejaskan tugasan mereka di kampung kami.

Senario itu mungkin menyebabkan usaha membawa pembangunan kepada masyarakat Orang Asli Pos Senderut terbantut sedangkan gagasan 'Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan' sering kali dilaungkan oleh pihak kerajaan.

Keadaan jalan yang rosak dan berlumpur juga memungkinkan kelewatan sektor pertanian dan pelancongan berkembang di Hulu Jelai khususnya di Pos Senderut kerana sukar membawa hasil kampung untuk dipasarkan di bandar berdekatan.

Sehubungan itu, saya mengharapkan kerajaan negeri mengambil keutamaan terhadap projek berkenaan untuk kepentingan kira-kira 2,000 penduduk Pos Senderut dan penempatan Orang Asli lain yang berdekatan.

Jika sewaktu berkempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kerdau baru-baru ini, Kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri begitu cepat menurapkan jalan dan meluluskan peruntukan projek kemudahan asas tanpa sebarang kerenah birokrasi.

Namun, bagaimana pula dengan nasib kami di Pos Senderut?

Harapan kami daripada kalangan suku kaum minoriti di Pahang supaya kerajaan negeri menaiktaraf jalan berkenaan, di samping kemudahan lain di Pos Senderut dan perkampungan Orang Asli di tempat lain.

RATOS A/L MANAU, Pos Senderut, Kuala Lipis

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Malaysiakini :: Berita

Posted: 31 Mar 2011 07:07 PM PDT

Malaysiakini :: Berita


DAP, PKR tukar kerusi Padungan, Batu Lintang

Posted: 31 Mar 2011 08:00 AM PDT

Dalam satu langkah yang mengejutkan, DAP dan PKR bersetuju bertukar dua kerusi yang dimenangi mereka dalam pilihan raya Sarawak pada 2006.

Dalam satu sidang akhbar di Kuching malam ini, kepimpinan PKR Sarawak berkata, parti itu akan menyerahkan kerusi Padungan kepada DAP manakala DAP pula akan menyerahkan kerusi Batu Lintang kepada PKR.

Ekoran itu, Dominique Ng (Padungan) dan Voon Li Shan (Batu Lintang) mungkin tidak ada kerusi lagi untuk bertanding. Kedua-duanya dianggap 'duri dalam daging' dalam parti masing-masing.

Sidang akhbar itu dihadiri pengerusi DAP Sarawak Wong Ho Leng, ketua PKR Sabah Baru Bian dan pesuruhjaya PAS negeri, Adam Ahid.

Pertukaran kerusi tersebut merupakan satu kejutan besar kerana Padungan adalah kerusi pertama dan satu-satunya kerusi yang diwakili PKR di Malaysia Timur.

azlanTambahan pula, Ng yang merupakan bekas pemimpin DAP yang tidak sehaluan dengan parti itu pada 1990-an, mempunyai pengaruh kuat di Padungan.

Langkah itu berpotensi membawa risiko kepada DAP kerana Ng juga mempunyai sejarah bertanding sebagai calon Bebas dalam pertarungan tiga penjuru.

Voon, sebaliknya, dipercayai menjadi duri dalam daging kepada kepimpinan DAP sekarang.

Beberapa pihaknya melihat langkah tersebut sebagai usaha DAP dan PKR untuk menyekat kerjaya politik Ng dan Voon.

Ketika dihubungi oleh Malaysiakini melalui pesanan teks, Ng berkata: "Saya merasa dikhianati."

Voon, ketika dihubungi berkata: "Saya tak tahu apa-apa. Saya sedang menonton perlawanan bolasepak."

Ditanya sama ada beliau akan bertanding dalam pilihan raya negeri pada 16 April ini walaupun tidak dicalonkan oleh partinya, beliau berkata: "Anda sepatutnya tanya kepada pemimpin apa mereka nak buat dengan saya."

Ditanya sama ada beliau akan menimbang bertanding sebagai calon Bebas, Voon berkata: "Pada masa ini saya tak tahu apa-apa... biarlah mereka putuskan. Biarlah ia begitu.

"Saya tidak penting, rakyat lebih penting. Rakyat dan negara lebih penting daripada parti. Biarlah rakyat buat keputusan, kerana mereka akan tahu apa yang patut dibuat."

Tiga pemimpin Pakatan Sarawak itu juga mengesahkan PKR akan bertanding di sekurang-kurangnya 24 kerusi manakala DAP dan PAS masing-masing akan bertanding 15 dan lima kerusi.

Rundingan antara PKR dengan Parti Nasional Sarawak (SNAP) masih berterusan.

Senarai penuh calon Pakatan belum dipastikan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

'Ramli diarah usir pengawal istana upahan'

Posted: 31 Mar 2011 06:32 AM PDT

Mahkamah Koroner di Tumpat, hari ini diberitahu berlaku insiden "tarik menarik" antara pengawal Istana Kelantan terdiri daripada anggota polis dengan beberapa pengawal upahan ketika Sultan Ismail Petra menerima rawatan di Hospital Mount Elizabeth, Singapura awal tahun lalu.

Saksi ke-35, Koperal Mohamad Mat Seman, 40, berkata bahawa pengawal Istana Kelantan, Ramli Mohamad, memberitahunya bahawa selepas peristiwa itu beliau (Ramli) dianggap taat dan setia kepada Pemangku Raja pada ketika itu.

Beliau berkata demikian ketika memberi keterangan bagi menyiasat kematian Ramli dalam kejadian di Palekbang, Tumpat pada awal pagi 1 Mei 2010.

Inkues itu didengar di hadapan Koroner Raja Norshuzianna Shakila Raja Mamat yang dibantu Timbalan Pendakwa Raya Wan Abdul Razak Wan Hussein.

Bagaimanapun, Mohamad tidak mengingati tarikh insiden "tarik menarik" itu yang berlaku selepas Ramli dan pegawai Istana yang lain diarah oleh Pemangku Raja Kelantan agar menghalau pengawal istana upahan.

Beliau berkata Ramli merupakan seorang kakitangan Istana yang sangat komited dengan tugasnya dan suka berterus terang dalam apa jua perkara.

"Selepas Sultan kembali pulang ke Istana, saya tidak lagi bertemu Ramli kerana kami bertugas secara syif," katanya.

Sementara itu saksi ke-34, Wan Ismail Wan Hashim, 34, berkata beliau bersama seorang yang dikenali sebagai "Rosli" atau "Abang Long" telah mengambil sebuah motosikal yang dipinjam Rosli milik lelaki dikenali "Emi Azmi" di sebuah stesen minyak Caltex di sini pada 2 Mei tahun lalu itu.

Wan Ismail yang juga merupakan bekas pengawal Istana Mahkota di Tumpat berkata motosikal itu dipinjam Rosli sejak 28 April iaitu beberapa hari sebelum Ramli ditembak mati.

"Saya tidak ingat nombornya tetapi ia motosikal Honda EX5 dan pada 2 Mei itu, Rosli telah mengajak saya mengambil motosikal tersebut. Sampai di stesen minyak itu ada seorang lelaki lain menghantar motosikal tersebut dan saya tidak mengenalinya," katanya.

Ketika ditanya sama ada lelaki yang menghantar motosikal itu adalah tukang masak Istana Mahkota iaitu "Chef Dee", Wan Ismail menafikan ia adalah lelaki tersebut dan tidak mengetahui dialek perbualan antara Rosli dan lelaki tersebut.

"Saya bawa motosikal Emi Azmi sehingga ke Istana Mahkota dan menyerahkan sendiri kepada Emi Azmi," katanya.

Prosiding inkues bersambung pada 20 April depan.

- Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Utusan Online - Rencana

Posted: 31 Mar 2011 03:10 PM PDT

Utusan Online - Rencana


Umat dalam keraguan

Posted:

Umat dalam keraguan

Umat dalam keraguan

Oleh Aziz Jamaludin Mhd Tahir

KETIKA Ali bin Abi Talib secara diplomatik kalah kepada Muawiyah bin Abu Sufyan dalam Perang Siffin, sekumpulan penyokongnya berhadapan dengan emosi kecewa dan membuat keputusan untuk mendirikan kumpulan lain, iaitu Khawarij.

Kemunculan kelompok baru bukan sahaja menjadi cabaran kepada Ali bin Abi Talib, malah memberikan kekuatan kepada Muawiyah sehingga akhirnya bergabung tenaga untuk membunuh Khalifah ar-Rasyidin yang terakhir.

Mereka yang marahkan rampasan kuasa yang dilakukan oleh Muawiyah akhirnya menuntut agar menyerahkan tampuk pentadbiran khalifah kepada keturunan Ali bin Abi Talib. Kelompok itu kemudiannya menggelarkan diri mereka sebagai Syiah.

Kemunculan pelbagai kelompok itu menarik minat Abu Al-Fath Muhammad bin Abdul Karim Asy-Syahrastani dan melalui bukunya, Al-Milal Wa An-Nihal beliau membuat perbincangan mendalam mengenai kemunculan pelbagai aliran dan mazhab dalam Islam. Kelahiran pelbagai aliran itulah telah menyebabkan permusuhan dan perpecahan sehingga pertumpahan darah yang memakan korban.

Perpecahan kepada kelompok sebenarnya telah berlaku pada zaman Rasulullah SAW lagi, iaitu konflik mengenai usaha penulisan wasiat baginda dan penghantaran pasukan di bawah pimpinan Usamah ke Syam bagi membendung serangan tentera Rom. Situasi ini menjadi semakin mendesak semasa Nabi Muhammad SAW sedang gering. Menurut Abu Fath, bibit-bibit perpecahan tersebut berlaku disebabkan dua perkara pokok, iaitu berkaitan politik dan keyakinan terhadap sesuatu doktrin.

Politik Malaysia juga tidak terkecuali dilanda konflik apabila satu pihak menentang setiap program yang dilaksanakan oleh parti yang memerintah. Golongan yang disifatkan sebagai kelompok pembangkang, dengan bersikap memburu ayam hutan dalam kesamaran cahaya lampu suluh menerjang sekuat-kuatnya sehingga menyakinkan segelintir masyarakat umum bahawa perkara yang diputuskan itu adalah salah dan tidak memberikan apa-apa manfaat.

Ketika masyarakat mula yakin dengan perubahan yang dilaksanakan oleh kerajaan melalui Pelan Transformasi Kerajaan, kelompok pembangkang mempersoalkan bahawa itu hanyalah sebuah fantasi. Bagi menggambarkan kesungguhan pembangkang dan meyakinkan rakyat, mereka mengeluarkan Buku Jingga, yang warnanya nampak garang tetapi di dalamnya adalah seolah-olah menjual burung terbang.

Parti yang terkenal dengan perjuangan Islam kian terdesak dan berubah kerana ingin mengikut rentak parti-parti yang pernah disifatkannya sebagai 'bukan Islam' dan 'sekular'. Pemimpin mereka tidak begitu bersungguh-sungguh untuk bercakap mengenai kebenaran, tetapi semakin galak mengubah persepsi awam kepada masalah yang bakal menyebabkan mereka sendiri dilanda keraguan.

Sebaik-baik agama di sisi Allah ialah semangat mencari kebenaran yang lapang, tidak sempit, toleran, tanpa kefanatikan dan tidak membelenggu jiwa. Pemahaman kita kepada Islam adalah pemahaman yang terbuka, yang kerana keterbukaannya itu ia bersikap inklusif dan mampu menjadi rahmat bagi seluruh alam.

Hakikatnya, semua orang inginkan kepada penyatuan dan perpaduan, tetapi keinginan itu hanyalah sebuah bayangan falsafah, realitinya tidak seindah khabar yang dibawa. Setiap orang menginginkan kehidupan yang aman dan damai, kerana dari situlah akan terbinanya kerukunan dan keharmonian, tetapi kerana membawa ideologi kepartian yang terlalu tebal, ia menjadi sesuatu yang amat menggerunkan.

Hati setiap orang yang cintakan keamanan tersentuh, bahkan terguris apabila ada pemimpin tertentu yang mengaku beriman sanggup memburuk-burukkan orang lain dengan kata-kata nista sehingga melanggar tatasusila budaya dan agama.

Sedangkan di dalam al-Quran, Allah menjelaskan kualiti kaum yang beriman itu ialah mereka itu 'dibimbing ke arah tutur kata yang baik, serta dibimbing ke jalan Allah Yang Maha Terpuji', (Surah Al-Hajj ayat 24)

Mereka lupa bahawa politik hanya alat untuk memperoleh kuasa secara sah. Politik bukanlah segala-galanya, tetapi bagi pembangkang politiklah yang akan dipertaruhkan walaupun mengorbankan maruah demi kelangsungan cita-cita. Politik dijadikan ramuan dalam setiap resipi masakan, dari pagi hinggalah lewat malam, malah dalam memohon pertolongan daripada Maha Berkuasa, mereka turut memasukkan dendam kesumat, termasuk melaknatkan pemimpin yang memerintah dan semua yang terbabit dalam proses tersebut.

Inilah sikap negatif yang sebenarnya telah memerangkap umat Islam. Gambaran buruk itu telah menyebabkan bukan Islam boleh memberikan tafsiran terhadap budaya yang dipertontonkan kepada umum, sehingga menuntut lebih daripada sepatutnya. Kenapa mereka begitu lantang membuat tafsiran, kerana orang Islam sendiri masih berada dalam igauan politik dan tafsiran kepuakan yang melampau.

Seharusnya, umat Islam mampu menghadapi situasi ini dengan akal yang sihat. Dengan pertimbangan yang rasional akan dapat menyelamatkan Islam, fitnah memfitnah dapat dilenyapkan secara beradab dan bersusila.

Sejarah turut memberikan kita pengajaran bahawa punca kekalahan tentera Islam adalah kerana kita sendiri tidak bersatu. Dalam keadaan itulah menyebabkan pihak luar mengambil peluang sehingga mampu menjatuhkan empayar Muslim satu demi satu. Kes yang berlaku di Timur Tengah misalnya menjadikan Amerika Syarikat (AS) dan sekutunya semakin angkuh. AS tidak sedikitpun merasakan dirinya bersalah melancarkan serangan untuk menyokong pemberontak yang ingin menjatuhkan Muammar Gaddafi. AS beranggapan tindakan tersebut adalah wajar kerana Gaddafi telah menggunakan kekerasan membunuh rakyatnya sendiri.

Tatkala tentera AS membelasah seorang pemuda Afghanistan sebagaimana disiarkan majalah Rolling Stone, tidakpun kedengaran pengakuan silap. Sebaliknya, akibat dimalukan dengan pendedahan tersebut, AS terpaksa memohon maaf tetapi askar negara itu terus melakukan kekejaman yang sama terhadap rakyat Afghanistan, Iraq dan kini Libya. Tidak ada satu pun negara Arab sedia mencabar kewajaran AS itu dan mendakwa di Mahkamah Jenayah Antarabangsa. Kenapa? Jawapannya adalah mudah, negara-negara Arab amat takutkan AS kerana negara itulah sebenarnya yang telah mencorakkan politik mereka.

Konflik dan perselisihan dalam kalangan umat Islam telah diungkapkan dengan jelas dalam al-Quran. Terdapat banyak ayat yang memberikan gambaran sebab-sebab yang mencetuskan konflik dan perselisihan. Misalnya, surah al-Maidah ayat 14 mengatakan bahawa perpecahan itu terjadi akibat kurangnya pengetahuan umat Islam. Perselisihan yang berlaku berpunca daripada sikap dengki, khianat, terlalu mencintai kemewahan dunia, tidak menggunakan akal yang sihat dan saling tidak percaya antara satu sama lain.

Sayyid Muhammad Rashid Ridha dalam kitabnya Al-Kassyaf, turut memperakui fenomena ini. Beliau menjelaskan salah satu daripada empat sebab utama kehancuran umat Islam adalah kemelut perpecahan yang dijelmakan menerusi kemunculan pelbagai 'firqah' atau kelompok. Kelompok-kelompok ini kemudiannya saling berlumba-lumba untuk mendapatkan kuasa. Di sinilah bermulanya pelbagai pertembungan dan perselisihan sehingga amalan politik menjadi sesuatu yang kotor dan jijik. Politik dianggap sebagai kepelbagaian teknik dan strategi, matlamat akhirnya ialah mendapat kuasa.

Bagaimana kuasa itu diperoleh bukan menjadi kayu ukur. Yang penting ialah kemenangan dan menjadi pemerintah. Dosa dan pahala bercampur. Malah ada ketikanya dosa berubah menjadi 'pahala' kerana itulah pilihan terbaik bagi mendapatkan kuasa. Itulah politik yang sedang menjadi budaya dan semakin marak dalam mencabut nilai-nilai keimanan dan ketakwaan, akhirnya mengheret manusia dalam kancah sengketa sesama sendiri.

Dalam konteks ini, Allah memerintahkan Rasulullah untuk menyampaikan pernyataan tegas melalui firman-Nya bermaksud: "Katakanlah wahai Tuhan kami! Yang mempunyai kerajaan, Engkau yang menganugerahkan kekuasaan bagi siapa yang Engkau kehendaki dan mencabut kekuasaan dari siapa yang Engkau kehendaki. Engkau muliakan siapa yang engkau kehendaki, dan Engkau hinakan siapa yang Engkau kehendaki,dalam tanganMu segala kebajikan,sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala kebajikan,sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu". (surah Ali-Imran ayat 26).

Dalam konteks ini, Rasullullah SAW setiap habis solat membaca doa yang bermaksud: "Tuhan kami, sesungguhnya tidak ada sesiapa yang dapat menghalang perkara yang telah engkau kurniakan dan tidak ada sesiapa yang boleh mengurniakan apa sahaja yang engkau halangi dan tidak akan memberi manfaat oleh mereka yang berusaha bersungguh-sungguh dari apa yang Allah kehendaki."

penulis ialah Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim)

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Isu video gugat Pas

Posted:

Isu video gugat Pas

Isu video gugat Pas

Oleh Zulkiflee Bakar
pengarang@utusan.com.my

KETIKA generasi muda Pas begitu teruja untuk mengetahui kedudukan sebenar rakaman video seks yang dikatakan melibatkan seorang pemimpin pembangkang, kepimpinan kanan parti itu bersikap sebaliknya.

Ketegasan Ketua Dewan Pemuda Pas, Nasrudin Hassan yang bersetuju supaya sebuah suruhanjaya diraja ditubuhkan bagi menyiasat skandal rakaman berkenaan mendapat respons dingin daripada pemimpin-pemimpin atasan Pas.

Bermula dengan kenyataan Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang menganggap penubuhan suruhanjaya itu mengarut, ia disusuli pula dengan pandangan sinis Setiausaha Agung parti itu, Datuk Mustafa Ali yang menganggap negara ini tidak mempunyai cukup orang yang berintegriti untuk menduduki suruhanjaya itu.

Lebih mengecewakan apabila Dewan Ulama Pas yang diharap akan bertindak tegas dalam soal mencari kebenaran turut membuat ulasan dengan menganggap rakaman video seks itu suatu permainan (politik) yang kotor. Ia sekali gus bermakna perjuangan Dewan Pemuda Pas yang mahu kebenaran diserlahkan dalam isu berkenaan tidak ke mana.

Sudah pastilah selepas ini, Nasrudin akan dianggap membelakangkan pendirian parti biarpun beliau hakikatnya menyatakan perkara benar. Tambahan pula Nasrudin dalam kenyataan telah memberikan syarat bahawa apa pun situasi yang berlaku, ia perlu kepada penyiasatan yang adil, telus dan tidak bermaksud untuk memerangkap.

Mungkin pendirian Nasrudin tidak begitu disenangi oleh mereka yang taksub kepada kepentingan kerjasama dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP, tetapi keberanian beliau menyatakan apa yang sepatutnya dilakukan harus diberi pujian.

Sebenarnya tindakan kepimpinan kanan Pas yang dilihat terus berdolak-dalih dalam menggesa satu tindakan tegas bagi mencari kebenaran berhubung isu rakaman video seks tersebut telah mewujudkan gelojak di peringkat akar umbi. Kelompok generasi muda Pas yang terdedah dengan pelbagai sumber maklumat terutamanya daripada blog-blog semakin meragui apakah tindakan pemimpin-pemimpin Pas dalam menangani isu itu betul atau tidak.

Mereka keliru kerana sebelum ini dalam pelbagai isu yang berlaku terutamanya melibatkan pemimpin-pemimpin Barisan Nasional (BN), Pas akan menyerang habis-habisan, malahan mana-mana pemimpin UMNO yang didakwa terlibat dalam sesuatu kes akan didesak meletak jawatan.

Beberapa pemimpin muda Pas yang dihubungi penulis mengakui mereka gelisah dengan sikap kepimpinan Pas yang tidak tegas dalam menangani isu tersebut.

''Kita tidak boleh buat spekulasi mengatakan ia konspirasi politik atau mempertikaikan penubuhan suruhanjaya diraja.

''Soal pokoknya ialah kita mahu tahu apakah benar pemimpin pembangkang berkenaan terlibat. Kalau kita yakin beliau tidak terlibat, kenapa perlu kita takut, itu yang sepatutnya pemimpin kami fikirkan,'' kata seorang pemimpin muda Pas dari Kedah ketika dihubungi.

Selain itu, menurut seorang lagi pemimpin muda Pas, tindakan kepimpinan parti itu yang tidak mahu menyokong saranan Ketua Pemuda Pas supaya suruhanjaya diraja ditubuhkan akan mewujudkan persepsi yang tidak baik kepada parti itu.

''Sekarang ini pun orang dah anggap Pas tidak telus dan lebih mementingkan politik berbanding menegakkan keadilan. Cakap-cakap begini kalau dibiarkan akan menjejaskan imej Pas,'' katanya.

Namun begitu bahaya yang menanti Pas berikutan sikap pemimpin-pemimpinnya yang dilihat 'double standard' dalam isu video seks tersebut ialah persepsi bahawa parti itu benar-benar bergantung kepada PKR dan DAP bagi survival politik mereka.

Kepimpinan Pas dilihat semakin hilang keyakinan diri untuk berjuang sendirian atau sanggup meninggalkan gabungan pembangkang demi sebuah kebenaran. Tetapi malangnya, semangat perjuangan itu seolah-olah sudah luntur, bagi kepimpinan Pas jika mereka keluar dari pakatan pembangkang maka terkuburlah impian mereka untuk meraih sokongan rakyat.

Tambahan pula, rakaman video seks itu dikaitkan dengan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dilihat cukup berkuasa bukan sahaja menguasai parti itu tetapi juga dilihat semakin berpengaruh di kalangan pemimpin-pemimpin kanan Pas.

Pas terlalu yakin hanya Anwar sahaja yang layak memimpin pembangkang dan mampu memenuhi impian mereka untuk memerintah Malaysia. Oleh itu mahu tidak mahu, mereka terpaksa menolak apa juga isu yang dikaitkan dengan Anwar.

Mereka bimbang jika apa-apa berlaku kepada Anwar, pembangkang akan kehilangan tonggak kepimpinan. Ia bererti dari semasa ke semasa, pemimpin dan sebahagian ahli Pas semakin hilang keyakinan bahawa parti itu mampu berdikari tanpa sokongan Anwar mahupun PKR atau DAP.

Anwar bagi sesetengah pemimpin Pas dilihat seolah-olah jauh lebih hebat berbanding karisma ketokohan Abdul Hadi, Nik Abdul Aziz mahupun para ulama dalam Pas. Ketika diminta mengulas hujah tersebut, seorang pemimpin Pas tidak menolak akan wujud tafsiran sedemikian jika parti tersebut tidak mengendalikan isu rakaman video seks tersebut dengan sebaik-baiknya.

''Sebab itulah di dalam Pas sekarang, ada percanggahan pendapat, ada yang mahu suruhanjaya diraja dan ada yang menolak,'' katanya ringkas tanpa mahu mengulas lanjut.

Persoalannya, apakah dengan tindakan terlalu mempertahankan Anwar, ia membawa maksud tanpa Ketua Pembangkang tersebut, Pas akan berkubur? Kenapakah Pas tidak mahu menyokong suruhanjaya diraja bagi menyiasat skandal berkenaan dan secara tidak langsung akan membolehkan kebenaran ditegakkan.

Kepimpinan Pas tidak harus bersikap seperti mana tindakan penyokong-penyokong anti-Suharto di Indonesia suatu ketika dahulu. Kelompok berkenaan mahu keadilan ditegakkan dengan mendesak Suharto dibicarakan atas pelbagai tuduhan. Mereka membuat pelbagai tuntutan termasuk mahu satu panel bebas pakar-pakar perubatan dibentuk bagi memeriksa tahap kesihatan bekas Presiden Indonesia berkenaan.

Tetapi apabila panel bebas itu turut bersetuju dengan pandangan panel pakar perubatan yang dibentuk oleh kerajaan bahawa Suharto tidak sihat dari segi mental untuk dibicarakan, maka mereka menolak keputusan berkenaan. Ertinya mereka hanya mahu keputusan memihak kepada mereka dan inilah juga sikap Pas. Kepimpinan parti itu seolah-olah mahu apa pun berlaku jika sesuatu hendak dilakukan biarlah keputusan akhirnya memihak kepada pembangkang, bukannya kerajaan apatah BN mahupun UMNO.

Sikap 'double standard' Pas ini sudah tentulah tidak akan mendatangkan keuntungan politik kepada mereka kerana sebagai parti yang memperjuangkan Islam, kebenaran tetap kebenaran dan ia perlu ditegakkan.

Apa pun kemelut rakaman video seks ini sama ada hendak diakui oleh Pas atau tidak, ia semakin menimbulkan gejolak atau lebih tepat lagi krisis di dalam parti itu. Segalanya berlaku kerana selain dilihat Pas lebih mementingkan kerjasama politik dengan PKR dan DAP, ia juga berpunca daripada pengaruh Anwar yang semakin mencengkam parti Islam berkenaan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kosmo Online - Negara

Posted: 31 Mar 2011 01:10 PM PDT

Kosmo Online - Negara


Malek Noor rebah di padang bola

Posted:

Malek Noor rebah di padang bola

Malek Noor rebah di padang bola

Oleh AHMAD SYAKIR SAZILI
dan KAMARUDDIN ISMAIL
berita@kosmo.com.my


MALEK dipimpin oleh doktor dan anggota pertahanan awam selepas diserang sakit jantung ketika menyertai perlawanan bola sepak persahabatan di Ipoh malam kelmarin.


IPOH – Bekas juara bina badan Mr. Asia enam kali, Datuk Malek Noor dikejarkan ke sebuah hospital swasta di sini selepas mengalami sesak nafas akibat serangan sakit jantung malam kelmarin.

Ketika kejadian, beliau sedang menyertai perlawanan bola sepak Piala Amal Menteri Besar Perak di Stadium Perak di sini.

Malek yang bermain di posisi penjaga gol tiba-tiba berpaut pada tiang gol dan menahan kesakitan pada bahagian dadanya selepas lima minit perlawanan bermula.

Bekas atlet berusia 56 tahun itu kemudian diberikan bantuan kecemasan oleh seorang pegawai perubatan sebelum dipindahkan ke Hospital Permaisuri Bainun di sini.

Pengurus Keahlian Yayasan Kebajikan Atlet Kebangsaan (Yakeb), Aminuddin Mohd. Nasir berkata, ahli bina badan itu kemudian dirawat di Unit Rawatan Rapi Hospital Pantai Ipoh.

"Malek sangat teruja untuk menyertai perlawanan itu bahkan pada sesi pemanas badan sebelumnya, dia sangat cergas.

"Tiada langsung tanda-tanda dia diserang sakit jantung sehinggalah dia menjerit memanggil saya dan mengadu sesak nafas," ceritanya.

Menurut Aminuddin, keadaannya kini semakin stabil dan beliau berharap semua pihak mendoakan bekas jaguh bina badan negara itu pulih.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Sekat ambil untung melampau

Posted:

Sekat ambil untung melampau

Sekat ambil untung melampau

Oleh AFIFI HAFIZ MOHD. NOR
berita@kosmo.com.my


SEORANG peniaga makanan, Andi Rahmat (kanan) melayan pelanggan di Restoran Masyur, Taman Pelangi, Johor Bahru semalam. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR – Gejala kenaikan harga barang dan perbuatan segelintir peniaga mengambil keuntungan secara keterlaluan dijangka berakhir selepas penguatkuasaan Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2010 mulai hari ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, melalui akta itu, kerajaan diberi kuasa mengawal kenaikan secara lebih berkesan.

"Sebagai contoh, suatu ketika dahulu, harga topeng muka naik mendadak selepas negara dilanda wabak H1N1 tetapi kementerian tidak mampu mengawalnya.

"Melalui akta ini, sekiranya kes seperti itu berulang, kerajaan boleh mengambil tindakan segera ke atas peniaga terbabit," katanya.

Beliau berkata demikian semasa menghadiri Majlis Ramah Mesra bersama Ketua-Ketua Pengarang Media dan pihak pengurusan tertinggi kementerian di sini semalam.

Menurut Ismail Sabri, Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2010 itu diwartakan bagi menggantikan Akta Kawalan Harga 1946.

Berbanding Akta Kawalan Harga 1946, akta baru itu disifatkan lebih berkesan terutamanya bagi mengawal kenaikan harga barang secara mendadak ketika darurat seperti pada waktu bencana dan kekurangan bekalan.

Akta baru itu juga, katanya, menjadikan kementerian mempunyai kuasa mengambil tindakan ke atas peniaga yang mengambil kesempatan tanpa perlu menunggu sesuatu barang diwartakan seperti dalam Akta Kawalan Harga sebelum ini.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Padah culik, bunuh pelajar

Posted:

Padah culik, bunuh pelajar

Padah culik, bunuh pelajar

Oleh WAZIHA WAHID
waziha@kosmo.com.my


KIM HONG dihukum mati manakala dua lagi tertuduh dijatuhi hukuman penjara seumur hidup kerana menculik dan membunuh Ying Xin.


KUALA LUMPUR - Kekejaman tiga sahabat menculik seorang pelajar perempuan bagi menuntut wang tebusan berjumlah RM60,000 lalu membunuh dan membakar mayat mangsa dibalas dengan hukuman gantung sampai mati dan dipenjara seumur hidup oleh Mahkamah Tinggi di sini semalam.

Pendandan rambut, Teh Kim Hong, 25, terpaksa menerima hakikat dihukum gantung mandatori atas dua kesalahan iaitu membunuh dan menculik Lai Ying Xin, 16, tiga tahun lalu selepas disabitkan bersalah mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan Seksyen 3 Akta Culik 1961.

Dua lagi remaja lelaki, masing-masing berumur 19 dan 20 tahun pula dijatuhi hukuman penjara seumur hidup bagi dua kesalahan sama sehingga mereka mendapat perkenan Sultan Johor untuk dibebaskan.

Hukuman terhadap kedua-dua remaja itu dibuat mengikut Seksyen 97(2)(b) Akta Kanak-kanak 2001 berikutan ketika kejadian mereka baru berusia 16 dan 17 tahun.

Lebih menyayat hati, mangsa dibunuh selepas wang tebusan RM30,000 telah dibayar kepada tertuduh dengan dua remaja itu merupakan rakan sekolah mangsa manakala tertuduh pertama, Kim Hong pula rakan kepada kakak mangsa.

Hakim Datuk Mohd. Zawawi Salleh dalam penghakimannya berkata, kesalahan yang dilakukan ketiga-tiga tertuduh sangat serius apabila seorang remaja perempuan tidak berdosa diculik demi mendapatkan wang.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Utusan Online - Kota

Posted: 31 Mar 2011 11:48 AM PDT

Utusan Online - Kota


Derita nak balik rumah

Posted:

[unable to retrieve full-text content]KUALA LUMPUR 31 Mac – Bazar larut malam Danau Kota, Setapak di sini sememangnya satu lokasi yang semakin popular dan menjadi tumpuan ramai warga kota setiap malam.

Penganjur perlu serius atasi masalah sesak

Posted:

[unable to retrieve full-text content]KUALA LUMPUR 31 Mac - Penduduk sekitar bazar larut malam Danau Kota di sini mahu penganjur bazar itu mengatasi segera masalah kesesakan yang berlaku di kawasan itu.

Siaran TV i RTM bakal jadi jendela berita dari Sabah dan Sarawak

Posted:

[unable to retrieve full-text content]KUALA LUMPUR, 31 Mac - Siaran berita televisyen khusus untuk penonton di Sabah dan Sarawak kini boleh diikuti di TV i yang dijangka dilancarkan pada 10 April ini dan akan menjadi jendela berita yang akan memaparkan berita wilayah setempat di kedua-dua negeri itu.

Berita Harian: MukaDepan

Posted: 31 Mar 2011 09:49 AM PDT

Berita Harian: MukaDepan


Manifesto bela rakyat

Posted: 30 Mar 2011 04:06 PM PDT

MukaDepan

TIMBALAN Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin merangkap Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) berpegangan tangan bersama Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud merangkap Presiden BN Sarawak serta Presiden SPDP, Datuk Seri William Mawan (tiga dari kiri); Presiden SUPP, Tan Sri George Chan (dua dari kanan) dan Presiden PRS, Datuk Seri James Jemut Masing (kanan) serta pemimpin komponen lain ketika menghadiri mesyuarat bersama Presiden Parti Komponen BN di Kuching, semalam.

TIMBALAN Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin merangkap Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) berpegangan tangan bersama Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud merangkap Presiden BN Sarawak serta Presiden SPDP, Datuk Seri William Mawan (tiga dari kiri); Presiden SUPP, Tan Sri George Chan (dua dari kanan) dan Presiden PRS, Datuk Seri James Jemut Masing (kanan) serta pemimpin komponen lain ketika menghadiri mesyuarat bersama Presiden Parti Komponen BN di Kuching, semalam.

Keperluan, kesejahteraan penduduk pelbagai kaum di Sarawak tetap diutamakan kerajaan

KUCHING: Manifesto Barisan Nasional (BN) untuk Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-10 bulan depan memberi fokus kepada isu yang diberi perhatian oleh rakyat dengan tema konsep rakyat didahulukan.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata manifesto itu yang sudah pada peringkat akhir disiapkan, akan dilancar Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud selepas penamaan calon pada 6 April ini. "Kita ada tajuk yang akan diperkenalkan, membabitkan keperluan dan keutamaan rakyat pelbagai kaum di negeri ini," katanya selepas perjumpaan tertutup kira-kira dua jam bersama ahli Majlis Tertinggi BN Sarawak, di sini semalam.

Berita Harian difahamkan, tema manifesto BN kali ini ini adalah mengajak rakyat bersama-sama kerajaan mentransformasi Sarawak ke arah kemakmuran serta kualiti hidup lebih baik.

Manifesto komprehensif itu dikatakan memberi penekanan kepada keharmonian kaum, kestabilan politik, tadbir urus baik, pemuliharaan alam sekitar, memulihara budaya semua kaum, menyediakan peluang pekerjaan mencukupi, peluang pendidikan dan ekonomi, menjanjikan kehidupan rakyat lebih baik serta memastikan kemudahan jalan raya, bekalan air dan elektrik dipertingkatkan terutama di luar bandar.

Ia juga dipercayai menyentuh kepada usaha menjadikan Sarawak negeri terkaya di Malaysia menjelang 2030 serta janji yang sudah ditunaikan BN kepada rakyat Sarawak serta kejayaan BN sepanjang menerajui Bumi Kenyalang.
Pada pilihan raya negeri Sarawak 2006, BN Sarawak menampilkan slogan Sarawak yang Aman, Progresif dan Makmur menerusi manifesto yang melakar masa depan negeri, kisah kejayaan dan janji ke arah pengagihan kekayaan secara saksama di kalangan semua kaum di negeri itu.

Muhyiddin juga berkata, BN Sarawak sudah berada pada tahap persiapan paling tinggi dengan 'mood' untuk menggerakkan jentera pilihan raya pada bila-bila masa.

"Saya berpuas hati dengan persiapan, cukup terperinci mengambil kira semua keperluan dan kita pasti dapat mempertahankan kedudukan Sarawak di bawah BN.

"Kita juga sudah mengambil kira mengenai bidang utama yang akan diberikan fokus di Sarawak dengan gerakan dipimpin Ketua Menteri Sarawak dan kami di peringkat BN Pusat akan mengambil kira semua perkara untuk membolehkan kita mencapai sasaran memperoleh kemenangan seperti diharapkan," katanya.

Hadir sama Ketua Menteri yang juga Pengerusi BN Sarawak dan Presiden PBB, Tan Sri Abdul Taib Mahmud; Presiden Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), Tan Sri Dr George Chan Hong Nam; Presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS), Datuk Seri Dr James Jemut Masing dan Presiden Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP), Datuk Seri William Mawan Ikom.

Komen Anda

Terima kasih diatas penyertaan anda. Berita Harian berhak untuk tidak memaparkan sebarang komen yang menyentuh isu-isu sensitif dan yang berbentuk iklan komersil. Alamat IP anda akan direkodkan dan mungkin digunakan untuk menghalang penghantaran komen seterusnya jika melanggar peraturan yang ditetapkan.

Senarai komen


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Enam lagi pegawai kastam ditahan

Posted: 30 Mar 2011 04:05 PM PDT

MukaDepan

KUALA LUMPUR: Enam pegawai Kastam Diraja Malaysia (KDRM), termasuk dua wanita ditahan di Johor kelmarin kerana disyaki terbabit dalam kegiatan pengubahan wang haram dan mengelakkan cukai bernilai berbilion ringgit yang dibongkar pada Isnin lalu.

Sumber memberitahu Berita Harian, penahanan itu adalah tindakan susulan penahanan seorang pegawai kanan bergelar Datuk dan isterinya yang juga pegawai kanan kastam di rumah mereka di Pahang.

"Empat pegawai kastam terbabit ditahan untuk membantu siasatan dan kini dalam proses memberi keterangan berhubung kegiatan itu. Lebih banyak penahanan akan dilakukan secara berperingkat dalam masa terdekat bagi melengkapkan kertas siasatan. "Mereka sudah dikenal pasti termasuk pegawai kastam dan orang awam. Senarai itu kini dalam penelitian pihak berkuasa," katanya.

Dalam serbuan Isnin lalu, pasukan khas dianggotai KDRM, Bank Negara Malaysia (BNM), Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan dua agensi lain dengan diketuai oleh SPRM, membongkar sindiket kegiatan pengubahan wang haram dan mengelakkan cukai bernilai berbilion ringgit.

Pasukan terbabit menemui wang tunai ratusan ribu berselerakan ketika menyerbu rumah pegawai kanan KDRM Pahang itu. Pasangan itu ditahan di pejabat SPRM sebelum dibawa ke Mahkamah Majistret Kuantan untuk perintah reman petang kelmarin.

Mereka direman bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 17(A) Akta SPRM 2009 yang jika sabit kesalahan boleh didenda RM10,000 atau lima kali ganda nilai suapan dan penjara tidak lebih 20 tahun.
Selain itu, sumber SPRM pula memaklumkan penahanan pasangan pegawai kanan KDRM di Kuantan hanyalah permulaan kepada pembongkaran jenayah terancang membabitkan lebih banyak sindiket dan kumpulan penggurup wang.

Beliau berkata, serbuan secara serentak membabitkan tujuh agensi penguatkuasa di lima negeri itu hanya mendedahkan rangkaian sindiket utama yang terbabit.

"Siasatan awal mendapati sindiket terbabit mengambil kesempatan terhadap kelonggaran atau kepincangan dalam undang-undang sedia ada bagi memindahkan wang, selain melakukan jenayah seperti mengelakkan cukai dan membersihkan wang haram.

"Masih terlalu awal bagi menilai anggaran kerugian sebenar kerajaan dari segi kutipan cukai dan kehilangan perolehan, tetapi ini adalah kes terbesar SPRM setakat ini," katanya.

Sementara itu, Ketua Pengarah KDRM, Datuk Seri Khalid Mohd Yusof tidak menafikan ada di kalangan 13,000 pegawai dan anggotanya yang bermasalah.

"Kita memberi kerjasama penuh kepada SPRM, termasuk menyalurkan maklumat yang diperlukan bagi membantu siasatan dan yakin suruhanjaya berkenaan menjalankan siasatan secara profesional," katanya.

Komen Anda

Terima kasih diatas penyertaan anda. Berita Harian berhak untuk tidak memaparkan sebarang komen yang menyentuh isu-isu sensitif dan yang berbentuk iklan komersil. Alamat IP anda akan direkodkan dan mungkin digunakan untuk menghalang penghantaran komen seterusnya jika melanggar peraturan yang ditetapkan.

Senarai komen


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Komen